Dünyanın gözü Türk savunma sanayisinde

Türk savunma sanayisinde başlatılan yerli ve milli hamleler, dünyanın gözünü bir anda buraya çevirdi. Özellikle İHA ve SİHAlar ile muharip araç gereçler, silahlar ve mühimmatların sahada gösterdiği üstün başarı uluslararası güçlerin de dikkatini çekti. ABD merkezli Defence News, "Türkiye nasıl dünyanın önde gelen silah sistemleri üreticilerinden biri oldu?" başlıklı bir makale yayınladı.

Dünyanın gözü Türk savunma sanayisinde
Dünyanın gözü Türk savunma sanayisinde
GİRİŞ 22.07.2020 12:17 GÜNCELLEME 22.07.2020 12:23
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Türk savunma sanayi son dönemde yaptığı atılımlar ile uluslararası arenada yankı bulmaya devam ediyor. Özellikle Libya'da, Suriye'de aktif olarak kullanılan savunma gereçlerinin ünü her yere yayıldı.

 

 

Dünyanın önde gelen savunma sanayi medya kuruluşlarından olan Defence News  "Türkiye nasıl dünyanın önde gelen silah sistemleri üreticilerinden biri oldu?" başlıklı bir makale yayınladı.

 

 

"İHRAÇ EDİLİYOR"

Yayınlanan makalede Türkiye'nin özellikle 4x4, 6x6 ve 8x8 zırhlı platformlar ile paletli piyade savaş araçları, ana muharebe tankları ve silah sistemleri konusunda uzmanlaştığına değinildi. Özellikle üretimin oldukça iyi olduğuna değinilen yayında, Türkiye'nin bu platformları ihraç ettiğini, ve dünyanın pek çok noktasında Türk silah, araç gereç ve mühimmatlarının yer aldığını belirtti.

KAMU ÖZEL İŞTİRAK

Türk savunma sanayinin bu kadar başarılı olmasının sebeplerinden biri de tıpkı ABD, Almanya, Fransa gibi savunma sanayi üretiminin yüksek olduğu ülkelerdeki modellerin uygulanıyor olmasına değinildi.

Kamu-özel iştiraklerle hem rekabeti artırıcı hem de kaliteyi üst seviyeye çıkartıcı unsurların yer aldığının belirtildiği Türk Savunma Sanayii'nde FNSS, Otokar, BMC ve Nurol Makina gibi yerel özel şirketlerin önemli üretimler yaptığı belirtildi. Kamu-özel iştiraklerin en önemli üretimleri arasın 8x8 PARS, 6x6 PARS, 6X6 ARMA; 4x4 COBRA, EJDER YALCIN, VURAN; ALTAY MBT ve KAPLAN Orta sınıf tanklar, Türk Savunma Sanayisinin küresel pazarlarda rekabet eden en dikkat çekici ürün örnekleri arasında yer alıyor.

BAŞARININ SIRRI

Türkiye'nin kamu-özel iştiraki sisteminin en önemli paydaşları arasında ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, ASPİLSAN ile Turkish Aerospace firmaları yer alıyor. Hemen tüm ssvunma sanayisinin bel kemiği olan bu şirketler, Savunma Sanayi Başkanlığı çatısı altında faaliyet gösteriyor. Özellikle bu başarının ardındaki en önemli güçlerden olan paydaş şirketler, Türk savunma sanayinin en önemli unsurları arasında yer alıyor. 

DÜNYA ÇAPINCA ÖNEMLİ TEDARİKÇİ

1980'lerde, birçok NATO müttefiki, silah sistemlerini modernize etme çabası başlattı; Türkiye'nin de dahil olduğu yerlileşme hareketiyle hedef ithalata bağımlılığı azaltmak olsa da üretim kabiliyetini geliştirmek ana unsur oldu.

Ülke yabancı üreticilere bağımlılığını azaltmak için silah üretimi için kendi yeteneğini geliştirmeye çalıştı. O günden bu yana, Türkiye'nin silah sistemleri geliştiricisi olarak başarısı, onu dünya çapında önemli bir tedarikçi haline getirdi.

SAVUNMA SANAYİNİN EN ÇOK ARANANI

Türkiye, kendi ordusu için yüksek kaliteli silah sistemleri üretme başarısı ile diğer ülkelere silah sistemleri ihraç etmeyi başardı. NATO'nun yanı sıra Ortadoğu ve Uzak Doğu ülkelerine de sistem tedarik ediyor. 

Türk savunma sanayi sadece askeriyenin taleplerini karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda bu ihtiyaçları hızla karşılamak için yeni Ar-Ge sistemleri ve ürünler geliştirmeye odaklanıyor. Kazakistan, Suudi Arabistan Krallığı, Malezya, BAE, Azerbaycan ve Endonezya'ya ortak üretim ve teknoloji transferi çabalarıyla; Türkiye'nin savunma sanayi de çeşitli ülkelere teknoloji sağlayıcısı oldu.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 19
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Altay demeyin yaa. Hala envanterde yok. Tulpar ve Kaplan var. Bunlar hafif tanklar ama bazı modifikasyonlarla tıpkı bir T-80U ya da T-84 gibi bir orta sınıf tanka dönüşürler. Altay gelene kadar meskun mahalde çok işe yararlar bence. TSK neden bunlardan istemiyor anlamıyorum
    Cevapla
  • ali uçar 3 yıl önce Şikayet Et
    türk veya türkiyeli doğuştan askerdir..türk gençlerinin çoğu süper zeka.amerikayı avrupayı bu günlere taşıyan bu genç beyinlere devlet destek olmalı ki beyin göçü olmasın..bir prof. sanıyorum bu sorunu kitaplaştırmıştı.bir de teknoloji malum son hızla ilerlemekte.daha yeni buluşlar için allak güç kuvvet versin..
    Cevapla
  • Ali osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunuları yapacak gencleri ya öldurdunuz yada kacırdiniz . Biz uyandık maymun gözunu açtı. Bildiniz bunlar.Bilmediginiz daha neler var boşa posta koymuyoruz.
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır edilen duaların meyvesi elhamdülillah sonrası ikram oluyor ilham oluyor
    Cevapla
  • Önemsiz Biri 3 yıl önce Şikayet Et
    Altay'ın küçük kardeşi olan görseldeki hafif sınıf tank Otokar Tulpar desteklenmeli... Kara araçlarında firma gözetmeksizin iyiyiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!