Füze sistemleri Çin savaş uçaklarına kilitlendi

Çin'e karşı "bağımsızlık" fikrini son dönemde güçlü bir şekilde dillendiren Tayvan, adayı toprağı olarak gören Çin'in savaş uçaklarına müdahalede bulundu.

Füze sistemleri Çin savaş uçaklarına kilitlendi
Füze sistemleri Çin savaş uçaklarına kilitlendi
GİRİŞ 10.08.2020 13:24 GÜNCELLEME 10.08.2020 14:35
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Tayvan'ı kendine bağlı özel idari bölge kabul eden Çin'i çok kızdıracak gelişme bugün yaşandı.

 

Tayvan savunma bakanlığının açıklamasına göre, Tayvan hava sahasına kısa süreliğine giren birkaç Çin savaş uçağına müdahalede bulunuldu.

Açıklamada, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçmesiyle hava savunma sistemleri tarafından takip edildiği belirtildi.

 

Son dönemde bağımsız ülke fikrini daha güçlü savunan Tayvan, ABD'den destek alıyor. 

ABD'nin Tayvan'la "bağımsız bir ülke" gibi silah anlaşması imzalaması, Çin'in ciddi tepkisine neden oldu.

TAYVAN MESELESİ

Japonya'nın 1895 yılındaki savaşta Çin'i yenilgiye uğratarak el koyduğu Tayvan Adası'ndan, mağlubiyetle ayrıldığı İkinci Dünya Savaşı sonrası çekildi. Savaş sonrası Çin'de, komünistlerle milliyetçiler arasında iç savaş başladı. 1949 yılında Mao Zedong öncülüğündeki Çin Komünist Partisi'nin iktidarı almasıyla, Milliyetçi Parti yanlıları kaçarak Tayvan Adası'na sığındı. Komünist Parti yönetimindeki Çin Halk Cumhuriyeti'nden adaya kaçan milliyetçiler 1912 yılında kurulan Çin Cumhuriyeti'nin burada devam ettiğini savunurken, Komünist Parti Tayvan'ı ülkenin özerk bir bölgesi olarak görmeye devam etti.

Ülkede ortaya çıkan iki farklı siyasi otoritenin neden olduğu gerilim ve karmaşa 1971'deki Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla yeni bir boyut kazandı. BM siyasi otorite olarak tanıdığı Çin Cumhuriyeti (Tayvan) yerine siyasi otorite olarak Çin Halk Cumhuriyetini tanıma kararı aldı. Karar sonrası Tayvan, bağımsızlık arayışını dönemsel farklılıklarla sürdürdü. 2005 yılında Çin Ulusal Kongresi'nin yürürlüğe koyduğu 'ayrılma/bölünme karşıtı kanun' (Anti-secession Law) ile Tayvan'a karşı sürdüreceği tutumu açık bir şekilde ortaya koydu.

KAYNAK: STAR.COM
YORUMLAR 8
  • yorumcu 3 yıl önce Şikayet Et
    Umarım abd çine çöker de hiç olmazsa ikisinin de gücü zayıflamış olur. Çin, bu gidişle abdden bin kat daha beter bir noktaya geliyor. Tam bir yalan, sahtekarlık ve düzenbazlık üzerine kurulmuş bir devlet siyaseti var çkpnin. Uygurları toplama kampına atıyor ve tüm delillere rağmen yalan söylemeye devam ediyor. Korona virüsü sakladı ve tüm dünyayı ateşe attı. Kim bilir daha ne belalar açacaktır dünyanın başına. O yüzden abd ve tayvanı destekliyorum. Bir an önce çin rejiminin yok olmasını yerine daha insani bir yapının kurulmasını dört gözle bekliyorum.
    Cevapla
  • Veli 3 yıl önce Şikayet Et
    Çindeki Savaşı Milliyetçiler Kazansaydı.Çin Kominist Partisinden Daha İnsancıl Bir Politika Uygularmıydı Acaba Uygur Türklerine İyi Devranırmıydı Acaba Bilmiyorum Nasıl Olurdu.
    Cevapla
  • 543 3 yıl önce Şikayet Et
    abd kalleşi sırf tüm asya okyanusya hint ülkeleri birleşmesin diye askeri ittifak kurmasınlar diye gelip burnunu tayvana diğerlerine sokuyor amaç askeri ittifak kurmalarını engellemek zaten bunun için asırlardır afrikaya karayiplere dünyanın her ülkesine her kıtasına her bölgesine ahtapot kolları gibi askeri üslerle kurulmuşki amaçları askeri ittifakları engellemek zaten o yüzdende abd kalleşi ortadoğuda ama hangi dünya imparatorluğu ebedi var olmuşki dünyada
    Cevapla
  • adil poyraz 3 yıl önce Şikayet Et
    Batı'nın taktiği hep ayni.. müslümanı müslümana, türkü Türk'e, Çinliyi de çinliye kırdırmak..
    Cevapla
  • 1903 3 yıl önce Şikayet Et
    Yiyin birbirinizi
    Cevapla
  • Serdar 3 yıl önce Şikayet Et
    Cin bi halt yiyemez . Kagittan Kaplan gibi blöf yapar durur ama ABD nin gücü karsisinda titrer . ABD nin sadece Pasifik FIlosu Cini yok etmeye yeterlidir . Birde Cine karsi olan 27 Ülke var o civarda . Cin sadece Tayvanla cakismiyor bütün Komsu ülkeleri ile cakisiyor . Yanlarinda sadece pakistan ve Kuzey Kore var . Cin fazla havalanmasin yoksa alirlar Havasini .
    Cevapla
  • Necip 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin 1 se Abd 5.000 dir bu çok net böyle beyler
    Cevapla
  • Tepki 3 yıl önce Şikayet Et
    Afedersin de bizim kendi ülkemizin durumu çok mu farklı !..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!