Çin'den ABD'ye 'Tayvan' tepkisi

Çin, ABD Sağlık Bakanı Alex Azar'ın Tayvan'a yaptığı ziyaret ve temaslar nedeniyle, Washington yönetimine tepki gösterdi.

Çin'den ABD'ye 'Tayvan' tepkisi
Çin'den ABD'ye 'Tayvan' tepkisi
GİRİŞ 10.08.2020 21:32 GÜNCELLEME 10.08.2020 22:29
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, düzenlediği basın toplantısında, Tayvan konusunun ABD-Çin ilişkilerinde en önemli ve hassas konu olduğunu vurgulayarak, "Tek Çin ilkesi bu ilişkinin siyasi temelidir. ABD'nin adımı Tayvan konusundaki taahhütlerini ihlal etmiştir." dedi.

Çin ile ABD arasında diplomatik ilişkileri başlatan ortak bildirilerdeki Tayvan'la ilgili hükümleri hatırlatan Sözcü Cao, Washington yönetimine "tek Çin" ilkesine bağlı kalarak ihtilaflı Ada ile her türlü alışveriş ve temastan kaçınma çağrısında bulundu. 

Sağlık Bakanı Azar, yaptığı resmi ziyarette, Çin'e karşı bağımsızlık iddiasında bulunan Tayvan'ın Tsai Ing-wen ile bir araya gelmişti. Ziyaret, ABD ile Çin arasında 1979 yılında diplomatik ilişkilerin kurulması ve Washington'ın tek Çin ilkesini kabul ederek Pekin'deki yönetimi tüm Çin halkının resmi temsilcisi olarak tanımasından bu yana adada yapılan en üst düzey temas olmuştu.

 

 

TAYVAN'IN STATÜSÜ

Çin'de 1949'da Mao Zedong'un iktidara gelmesi üzerine Çan Kayşek (Chiang, Kai-shek) ve bazı hükümet üyeleri Tayvan'a yerleşip, 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmiş, bu girişim Çin tarafından kabul edilmemişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Hacivat 3 yıl önce Şikayet Et
    Cin in cani cehenneme uygurlara yaptiklarini intikami da alinacaktir coronayi dünyanin basina Bella etti bunlarin hesabida sorulacaktir hem Allah hem kul tarafindan
    Cevapla
  • Gakko 3 yıl önce Şikayet Et
    Tayvan çin nin topraklarıdır kimse itiraz etmesin ama inş ABD ve Çin bundan dolayı biri birine girer bizde biraz kafirlerin ölüşünü izleriz ne Çar yani
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak