Beyrut patlamasında ihmal iddiası: Hükümet uyarılmış!

Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlama, hükümet krizine dönüşürken istifalar peş peşe gelmeye devam ediyor. Diğer tarafta patlamaya ilişkin araştırma çalışmaları devam ederken, bazı detaylar da gün yüzüne çıkıyor. Temmuz ayında ülkenin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın 12 numaralı hangardaki amonyum nitrat konusunda uyarıldığı ortaya çıktı.

Beyrut patlamasında ihmal iddiası: Hükümet uyarılmış!
Beyrut patlamasında ihmal iddiası: Hükümet uyarılmış!
GİRİŞ 11.08.2020 11:12 GÜNCELLEME 11.08.2020 11:13

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta meydana gelen patlamaya ilişkin istifa dalgası sürüyor. Hükümet krizine dönüşen patlama sonrasında başbakan ve bakanlar görevlerinden ayrılırken, olayın nedenine ilişkin araştırmalar da devam ediyor.

 

 

Bu bağlamda patlamaya ilişkin önemli bir iddia ortaya atıldı.

 

 

TEMMUZ AYINDA UYARILDI

Reuters haber ajansına verilen bilgilere göre Temmuz ayında ülkenin liderleri amonyum nitratın yarattığı tehlikeler konusunda uyarıldı.

Beyrut Limanı'ndaki 12 numaralı hangarda uzun süre uygunsuz koşullarda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat için bir rapor hazırlandı. Hazırlanan raporun Temmuz ayında yetkililerle paylaşıldığı belirtilirken, yetkililerin ise bu uyarıları görmezden geldiği, önlemleri ihmal ettiği iddia edildi.

PATLAMA VE GÜVENLİK TEHLİKESİ

Raporda patlayıcı özelliği bulunan maddenin uygunsuz koşullarda tutulduğu belirtildi. Söz konusu hangarda hiçbir güvenlik önleminin alınmadığına dikkat çekilirken amonyum nitratın kolayca çalınabileceğine değinildi.

Hangarın dışarıdan erişime açık olduğu ve duvarlarında yer yer yarıklar olduğu raporlandı. El yapımı patlayıcılarda sıkça kullanılan amonyum nitratın kolayca terörist gruplar tarafından ele geçirilebileceğine dikkat çekildi.

Ulusal Güvenlik Direktörlüğü tarafından hazırlanan rapor, 20 Temmuz tarihinde Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve Başbakan Hasan Diyab'a gönderildi.

Bu tarihten yaklaşık iki hafta sonra Lübnan'ı harabeye çeviren patlama gerçekleşti. 25 kilometre yarıçapında etkili olan patlama nedeniyle ekonomik darboğazdaki ülkede 10-15 milyar dolarlık hasar meydana geldi.

Cumhurbaşkanı Avn geçen hafta yaptığı açıklamada söz konusu amonyum nitrat konusunda daha önce bilgilendirildiğini söylemişti. Avn tehlikenin bildirilmesinin ardından kurmaylarına "ne gerekiyorsa yapılması için" talimat verdiğini aktarmıştı.

İSTİFALAR PEŞ PEŞE GELDİ

Lübnan'da uzun müzakereler sonucu Ocak ayında kurulan Hizbullah destekli Hassan Diyab hükümeti patlamanın ardından gelen baskılara dayanamadı.


Dün yapılan kabine toplantısının ardından Başbakan Diyab ve kabinesi istifa kararı aldı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, istifasını sunan Başbakan Hassan Diyab'dan yeni hükümet kuruluncaya kadar görevini sürdürmesini istedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu