Yunanistan'dan Türkiye çağrısı: Acilen yapalım! AB teklifi kabul etti, Ankara'dan sert tepki

Yunanistan, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de aldığı son kararları sebep göstererek Avrupa Birliği'ni (AB) acil toplantıya çağırdı. Atina yönetiminin çağrısına AB'den olumlu yanıt gelirken, Ankara'dan sert ifadelerin yer aldığı bir açıklama yapıldı.

GİRİŞ 11.08.2020 13:14 GÜNCELLEME 11.08.2020 16:53
Bu Habere 111 Yorum Yapılmış

Yunanistan'ın, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler üzerine Avrupa Birliği'ne (AB) Türkiye konulu acil toplantı çağrısında bulunduğu duyuruldu. Yunanistan Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanı, AB Dışişleri Konseyi'ne acil toplantı çağrısında bulunacak" ifadelerine yer verildi.

 

AB'DEN ATİNA'NIN ÇAĞRISINA OLUMLU CEVAP

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, günlük basın toplantısında Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin sorulması üzerine, "Doğu Akdeniz'deki sorunları çözmek için diyalog ve irtibat içinde iyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuka uygun davranılması gerekiyor. AB Yüksek Temsilcisi Borrell, tekrar yapıcı diyaloğun inşa edilmesi için gereken her türlü çabayı sarf ediyor. Tüm muhataplarıyla irtibatı sürüyor" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı'nın (AA) geçtiği habere göre; Yunanistan'ın gelişmeleri görüşmek için olağanüstü dışişleri bakanları toplantısı için çağrıda bulunduğunu teyit eden Stano, üye ülkelerin konuyu görüşeceklerini kaydetti. Durumu görüşmenin başka yolları da bulunduğunu aktaran Stano, ay sonunda düzenlenecek gayriresmi dışişleri bakanları toplantısında (Gymnich) Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ile Türkiye-AB ilişkilerinin ele alınacağını bildirdi.

Akdeniz'de sıcak dakikalar! Görüntüler az önce kayıt edildi

ANKARA'DAN BU ÇAĞRIYA TEPKİ: ATİNA DİPLOMASİYİ 'YUNAN TİYATROSUNA' ÇEVİRMEYE ÇALIŞTI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in açıklaması şu şekilde:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda diplomasiye alan açmak için ciddi adımlar attık. Türkiye, barışçıl tutumunu ortaya koydu; diplomasiye şans tanıdı ve diyalog kanallarının canlandırılmasına dönük iyi niyetli adımlar attı. Yunanistan ise her zamanki gibi diplomasiyi 'Yunan tiyatrosu'na çevirmeye çalıştı. Yunanistan Türkiye'nin jestini çözüm için bir fırsat olarak değerlendirmek yerine, samimiyetsiz ve ikiyüzlü bir pratik ortaya koydu ve Mısır ile korsan anlaşma yapma yoluna gitti. Bu sözde anlaşma, uluslararası hukuka ve Türkiye'nin Libya ile Doğu Akdeniz'de akdettiği meşru anlaşmaya aykırı olduğu gibi Yunanistan tarafının Türkiye'nin iyi niyetini suistimal etme niyetini açıkça ortaya koymuştur.

"YUNANİSTAN'I İLGİLENDİREN BİR KONU YOKTUR"

Gelinen noktada, Türkiye, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmak ve önceden planlanan çerçevede faaliyetleri sürdürmek üzere kararlı bir şekilde harekete geçmiştir. Yapılan faaliyetler Mavi Vatan içindedir. Yunanistan'ı ilgilendiren bir konu yoktur. Son hadise, Akdeniz'de gerginliği arttıran tarafın Türkiye değil, Yunanistan olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Avrupa ise halen Yunanistan'ın çözümsüzlüğü dayatan politikalarının ardından sürüklenmektedir. Avrupa, 'Yunan siyasi tiyatrosu'nun aleti olmamalıdır. Yunanistan'ın Türkiye'nin faaliyetine itiraz etmesinin hiçbir hukuki ve meşru dayanağı yoktur.Bölgedeki Yunan adalarının Türkiye'nin kıta sahanlığını kesmesi gibi bir iddia uluslararası hukukun hakkaniyet ilkesine aykırıdır.Yunanistan gaspçılık arayışlarını bir kenara bırakmalı."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 111
  • ALP ARSLAN 3 yıl önce Şikayet Et
    BUBAHANE İLE ADALARI inşALLAH HAZİNEYE "İRAD"KAYDEDERİZ.
    Cevapla
  • ALP ARSLAN 3 yıl önce Şikayet Et
    EEE YANİ,KENDİLERİ ÇALIP KENDİLERİ OYNAMIYORMU,YILLARDIR...Artık biz çalalım onlar oynasın...
    Cevapla
  • 01adana 3 yıl önce Şikayet Et
    istersen gıralını çagır azdan az çoktan çok şekerim
    Cevapla
  • Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu sefer Viyana kapısından donmeyecegiz.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ordan
    Cevapla
  • Levrok 3 yıl önce Şikayet Et
    Aciklamanin altina imza atiyorum. Ama sakin bunlarin yeni bir dialog cagrisini uyup geri adim atmayin ! Bunlar dialog filan aramiyor bunlar bizi uyutarak köseye sikistirmak istiyor. Bundan böyle Mavi Vatanimiza izinsiz savas gemi sokani cezalandiririz aciklamasi gelmesi lazim, ve Yunanistan Mavi Vatanimza göz dikmeye devam edersen SAVAS HAZIR aciklamasida gelmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dolmabahçe'de önemli görüşme! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haniye'yi kabul etti
'Berzeg Sendromu' mahalleyi boşalttı: ‘Köylerde nüfus kalmadı’