Esed güçleri İdlib'e sızmaya çalıştı: Ağır kayıp verdiler!

Suriye'deki askeri muhalifler ve Beşşar Esed rejimi karşıtı silahlı gruplar, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nin Zaviye Dağı bölgesine sızma girişiminde bulunan rejim güçlerini püskürterek, çok sayıda rejim unsurunu etkisiz hale getirdi.

Esed güçleri İdlib'e sızmaya çalıştı: Ağır kayıp verdiler!
Esed güçleri İdlib'e sızmaya çalıştı: Ağır kayıp verdiler!
GİRİŞ 12.08.2020 00:39 GÜNCELLEME 12.08.2020 01:15
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Muhalif kaynaklardan alınan bilgiye göre, Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist gruplar, Türkiye ve Rusya arasındaki ateşkese rağmen akşam saatlerinde İdlib'in güneyindeki Cebeli Zaviye bölgesine sızma girişiminde bulundu.

 

 

Muhalifler ve Beşşar Esed rejimi karşıtı silahlı grupların, sızma girişimine karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada çok sayıda kayıp veren rejim güçleri geri çekildi.Öte yandan Esed rejimi güçleri, gün içinde Keferavid, Fattira, Mecdleyye, Neyreb bölgelerine topçu saldırıları gerçekleştirdi.

GEÇEN HAFTA DA SIZMA GİRİŞİMİNDE BULUNMUŞLARDI

 

 

Rejim güçleri geçen hafta da Türkmen Dağı'na sızma girişiminde bulunmuş çok sayıda kayıp vererek geri çekilmek zorunda kalmıştı.

Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist gruplar, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nin çevresindeki cephe hatlarına son 3 ayda 2 binden fazla unsurluk takviye güç gönderdi.

İDLİB'DEKİ SON DURUM

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.

Bununla birlikte, rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3'ünü Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı.

Rejim güçlerinin Eylül 2018'de yığınak yapmaya hız vermesi üzerine Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018'de ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı.

Saldırılarına kısa süre ara verdikten sonra yeniden başlayan rejim güçleri, Mayıs 2019'da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi. Rejim ve destekçileri, bu çerçevede İdlib'in önemli ilçelerinin yanı sıra güneyi ve güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve doğu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleşimi ele geçirdi.

Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5 Mart'ta Rusya'nın başkenti Moskova'da yeni bir mutabakat sağladı. Ateşkes 6 Mart'ta yürürlüğe girdi. Rejim ve destekçilerinin zaman zaman ihlallerine rağmen ateşkese büyük ölçüde uyuluyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • Kafire guvenme 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd ve kopekleri ve rusya ve kopeklerinin tavrindan anlasilacagi gibi ulke olarak rusyadanda abd dende alinacak silahlara givenmek yerine daha iyisini daha kaliterlisini daha teknolojigini bizim yapmamizin sart oldugunu hazir alima kesinlikle hayir rusun 400 km veya 500 km menzilli S400-500 degil insallah 600-800 km hisar ve siper u ve y abd nin 1.8 mach F35 rusun 2 mach Su 35-57 degil de bizim insallah 4-5 mach 6. nesil TFX simize yerli uydu yerli balistik fuze....
    Cevapla
  • bülent 3 yıl önce Şikayet Et
    bunlarda zerre akıl yok, yedikleri tokat yetmedi anlaşılan...
    Cevapla
  • VATANSEVER 3 yıl önce Şikayet Et
    neden pyd nin abd nin işgal ettiği yerlere hiç bir müdahelede bulunamıyor adamın amacı ülke değilki müslüman kanı dökmek
    Cevapla
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Esed rahat durmuyor cevabını verin.
    Cevapla
  • salih 3 yıl önce Şikayet Et
    idlib Suriye'ye ait de. Şu yunanlar ne olacak.
    Cevapla
  • Sürmene,li 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya Kılıçtaroğluna soracan yada Kendilerinden olan İmamoğlu,na Çünki hem Makarios,un heykelini dikti ..hemde Yunanlılar,bizimki kazandı diye sevinmişti.!
    Cevapla
  • Ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    İdlip misakı milli sınırı içinde cahil sey
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü