ABD ve Rusya, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin devamından memnun

ABD ile Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in Cenevre'de 24 Ağustos'ta yapılacak Suriye Anayasa Komitesi'nin üçüncü tur görüşmelerine katılma çağrısını memnuniyetle karşıladı.

ABD ve Rusya, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin devamından memnun
ABD ve Rusya, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin devamından memnun
GİRİŞ 19.08.2020 21:09 GÜNCELLEME 19.08.2020 21:58

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye krizindeki gelişmelerle ilgili çevrimiçi toplantısında konuşan Geir Pederson'ın, Cenevre'de yapılacak toplantıya tarafların, ''iyi niyetle ve ön koşulsuz'' katılması yönündeki çağrısına ABD ve Rusya temsilcileri olumlu yaklaştı.

 

Pedersen, Suriye'nin kuzeybatısındaki Türk-Rus koordinasyonuna övgüde bulunurken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Suriye genelinde siviller üzerindeki insani ve sosyal etkileri konusunda da uyarıda bulundu.

ABD temsilcisinden ''önceki tartışmaların ötesine geçme'' çağrısı

 

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kelly Craft, BMGK'nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde düzenlenecek toplantıya ilişkin, katılacak heyetlere "önceki tartışmaların ötesine geçmeye ve anayasal reformları doğrudan görüşme"ye davet etti.

"Komite üyelerinden mümkünse haftalarca Cenevre'de kalmaya ve kapsamlı tartışmalara katılmaya hazır olmasını talep ediyorum." diyen Craft, katılımcıları sonraki  tur görüşmeleri için bir zaman çizelgesi üzerinde anlaşmaya varmaya çağırdı.

Craft, "Trump yönetimi, komitenin 2254 sayılı karar uyarınca yeni bir anayasa taslağı hazırlama çalışmalarını kolaylaştırma çabaları için Özel Temsilci Pedersen'e tam destek sağlıyor." dedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vasily Nebezia ise oturumdaki konuşmasında, "Suriyelilerin uyumunu kolaylaştıracak ve dolayısıyla bir unsur olarak hizmet edecek siyasi diyaloğu sürdürmenin önemli olduğunu düşünüyoruz ve bunun Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenlik ve bağımsızlığını güçlendireceğine inanıyoruz." dedi.

''24 Ağustos'tan itibaren Cenevre'de Anayasa Komitesi çalışmalarına yeniden başlanmasıyla ilgili olarak Suriyeli delegelere başarılar diliyoruz. Rusya bu konuda özel temsilci bulundurmaya ve Suriyelilere gerekli desteği vermeye devam edecektir.'' diyen Nebezia, ABD'nin Suriye rejimine uyguladığı yaptırımları ise "Şam'daki rejimi devirmeye teşebbüs" olarak nitelendirdi.

Nebezia, Cenevre'deki toplantının ileriye doğru bir yol çizmeye ve temsili bir anayasa için ilerlemeye yardımcı olacağını belirtirken, ''Suriye'ye barış getirmenin tek yolu, bütün topraklarını Şam'ın kontrolüne geri vermek ve kapsayıcı bir Suriye diyaloğu yoluyla siyasi bir çözümü teşvik etmektir.'' değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak