Mali darbesinin arkasında Rusya mı var?

Mali'de meydana gelen darbe, ülkedeki istikrarsızlığın derinleşmesine neden oldu. Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita görevinden istifa ederken asker, darbenin arkasındaki güçlerin kim olduğu merak ediliyor. Bu noktada öne çıkan ülkeyse Rusya.

Mali darbesinin arkasında Rusya mı var?
Mali darbesinin arkasında Rusya mı var?
GİRİŞ 20.08.2020 09:50 GÜNCELLEME 20.08.2020 09:50

Mali'de meydana gelen askeri darbe, halihazırda istikrarsız bir pozisyonda bulunan ülkedeki krizi daha da büyüttü. Özellikle siyasi krizlerle pençeleşen ülkede  Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’nın askeri darbeyle zorla istifa ettirilmesinin ardından belirsizlik arttı.

DARBEYİ KİM YAPTI?

Fransa eski bir sömürgesi olan Mali üzerindeki etkinliğini kaybetmemek için 2012’den beri Serval ve Barkhane operasyonları gibi askeri müdahalelerde bulunuyordu. Bu durum Mali halkı tarafından tepkiyle karşılanmakta ve protesto gösterilerine sebep olmaktaydı. Ancak darbenin arka planında, ülkedeki iktidar mücadelesi kadar Rusya-Fransa rekabetinin bulunduğu düşünülüyor. Zira darbeye öncülük eden ismin Rusya bağlantısı ortaya çıktı.

RUSYA İHTİMALİ

Darbenin liderleri arasındaki Albay Malick Diaw’ın Rusya’da eğitim görmesi bu iddiayı güçlendiriyor. Mali ordusunda subayların bir kısmı eğitimlerini Rusya’da alıyor. Rusya’nın özellikle Wagner özel güvenlik şirketi üzerinden son dönemde Afrika üzerinde etkinliğini artırdığı biliniyor. 

Darbe girişimi öncesinde de gerçekleştirilen protestolarda bazı grupların “Mali’nin umudu Rusya, çare Putin” yazılı dövizler taşıdığı dikkati çekmişti.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”
Hükümetin önündeki en zor problem... Rakamlar her yıl kötüye gidiyor