Yunanistan'ın 10 milyar euroluk silahlanma programı muhalefeti kızdırdı

Yunanistan'ın 10 milyar euroluk bir bütçeyle silah alımı yapma programı, Savunma Bakanı Panagiotopoulos tarafından doğrulanırken rakam konusunda bilgi vermedi. Ülkenin silahlanma yarışına girmesine kendi içinden de tepkiler de yükseliyor. Yunan Syriza Partisi milletvekili Peti Perka, iflas etmiş bir ülkenin böyle bir silah harcamasına girmesine çok kızgın olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın 10 milyar euroluk silahlanma programı muhalefeti kızdırdı
Yunanistan'ın 10 milyar euroluk silahlanma programı muhalefeti kızdırdı
GİRİŞ 17.09.2020 11:32 GÜNCELLEME 17.09.2020 11:32
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Doğu Akdeniz'de provokasyon peşinde koşan Yunanistan silahlanma yarışında.Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos Atina'nın 10 milyar euroluk silahlanma bütçesini değerlendirirken rakam vermekten kaçındı ancak silah alım konusunda yapılan planlamaları doğruladı.

 

 

Yunanistan'ın ekonomik çıkmazdayken bir de silah almaya kalkışması Yunan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos'a soruldu. Yunan bakan, silahlanmaya 10 milyar euro harcayacaklarına dair haberleri yalanladı. "Alışveriş çılgınlığı içinde değiliz. Ödemeler zamana yayılacak" dedi, ama rakam vermedi.

"ÇOK SEÇİCİ OLMAK ZORUNDAYIZ"

 

 

Yunan Bakan konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Çok seçici olmak zorundayız. Bunu limitsiz bir şekilde yapmayacağız. Zamana yayacağız" derken, Yunan milli savunma sanayisi için havacılık ve tersaneler dahil olmak üzere "potansiyel stratejik partnerlerle" müzakereler yürütüldüğünü de belirtti.

Borç batağındaki Yunanistan hükümeti halkının içinde bulunduğu zor durumu da önemsemiyor.

Ancak atılan hoyratça adımlara ülke içerisinden tepkiler gelmeye başladı.

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ

Yunan Syriza Partisi Milletvekili Peti Perka, katıldığı bir televizyon programında, hükümeti sert biçimde eleştirdi.

Yunan milletvekili Perka, 'silah harcaması kararına çok kızgınım' dedi.

"Başbakan Miçotakis'in, İflas etmiş Yunanistan gibi bir ülkede, dev silahlanma programlarının yanında, 15 bin paralı asker istihdam edeceğini duyurması, beni çok kızdırdı" diye konuştu.

Yunan vekil, silahlanma harcamaları için başbakanın doğrudan karar vermemesi gerektiğini söyledi.

Önce yetkili kurumların karar alması ve bu kararın, Yunan Parlamentosunda görüşülmesi gerektiğini vurguladı.

YUNANİSTAN'IN SİLAHLANMA YARIŞI

Mitsotakis'in açıkladığı listeye göre Yunanistan Fransız yapımı 18 Rafale savaş uçağı, dört fırkateyn ve dört Romeo donanma helikopteri satın alacak. Mitsotakis, sonradan Rafale alımlarına açıklık getirerek savaş uçaklarından 12'sinin ikinci el olacağını kaydetmişti. Başbakan, ilk Rafale'lerin teslimatının 2021 yılında yapılmasını beklediklerini, on yıl içinde teslim edilecek fırkateynler içinse ihale açılıp teklif alınacağını bildirmişti.

Mitsotakis ayrıca program kapsamında Yunan donanmasına bağlı dört fırkateynin modernize edileceğini, yerli savunma sanayisine akıtılacak kaynaklar sayesinde binlerce kişiye istihdam yaratılacağını söylemişti.

Program kapsamında yeni tanksavar silahları, donanma için torpidolar ve uçaklar için güdümlü füzeler de envantere katılacak. Beş yıllık bir zaman diliminde tam zamanlı görev yapan 15 bin profesyonel askerin de orduya alınması öngörülüyor.

Mitsotakis silah programını açıklaması öncesinde Cuma günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde Korsika'da düzenlenen Güney Avrupa ülkeleri zirvesine (Med7) katılmıştı. Türkiye ile yaşanan gerilimde Yunanistan'a en açık desteği veren ülke olan Fransa, Yunanistan'a destek için bölgeye iki fırkateynini göndermişti.

KAYNAK: TRT HABER
YORUMLAR 6
  • tavukcu 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD de pkk ya silah dağıtı ama silahlar beleşten bizim yunan da bizim için silah almış onlar imha olacak silahlar bize kalacak
    Cevapla
  • özkonyali 3 yıl önce Şikayet Et
    muhalefetin kızmasına gerek yok. içimizdeki yunanlılar görün bakın bu silahlanma programına herkesten daha çok destek verecek. müslümanlara hacca gitmeyin araplara para yedirmeyin muhammet sizi orda alakor bırakmaz diyenler varya onlar herkesten daha çok destek verecek yunanistanın silahlanma programına. Adalarda daha çok tatil yapacaklar, türkiye ye gelmek isteyenleri de virüsü terörü bahane edip adalara yönlendirecekler.
    Cevapla
  • süleyman 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu silahlari kimin için aliyorar bizim için; bizimkiler ne yapıyor yunan adalarinda lüx tatil yapip eğleniyorlar. Eğlensinler ne olacak paralari var denmemeli karinca misali ...
    Cevapla
  • nimet 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir ülke ve içindeki müştemilat ile birlikte böyle satılır
    Cevapla
  • Ay ve Yıldız 3 yıl önce Şikayet Et
    Açsınız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek