Türkiye'den Mısır'a Doğu Akdeniz teklifi! 3 Kıbrıs Adası büyüklüğünde pay

Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat "Mısır ile süren görüşmelerin perde arkası" adlı köşe yazısında, Ankara ile Kahire arasında yürütülen görüşmelerin içeriğine değindi. Çavuşoğlu'nun, "Mısır'a 'Libya ile yapılan anlaşma gibi bir anlaşma imzalayabiliriz' dedik" açıklamasının takibini yapan Fırat, Türkiye'nin Mısır'a "Bizimle anlaşırsan 3 Kıbrıs adası büyüklüğünde bir alanı ekonomine katarsın" dediğini aktardı.

Türkiye'den Mısır'a Doğu Akdeniz teklifi! 3 Kıbrıs Adası büyüklüğünde pay
Türkiye'den Mısır'a Doğu Akdeniz teklifi! 3 Kıbrıs Adası büyüklüğünde pay
GİRİŞ 18.09.2020 08:23 GÜNCELLEME 19.09.2020 08:19
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

İşte Hande Fırat'ın yazısını o kısmı;

 

"Aslında biliyorduk, Türkiye ve Mısır arasında istihbarat örgütlerinin görüştüğünü, Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın yönettiği Tarafsız Bölge'de bu görüşmelere ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "Mısır ile görüşülmüyor değil. İstihbarat düzeyinde görüşmeler var. Mısır'a 'Libya ile yapılan anlaşma gibi bir anlaşma imzalayabiliriz' dedik" açıklamasını yaptı.

Ben de Mısır'a önerilen anlaşmanın peşine düştüm. Önce Ankara, Mısır'ın Doğu Akdeniz'deki durumunu nasıl yorumluyor ona bakalım:

 

- Yunanistan, Mısır'ı kullanıyor. Başka hiçbir konuda ortak paydaları bulunmadığı halde Türkiye karşıtlığı üzerinden Mısır'ı yanına çekiyor.

- Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır'a para aktarıyor, nakit akışı sağlıyor. Mısır'dan isteği ise Türkiye ile görüşmemesi. Yunanistan ile Türkiye karşıtlığında buluşması.

Bu durumun farkında olan Ankara, Mısır ile bir süre önce başlattığı arka kapı diplomasisini sürdürüyor. İki örgütün istihbarat örgütleri üst düzeyde görüşüyor. Peki Mısır'a teklif edilen anlaşma ne?

MISIR'A TEKLİF EDİLEN ANLAŞMA

Kaynaklarım bu teklifi şöyle özetlediler: "Teklif edilen anlaşma Mısır'a üç Kıbrıs adası büyüklüğünde bir alan yaratıyor. 'Yani deniz yetki alanları konusunda bizimle anlaşırsan, üç Kıbrıs adası büyüklüğünde bir alanı ekonomine katarsın' denildi. Açık şekilde Mısır'ın çıkarı Türkiye ile hareket etmektir mesajı verildi."

Birleşik Arap Emirlikleri'nin parasıyla bu görüşmeleri ve anlaşmayı engellemeye çalışmasına rağmen Mısır ve Türkiye arasındaki arka diplomasisi işliyor."

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 29
  • salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Mısırla anlaşmamız zor artık Mısırlılar iç işlerine karıştığımızı ve türkiyenin mısırın düşmanı emperyalist bir devlet olduğunu düşünüyor
    Cevapla
  • Musti 3 yıl önce Şikayet Et
    Darbe ile gelen darbe ile gider sisi de bunun farkında Türkiye ile anlaşması hem kendisi hem de ülkesi adına en doğru karar olur bu tabi ki kolay olmayacak ama mısır yönetimi ne kadar Türkiye karşıtı olsa da halkı Türkiye aşığı bilinçli insanlar var
    Cevapla
  • Lale 3 yıl önce Şikayet Et
    Mursi darbeyle indirildi,sisi yerine oturtuldu. Nedenlerinden biri Mısır'ın Türkiye ile bir olup islam aleminin uyanmasina, guclenmeye başlamasına engel olmaktı. Sisi'nin Ağbabalari izin vermez.
    Cevapla
  • İzci 3 yıl önce Şikayet Et
    Sisi , ABD ve İsrail'in çıkarlarını korumak için darbe ile Mısır'ın başına getirilmiştir .Bu yüzden hiç bir müslüman ülke ile sağlıklı bir diyalog olacağını sanmıyorum .
    Cevapla
  • hunkartensi 3 yıl önce Şikayet Et
    Mısır akıllıysa Türkiye nin bu teklifini değerlendirir ha BAE hazır para veriyor ama ne zaman kesileceği belli olmayan para veriyor BAE nin de artık petrol geliri azaldı ama Türkiye nin teklifi Deniz yetki alanının çoğalmasıyla alakalı ve bu anlaşma yapıldı mı Türkiye gibi Mısır da gaz petrol arama çalışmaları yapmaya başlayabilir üstüne üstlük balıkçıları daha geniş bir alanda avlanma hakkını kazanacaklar yetmez gibi Turizm alanında Türkiye ile yakın ilişkiler kurabilir ilerisi için yani geliri artacaktır iş Mısır a kalmış ülkesini mi yoksa başkalarının çıkarını mı düşünecekler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti