AstraZeneca'nın aşı çalışmalarında ikinci gönüllüde de yan etki görüldü

Dünyanın en umut verici koronavirüs aşı çalışmalarından biri olan Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın çalışmaları, 37 yaşındaki bir kadının yürümekte zorlanmasına neden olan nadir bir nörolojik rahatsızlıktan muzdarip olmasının ardından ikinci kez durduruldu. Geçtiğimiz ay da yine bir hastada omurilik iltihabı görülmesi üzerine geçici olarak durdurulmuştu.

AstraZeneca'nın aşı çalışmalarında ikinci gönüllüde de yan etki görüldü
AstraZeneca'nın aşı çalışmalarında ikinci gönüllüde de yan etki görüldü
GİRİŞ 20.09.2020 10:54 GÜNCELLEME 20.09.2020 11:13
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İlaç devi AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının klinik denemesinde katılımcılardan birinin yaşadığı nörolojik duruma ilişkin bir rapor yayınlandı. 

 

 

Raporda, daha önce sağlıklı olan 37 yaşında gönüllü bir kadının aşının ikinci dozunu aldıktan sonra nasıl 'transvers miyelit' tanısı aldığını ve 5 Eylül'de hastaneye kaldırıldığını ayrıntılarıyla anlatıyor.

 

 

NÖROLOJİK SEMPTOMLAR ORTAYA ÇIKTI

Rapora göre, adı tespit edilmeyen kadının Haziran ayı başlarında ilk dozundan sonra herhangi bir reaksiyon göstermediğini belirtmesine rağmen, Ağustos'taki ikinci aşısından yaklaşık iki hafta sonra nörolojik semptomlar yaşamaya başladı.

Belgede, 2 Eylül'deki bir yürüyüş sırasında gönüllünün "düşmeden sürekli olarak sarsılarak bir yolculuk yaptığı', ertesi gün ise yürüme güçlükleri, kollarında güçsüzlük, ellerinin motor kontrolünün bozulması, baş ağrısı çektiği belirtildi. 5 Eylül'de hastaneye kaldırılan kadına kısa süre sonra omurilik iltihabına bağlı 'transvers miyelit' teşhisi kondu.

GEÇİCİ OLARAK ASKIYA ALINMIŞTI

Geçtiğimiz ay da ABD'deki bir hastada nörolojik rahatsızlıklar görüldüğü ve çalışmaların geçici olarak askıya alındığı açıklanmıştı.

Haberlerden dört gün sonra, AstraZeneca, katılımcının omuriliğin iltihaplandığı ender nörolojik rahatsızlığın doğrulanmış bir vakasına sahip olduğu hakkındaki medyada çıkan raporları reddetti. Ancak şirketin 'Şüpheli veya Beklenmedik Ciddi Olumsuz Tepki raporu' veya SUSAR olarak bilinir raporuna göre teşhis iki durumda da 'onaylandı' olarak tanımlandı.

Yine raporda yer alan detaylara göre semptomlar ortaya çıktıktan bir haftadan kısa bir süre sonra kadın hızlı bir şekilde iyileşmeye başladı. Bunun üzerine raporda 'Hastalığının sadece dört gün önce başladığı düşünüldüğünde semptomlarının düzelmesi oldukça hızlı. Belirtileri düzelmeye başladı. Elindeki gücü ve el becerisi daha iyi hale geliyor' ifadeleri kullanıldı.

Çıkan raporların ardından pek çok kişi başta AstraZeneca olmak tüm firmaların çalışmalar konusunda şeffaf olması için çağrıda bulundu.

YORUMLAR 2
  • veli 3 yıl önce Şikayet Et
    beceriksiz ingilizler...
    Cevapla
  • demir ersoy 3 yıl önce Şikayet Et
    Firmalar milyarları kapa bilmek için alelacele piyasaya sürmekteler bedeli coronadan ağır olabilir milyonlarca insanı sakat hastalıklı bıraka bilir hatta bu aşılarda dünya nüfusunu azaltmak isteyen şebekelerin yeni bir tuzağı da olabilir dikkat etmek lazım domuz gribi için milyonlarca aşı satmaya çalışmışlardı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Atatürk ve Erdoğan'a hakaret eden DEM Partili gözaltına alındı
Son dakika: Bakan Fidan, Batı'ya tarihi uyarıyı yapıp ekledi: Dünyayı bekleyen asıl kriz..