Yaşayan tabutlar cenazenin çürümesini hızlandırıyor

Hollanda’da mantardan üretilen ‘yaşayan tabutlar’ cenazenin daha hızlı çürüyerek toprağa karışmasını sağlıyor. Normal ahşap tabutlarda bu süre 10 yıl alırken, ‘yaşayan tabutla’ 3 yıla kadar düşebiliyor.

Yaşayan tabutlar cenazenin çürümesini hızlandırıyor
Yaşayan tabutlar cenazenin çürümesini hızlandırıyor
GİRİŞ 20.09.2020 16:05 GÜNCELLEME 20.09.2020 16:05
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Hollanda'da mantardan üretilen tabutlar ilgi görüyor. "Yaşayan tabut" olarak adlandırılan bu kutuların içindeki miselyum adlı mantar vücudun çok daha hızlı çürüyerek toprağa karışmasını sağlıyor.

Euronews'te yer alan habere göre 'Yaşayan tabut'un mucidi araştırmacı Bob Hendrik, doğadaki en büyük geri dönüşümcülerin mantarlar olduğunu belirtiyor ve böylece insan vücudundaki çevreye zararlı toksinlerin mantarlar tarafından emilerek toprağa karışmasının engellendiğine dikkat çekiyor.

SÜREYİ 7 KISALTIYOR

'Mantar tabut', vücudun iki ila 3 yıl içinde toprak olmasını sağlıyor. Normal tahtadan yapılan bir tabutta bu süreç 10 yıldan fazla süre alabiliyor.

Aynı çürüme durumu tabut için de geçerli. Tabutun özellikle verniklenmiş ve metal kısımlarının toprağa karışması bazen 10 yıldan fazla bir süre alabilirken, Bob Hendrik "çevreci" tabutta bu sürenin sadece bir ay olduğunu belirtiyor.

MİSELYUM MANTARI KULLANILIYOR

Bu tabutların normallerinden tek farkı ise rengi. Bu 'canlı' kutular barındırdıkları miselyum mantarı nedeniyle ahşap yerine beyaz renk alıyor. İç kısmındaki küf yatağının üzerine ise vefat eden kişinin bedeni yerleştiriliyor. Tabutun tüm kısımlarının miselyumdan olması da fiyatının düşmesini sağlıyor. Mantar tabutlar bin 500 euroya satışa sunulmuş durumda.

Ancak bir tabut yapmak için bolca miselyuma ihtiyaç var. Miselyum ormanlarda yosun tabakalarının köklerinde bulunuyor. Çıkarıldıktan sonra talaşla karıştırılarak hazırlanan harç tabut kalıbına dökülüyor. Bir hafta sonra karışım katılaşarak tabut biçiminde canlı bir organizmaya dönüşüyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 3
  • Okur 3 yıl önce Şikayet Et
    Batı için öldün mü bittin. Kendi kendine çürümene bile müsaade etmiyorlar...
    Cevapla
  • Abdullah64 3 yıl önce Şikayet Et
    Kireç dökün. Bir haftada tertemiz ...
    Cevapla
  • kadir 3 yıl önce Şikayet Et
    sadece kefeni deneseniz islamla tanışsanız
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar