Libya'nın petrolünü Türkiye çıkaracak

Türkiye ve Libya meşru hükümeti arasında yapılan anlaşmalar gereği Libya’nın yeniden inşası için Türk özel sektörü harekete geçti. Libya petrol şirketi NOC ile TP de, önümüzdeki günlerde petrol aramaya başlayacak. TSK da Libya ordusunun eğitimi için program yaptı.

Libya'nın petrolünü Türkiye çıkaracak
Libya'nın petrolünü Türkiye çıkaracak
GİRİŞ 22.09.2020 07:58 GÜNCELLEME 22.09.2020 07:59
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Libya Savunma Bakanı Salahaddin en-Nemruş, Türkiye ile birlikte orduyu yeniden inşa ve geliştirmeye yönelik programları uygulamaya başladıklarını duyurdu. Nemruş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türk tarafıyla birlikte, silahlı kuvvetleri inşa ve yeniden yapılandırma, hava savunması, donanma, terörle mücadele ve özel kuvvetleri geliştirme programlarını uygulamaya başladık” dedi. Nemruş, ilk eğitim merkezinin başkent Trablus’un batısında hazırlandığını, önceliğin uluslararası standartlara göre bir ordu olacağını kaydetti.

 

 

TSK ORDUYU EĞİTECEK

Uygulamaya konulan program kapsamında TSK, askeri tecrübelerini Libya ordusuna aktaracak. Libya silahlı kuvvetlerinin yeniden oluşturulması, yapılanması, eğitim, teşkilat, lojistik ve muharebe sistemlerinin ülkenin güvenliğini sağlayacak şekilde kurulması kapsamında yoğun faaliyetler yürütülecek. Libya’nın yerel güvenlik unsurları olan aşiret ve kabilelerin silahlı unsurları düzenli bir ordu olarak yapılandırılacak. Libya ordusunun temelini, halen Türkiye’de eğitim gören 192 kara harp okulu öğrencisi ile Libya’da eğitimlerine devam eden diğer unsurlar atacak.

 

 

TPAO-NOC ORTAKLIĞI

Ordunun yapılandırılması, Libya’nın inşa sürecinin kritik ilk ayağını oluşturuyor. Yapılan anlaşmalar uyarınca ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeniden inşa ve enerji işbirliği de beraberinde gelecek. Türk özel sektör temsilcileri ülkenin, elektrik ve su altyapıları, belediye hizmetlerinin sağlanması, kamu kurumlarının onarılması başta olmak üzere hayatın normal akışına dönmesinde görev almaya hazırlanıyor. Libya ile petrole dayalı işbirliği de yeniden canlandırılacak. Türkiye Petrolleri (TPAO) ile Libya Ulusal Petrol Şirketi NOC’un ortak yürüteceği enerji projeleri kapsamında yeni petrol ve gaz işleme tesislerinin kurulması planlanıyor.

150 milyon dolar harcandı

Petrol ve gaz işleme tesisleriyle ilgili önümüzdeki günlerde önemli adımlar atılması bekleniyor. 2000’li yılların ikinci yarısında Libya’da petrol arama ve üretim çalışması yürüten TPAO, Sirte ve Sebha’da arama faaliyeti yürüttüğü 11 sahanın 7’sinde petrol bulmuş, bu faaliyetlere 150 milyon dolara yakın para harcanmıştı. 30 Mayıs 2013 tarihinde kurulan TP Libya Ltd. Şirketi, Libya’da iç karışıklığın ardından mücbir sebep ilanıyla çalışmalarını durdurmuş, bölgedeki ofisi de 30 Nisan 2017’de kapatılmıştı.

Yenişafak

YORUMLAR 13
  • kamu 3 yıl önce Şikayet Et
    ürkiy uzun zamandır libyada..orayı iyi bilirixz
    Cevapla
  • bayırbucak 3 yıl önce Şikayet Et
    anlamadınız şu libya dediğin tobruk ve diğer aşiret şehirler hepsi aşiretçi onları ikna etmeden olmaz.onlarda her aşiretçi gibi yanlışda olsa doğruda olsa katıksız hafterin yanında.
    Cevapla
  • Alialiye 3 yıl önce Şikayet Et
    Haftet Libya'nın iç kısımlarında yani mısır sınırı yakınlarında ve orda halkın %30-35 i yaşıyor asıl Libya sahil kısmında birikmiş halkın %70 i sahilde...sirte alınsaydı Hefter ülkenin geri kalan %70 lik çöl bölgesinde ancak deve güreşi.
    Cevapla
  • Gurbetci AK-BOZ KURT 3 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyemizi aydinlattigin icin tesekkkkurler.
    Cevapla
  • Mizah 3 yıl önce Şikayet Et
    Buna izin vermezler. Zaten petrole çoktan çökmüşler. Yakında hep birlikte görürüz. Hala hava savunma eksiğimiz ve hava eksiğimiz var.
    Cevapla
  • Metin 3 yıl önce Şikayet Et
    Bugün Serrac la iyi anlaşıyoruz, yarın sorun yaşayacağımız bir siyasetçi Libya nın başına geçebilir. O yüzden anlaşmalar bağlayıcı ve iptaline caydırıcı maddeler eklenmeli. Özellikle ordunun eğitiminde libya siyasetinin değişebileceği dikkate alınıp ona göre eğitim verilmeli.
    Cevapla
  • KIRKİKİ 3 yıl önce Şikayet Et
    o olacak ,bu olacak, olsun artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi