Türkiye'ye çelme takanlardan Orta Doğu'yu karıştıracak F-35 açıklaması

İsrail'le normalleşme anlaşması imzalayarak Türkiye'nin de tepkisini çeken BAE'nin, 2 Aralık'ta ABD ile F-35 satışı için masaya oturacağı ve o gün hemen anlaşmayı imzalamaya hazır olduğu belirtildi. Tel Aviv yönetimi ise F-35 satışa mesafeli duruyor. Şu an Orta Doğu'da F-35'leri kullanan tek ülke konumunda olan İsrail, S-400 krizi patlak verdiğinde F-35'lerin Türkiye'ye gelmemesi için lobi faaliyetleri yürütmüştü.

GİRİŞ 22.09.2020 15:21 GÜNCELLEME 23.09.2020 08:25
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Orta Doğu'da geçen haftalarda büyük bir gerilime sebep olan ve ABD arabuluculuğunda gerçekleşen BAE-İsrail arasındaki normalleşme anlaşması sonrasında kritik bir gelişme yaşandı.

 

Reuters haber ajansı, İsrail'le anlaşma imzalayarak başta Türkiye, Filistin ve İran olmak üzere birçok ülkenin tepkisini çeken BAE'nin, ABD ile F-35 savaş jeti satın almak için ön anlaşmaya varmaya yakın olduğunu yazdı.

Reuters'a konuşan kaynaklar, BAE'nin Ulusal Gün kutlamaları olan 2 Aralık'ta anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu söylerken, Washington yönetiminin İsrail'i kızdırmamak adına bazı planlar hazırladığını ifade etti.

"İSRAİL'İ GEÇMEYECEK" ŞARTI VAR

ABD'nin Orta Doğu'daki en büyük müttefiki olan İsrail, yıllar önce imzalanan bir anlaşma uyarınca Washington'ın bölgedeki diğer ülkelere sattığı silahlara ve askeri araçlara bir sınır getirmiş ve bölgedeki ülkelere "İsrail'in askeri kapasitesini geçmeyecek" silah ve araçlar satılmasına izin verilmesi konusunda anlaşma sağlanmıştı.

Lockheed Martin'in geliştirdiği F-35'lerin İsrail radar sistemlerine daha görünür olması gibi bir özellik eklemeye çalıştığını söyleyen kaynaklar, bunun ya mevcut jetleri değiştirerek ya da İsrail’e daha iyi radar sistemi sunarak gerçekleşeceğini öngörüyor.

İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait bir F-35 savaş uçağı

TÜRKİYE F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARILMIŞTI

Türkiye'nin geçen yıl Rusya'dan S-400 savunma sistemi satın almasının ardından ABD, Türkiye'yi F-35 geliştirme programından çıkarmış ve ABD'de eğitim gören Türk personel de kısa bir süre sonra Türkiye'ye geri dönmüştü.

Geçen yıl Mart ayında teslimatı planlanan F-35'lerin satışını onaylayan tasarı ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçen yıl imzalanmıştı.

KAYNAK: REUTERS
YORUMLAR 69
  • Savaş 3 yıl önce Şikayet Et
    F35 denen jetleri eğer daha iyisini geliştirmek için söküp parçalamak konusunda yardımcı olacak ise almak için uğraşalım. Aksi halde kendimi korumak için almaya çalışıyorsak çok yanlış yapıyoruz. Çünkü dünyanın en gereksiz aracı şuan.
    Cevapla
  • Turgut 3 yıl önce Şikayet Et
    Mademki f35 programindan cikarildik.neden.S400 leri hala aktif hale sokulmadi
    Cevapla
  • Gercegin Sesi 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye olarak çok acil uzun menzilli nükleer başlıklı balistik füzeler uretmek zorundayız
    Cevapla
  • Bakı yeşil 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu ana kadar satılan silahların tamamı demekki İsrail konrrolündeymiş o anlaşılıyor. Reis ram bir bağımsızlık savaşı veriyor. Hani 1923 te bağımsız bir devlet kurmuştuk diye sorası geliyor insanın.
    Cevapla
  • Genç 3 yıl önce Şikayet Et
    Gövde Satmayın ! Som-j satmayın !!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!