İngiltere'den yaptırım kararı

İngiltere, Belarus'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucunu tanımadıklarını duyurdu ve Avrupa Birliği'nin (AB) bir uzlaşıya varamaması üzerine ilgili kişilere yönelik kendi yaptırımlarını uygulayacaklarını bildirdi.

İngiltere'den yaptırım kararı
İngiltere'den yaptırım kararı
GİRİŞ 25.09.2020 11:53 GÜNCELLEME 25.09.2020 11:53
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Belarus'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucunu tanımadıklarını duyurdu.

Raab, Avam Kamarası'nda konu ile ilgili yaptığı açıklamada Avrupa Birliği'nin (AB) bir uzlaşıya varamaması üzerine ilgili kişilere yönelik kendi yaptırımlarını uygulayacaklarını bildirdi.

Raab, 9 Ağustos tarihinde Belarus'taki seçimlerin özgür ve adil olmadığını ileri sürdü.

YENİDEN SEÇİM TALEBİ

İngiltere Dışişleri Bakanı Raab, ülkede oy verme ve sayım esnasında uluslararası gözlemcilere müsade edilmediğini söyledi ve Aleksandr Lukaşenko'nun oyların yüzde 80'ini alarak yeniden seçildiği iddiası üzerine gösterilerin başladığını ve protestocuların yeniden seçim istediğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Raab, dünyanın, eylemlere yapılan müdahaleleri "dehşet içinde izlediğini" söyledi.

Raab, Lukaşenko'nun önceden haber verilmeyen bir tören ile yemin etmesini ise eleştirerek bu durumun "meşruiyetsizliği pekiştirdiğini" iddia etti.

Konuyu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa, Litvanya, Almanyalı yetkililer ve Belaruslu muhalif liderler ile ele aldıklarını belirten Bakan Raab, seçimin hileli olduğunu savunarak bu seçimin sonuçlarını kabul etmediklerini söyledi ve "Belarus halkına karşı yapılan eşkiyalığı" kınadıklarını belirtti.

GÜNEY KIBRIS SEBEBİYLE GECİKTİ

Bakan Raab, Belarus'taki "baskı, şiddet ve seçim sahtekarlığından" sorumlu kişilere yönelik yaptırımlarda Avrupa Birliği'ne (AB) katılmaya hazır olduklarını fakat Brüksel'de bu hususun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi sebebi ile geciktiğine işaret etti.

"TALİMAT VERDİM"

Brüksel'deki gecikme ve Lukaşenko'nun göreve başlaması sebebi ile İngiltere olarak harekete geçtiklerini kaydeden Raab, Dışişleri Bakanlığı'nın yaptırım ekibine, ciddi insan hakları ihlallerinden sorumlu olanlara dönük Magnitsky yaptırımları hazırlaması talimatı verdiğini, uygun listeleri acil olarak hazırlamak için ABD ve Kanada ile işbirliği yaptıklarını ifade etti.

MALİ DESTEĞİ İKİ KATINA ÇIKARDILAR

Bakan Raab, İngiltere'nin Belarus'taki sivil topluma ve "cesur medya kuruluşlarına" destek olması ve güçlendirmesi gerektiğini söyleyerek bunlara sağlanan mali desteği iki katına yükselttiğini ve gelecek 2 sene için fazladan Türk Lirası ile 14,6 milyon TL sağladığını bildirdi.

Bu mali destekte 7,8 milyon TL'nin de gazetecilere verileceğini kaydeden Bakan Raab, verdikleri desteğin gözaltına alınanlara da destek sağlayacağını ve ayrıca imha edilen ya da el konulan ekipmanların yerine yenilerinin sağlanmasına yardımcı olacağını belirtti.

İngiltere Bakanı, Lukaşenko ve rejiminden hesap sormak için ellerindeki bütün araçları kullanacaklarını bildirdi.

"BAŞKA ADIMLAR ATABİLİRİZ"

Bakan Raab, ayrıcca Belarus'un Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) seçimle ilgili başlattığı soruşturmaya yanıt vermemesi durumunda ise başka adımlar atabileceklerini söyledi.

DÜN GÖREVE BAŞLAMIŞTI

9 Ağustos tarihinde Belarus'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun kazanmasından sonra "seçimlere hile karıştırıldığı" iddiası ile eylemler başlamıştı. Eylemciler, yeni seçimin beraberinde ülkede anayasa değişikliği istiyor.

Belarus’ta 1994'ten beri 5 defa peş peşe cumhurbaşkanı seçilen Lukaşenko, kazandığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından dün yemin edip görevine başlamıştı.

TÜRKİYE HAMLESİ

Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY), Avrupa Birliği'ni Türkiye'ye yaptırım uygulamaya zorlamak için Belarus'a yönelik yaptırımları 21 Eylül tarihinde veto etmişti.

İngiltere, 31 Ocak 2020 tarihinde Avrupa Birliğinden ayrılmıştı.

Ülke, 2020'nin Temmuz ayında Amerika Birleşik Devletleri ile benzer olarak küresel insan hakları ihlallerine karşı kendi yaptırım düzenlemelerini oluşturmuştu.

YORUMLAR 4
  • RUMUZ 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne söylemiş medyaya para desteği. Demekki buradakiler de satılmış köpekler...
    Cevapla
  • Dogru ne 3 yıl önce Şikayet Et
    Ozaman niye sivil toplum kuruluşlarını iceri sokmuyorlar
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    evet bu yardimlari tamamen insani duygular icinde yapiyorsunuz bizde inaniyoruz sizlere
    Cevapla
  • Haşim genç 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş balarusun yanındayız yüzde seksenle iş başına gelmiş yönetimi bir avuç vandal arkasına almış siyonistleri yıkmaya çalışıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı