MGK kararları korkuttu: Yunanistan’da adalar telaşı

Yunanistan, Türkiye ile başlaması muhtemel istikşafi görüşmeler öncesinde masaya yatırılacak olası konu başlıklarını tartışıyor. MGK kararlarındaki ‘adaların silahsızlandırılması’ maddesi Yunanistan cephesinde endişe yarattı.

MGK kararları korkuttu: Yunanistan’da adalar telaşı
MGK kararları korkuttu: Yunanistan’da adalar telaşı
GİRİŞ 26.09.2020 08:01 GÜNCELLEME 26.09.2020 08:05
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrasında yayınlanan yazılı açıklama, Atina’da endişe yarattı. 1-2 Ekim’deki AB zirvesinden hemen sonra başlamaları beklenen istikşafi görüşmeler öncesi, MGK açıklamasında “Gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılması başta olmak üzere uluslararası hukuka ve anlaşmalara aykırı hareket eden ülkeler aklıselime davet edilmiştir” ifadesi, Yunan medyasında “Türklerin, adaların silahsızlandırılması konusunu görüşme masasına getirecekleri kesinleşti” şeklinde değerlendirildi. Türkiye’nin bu konunun görüşülmesinde ısrar etmesi halinde, istikşafi görüşmelerde ilerleme sağlanmasının imkânsız olduğu öne sürüldü.

 

 

‘TÜRKİYE ISRAR EDERSE’

Atina Üniversitesi öğretim üyesi Kostas Lavdas, “Türkiye çeşitli konuları gündeme getiriyor. Bunlar anlaşmazlık konusu değil, Türkiye’nin talepleridir. Adaların silahlandırılması, Yunanistan’ın egemenliğini ilgilendirir. Türkiye ısrar ederse, Yunanistan istikşafi görüşmelerden çok az bir fayda sağlayabilecektir” dedi.

 

 

‘ANKARA’NIN GÜÇLÜ KOZU’

Yeni Demokrasi milletvekili ve uluslararası ilişkiler uzmanı Angelos Sirigos ise “Türkiye, uluslararası hukuk açısından Yunanistan’a karşı en güçlü kozu saydığı adaların silahsızlandırılmasını gündeme getiriyor. Bu şekilde de Yunanistan’a, uluslararası hukuku uygulamayan tarafın kendisi olduğunu göstermek istiyor” diye konuştu. Atina, Ankara ile diyalogun sadece Ege ve Doğu Akdeniz’de deniz yetki sınırlarının belirlenmesi ile sınırlı olacağını, 1923 Lozan ve 1947 Paris Anlaşmaları gereğince silahsız olmaları gereken adaları ise “Türkiye’den gördüğü tehdide karşı meşru müdafaa hakkı çerçevesinde” silahlandırdığını iddia ediyor.

ORDUDA TEYAKKUZ BİTTİ

‘Oruç Reis’ gemisinin Akdeniz’e açılması nedeniyle Yunan Silahlı Kuvvetleri’nde başlatılan teyakkuz durumu dün sona erdi. Donanma Komutanı Stefanos Limberis, kriz süresince Ege ve Doğu Akdeniz’de seyreden savaş gemilerinin mürettebatına çektiği telgrafta “Gemilerimiz üslerine döndüler. Mürettebat, iki ay gerçek bir savaşa çok yakın şartlarda yaşadı. Şimdi dinlenin” dedi. Yunan askerlerinin izni kaldırılmıştı.

MİÇOTAKİS’TEN DİYALOG DAVETİ

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis koronavirüs salgını nedeniyle internet üzerinden yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda video mesaj aracılığıyla yaptığı konuşmada, Türkiye ile gerilen ilişkilerin çözümü için diyalog vurgusu yaparak bir ortaklık kurulabilmesini umut ettiğini söyledi. Miçotakis konuşmasında, “Görüşelim, konuşalım ve iki taraf için de kabul edilebilir bir çözüm bulalım. Diplomasiye bir şans verelim. Hâlâ anlaşamıyorsak, Lahey’deki uluslararası mahkemenin bilgeliğine güvenmeliyiz” sözlerini kullandı. İki ülke arasında duyurulan istikşafi görüşmelerin başlaması kararının, “doğru yönde atılmış bir adım olduğunu” belirten Miçotakis, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM’nin gerçekten bir umut ışığı ve küresel iş birliğinin kalesi olduğuna inanıyorsa, onu bu değerlere uygun hareket etmeye çağırıyorum” dedi.

HÜRRİYET

YORUMLAR 22
  • hollandadan 3 yıl önce Şikayet Et
    ozaman turkiye da kanalla bogazlari kapatsin bizde tehdit goruyoruz
    Cevapla
  • Celaleddin 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz de adaların silahlandirilmasini kendimize tehdit görüyoruz. Ve doğal olarak ya o silahları kaldıracaklar yada Adaları biz kaldırırız.
    Cevapla
  • Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşma falan olmaz daha önce 60 'ın üzerinde görüşme olmuş anlaşma olmamış şimdi mı olacak devlet te bunu biliyor savaş durumunda ki bu olacak haklı olmak için devlet masaya oturuyor biz her yolu denedik diye.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    ATASÖZÜ : " GÜÇ DENGEYİ BOZAR"...SİHA'da "milli bir güç silahımızdır". Yıllardır biz Türkiyenin "DOSTUYUZ" diyenlerin "dostluk adına" omzumuza koydukları ellerinin "sahte dostluklarını görmüştür.. Yıllardır dostlarımızın bize "istihbarat desteğinde bulunuyor" masalına kanan Türkiye "saman altından yürütülen " allem küllem işleri artık fark etmiştir. Haaa bu arada Yunanistan Rusyadan S-300, SA-8, SA-15 gibi dogu menseili fuzeler alirken ses cikarmayip, Turkiye " yaa benim hava savunma sistemim yok. Çin'den fuze alacagim dediginde bu devletler Türkiye'nin tekerine çomak sokma yarışına girmiştir.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    NATO YETKİLİLERİ ?? ; Yunanistan Rusyada S-300 alirken, Anadoluya yakın SILAHSIZ STATÜDE OLMASI GEREKEN adalara yine Rusya'dan aldigi SA-8 ve SA-15 füze sistemlerini doldururken NATO’daki ve PENTAGON'daki omzu kalabalık generaller başta ve NATO yetkilililerinin GÖZÜ NEREYE BAKIYORDU..?? NATO içinde SLOVAKYA, BULGARİSTAN VE YUNANİSTAN gibi ülkelerde de hava Rus hava savunma sistemleri varken " DELİNİN PİPİSİNİ TUTUP DOLAŞMASI " gibi sadece “Türkiye S-400 almasın” nakaratını anlayabilen var mı??? Nedir bunların Türkiye ile dertleri?? Çuvalı çıkardık başımızzdannnnnn bilginiz olsun....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni görüntülere ulaşıldı! Pasaport kontrolü sırasında dikkat çeken ayrıntı
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek