İran: BM'nin 13 yıldır uyguladığı silah ambargosu kaldırıldı

Son Dakika haberi; İran, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2007'den bu yana ülkeye uygulanan silah ambargosunun kaldırıldığını ve bugün itibarıyla her türlü konvansiyonel silahı yasal kısıtlama olmaksızın alıp satabileceğini duyurdu.

İran: BM'nin 13 yıldır uyguladığı silah ambargosu kaldırıldı
İran: BM'nin 13 yıldır uyguladığı silah ambargosu kaldırıldı
GİRİŞ 18.10.2020 01:09 GÜNCELLEME 18.10.2020 02:36
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Tahran'ın 2015'te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeleri ve Almanya arasında imzaladığı nükleer anlaşma uyarınca, 13 yıldır uygulanan uluslararası silah ambargosu ile bazı İranlı yetkililere yönelik getirilen uluslararası seyahat yasağının kaldırıldığı belirtildi. 

Açıklamada, "ABD rejiminin çabalarına meydan okuyarak 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını ve nükleer anlaşmayı koruyan uluslararası toplum için önemli bir gündür." ifadelerine yer verildi. 

İRAN BU GÜNDEN SONRA YASAL OLARAK SİLAH ALIP SATABILECEK

İran'ın bu günden sonra yasal olarak silah alıp satabileceğine dikkat çekilen açıklamada, "İran, bugün itibarıyla her türlü kaynaktan herhangi bir hukuki kısıtlama olmaksızın, yalnızca kendi savunma ihtiyaçları doğrultusunda gerekli silah ve teçhizatı tedarik edebilir ve kendi siyasetleri doğrultusunda savunma silahlarını ihraç edebilir." denildi.

 

Ermenistan'a silah sattıklarını yalanladılar: Azerbaycan'la aramızı bozmak istiyorlar

ABD yönetimi, nükleer anlaşmadan 2018'de tek taraflı olarak çekilmiş, Ağustos 2018 itibarıyla Tahran'ın füze programı ve bölgesel nüfuzunun da sınırlandırıldığı yeni bir anlaşmaya zorlamak için İran'a yönelik "tarihin en ağır yaptırımlarını" uygulamaya başlamıştı.

İRAN TAAHHÜTLERİNİ GEÇEN YIL KADEMELI OLARAK DURDURMUŞTU

İran ise ABD'nin yaptırımlarına karşılık Avrupa ülkelerinden beklediği ekonomik desteği alamayınca anlaşmadaki taahhütlerini geçen yıl kademeli olarak durdurmuştu.

BM'nin 2007'den bu yana İran'a uyguladığı ve nükleer anlaşma kapsamında bugün itibarıyla sona eren silah ambargosunu yenileme girişimleri ağustosta BMGK'de başarısızlıkla sonuçlanan ABD, İran'ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini askıya almasını gerekçe göstererek, Konseyin 2231 sayılı kararı ile kaldırılan tüm yaptırımların tekrar uygulanmasına imkan tanıyan mekanizmayı (snapback) tetiklemişti.

ABD, BM YAPTIRIMLARINI TEK TARAFLI OLARAK UYGULAMAYA BAŞLAMIŞTI

ABD, BMGK üyelerinin anlaşmadan çekilen bir ülkenin söz konusu mekanizmayı hayata geçiremeyeceğini açıklamasına rağmen İran'a yönelik tüm BM yaptırımlarını tek taraflı olarak 19 Eylül'de uygulamaya başlamıştı.

ABD yönetimi, İran'a yönelik tek taraflı uyguladığı silah ambargosunu delen ülkelere yaptırım uygulayacağını duyurmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 45
  • vurucu 3 yıl önce Şikayet Et
    ermenistana silah versin diye kaldırdi birLEŞmiş milletler ada balsana 1LEŞmiş tamda leş kargaları
    Cevapla
  • 1453 3 yıl önce Şikayet Et
    Ermeni darda kaldı . Avrupa geçiş için acelece kaldırdı. Münafıkta hop diye atladı üstüne. müslüman kanı eline bulaimış iran ülkeni ve halkını kullandırma.
    Cevapla
  • İran iran abd 3 yıl önce Şikayet Et
    Azebaycana karşı ermenistanın yanında olması ( nasıl müslümansa artık ) irana, abd den parsayı kaptırdı . Yoksa abd nin günahını bile vermeyeceği bir ülke iran
    Cevapla
  • ak genç 3 yıl önce Şikayet Et
    ermenilere en kolay silah verecek ülke irandır,zamanlamaya dikkat,müslümanı satan sahte müslümanlara ALLAH versin cezayı.
    Cevapla
  • Konyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Amaç Türkiyeden zayıf olmasınlar güçlü olsunlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şampiyon hoca Arda Güler'e talip oldu! Real Madrid de sıcak bakıyor
ABD'li devden bomba altın tahmini! Rekor serisi sürüyor