Savaşta devreye Rusya girdi! İran'dan bomba Türkiye teklifi, Ermenistan'dan NATO hamlesi

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki gerilimde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bugün farklı zamanlarda farklı yerlere açıklama yapan Paşinyan, Türkiye'yi suçlamayı sürdürdü. İran, Dağlık Karabağ'da savaş sürerken Türkiye için önemli bir teklifte bulunurken, Rusya devreye girerek iki ülkenin bakanlarını Moskova'da ağırladı. İşte gün içinde yaşanan gelişmeler...

GİRİŞ 21.10.2020 17:31 GÜNCELLEME 22.10.2020 14:33
Bu Habere 242 Yorum Yapılmış

27 Eylül Pazar sabahı Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermeni güçlerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı. Azerbaycan ordusu karşı saldırı başlatmış ve çok sayıda yerleşim birimlerini işgalden kurtarmıştı. İki ülke arasında daha sonra Moskova'da yapılan görüşmede esirlerin ve cenazelerin değişimi için ateşkes kararı alınmıştı. Sürenin dolmasının ardından ikinci defa insani ateşkes ilan edildi. Ancak Erivan tarafının sivil alanlara saldırıları durmuyor.

 

AZERİN'DEN SERT AÇIKLAMA! ÇOK ÖFKELENDİ

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gelişmeleri gün boyunca bu haberimizden takip edebilirsiniz.

PAŞİNYAN: DAĞLIK KARABAĞ İÇİN DİPLOMATİK ÇÖZÜM YOK

- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, "Şu andan itibaren Dağlık Karabağ sorununun diplomatik bir çözümü yok" dedi ve "Sonuna kadar savaşacağız" ifadelerini kullandı. Paşinyan halka seslenerek gönüllüleri Dağlık Karabağ'da savaşmaya çağırdı. Daha sonra Twitter'dan da bir mesaj paylaşan Ermenistan lideri, "Karabağ olmazsa Ermenistan da olmaz. Bu nedenle Karabağ halkının haklarını korumak, Ermenistan halkının haklarını korumaktır. Ve bugün bu hakları korumak silaha sarılıp mücadele etmektir” dedi.

"TÜRKİYE, OSMANLI İMPARATORLUĞU'NU DİRİLTMEK İSTİYOR"

- Paşinyan, Iranian Diplomacy'ye verdiği röportajda da, Türkiye'nin cihatçıları bölgeye getirip savaştırdığı yalanını bir kez daha tekrarladı. Azerbaycan'ın SİHA'larla cephe hatlarını vurması için ise, "yabancı güçlerin savaşa müdahale ettiğini gösteriyor" değerlendirmesini getirdi. "Türkiye ateşkes yapılmasını engelliyor. Ankara'nın çok geniş hedefleri var" diyen Paşinyan, "Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu'nu diriltmek istiyor" ifadelerini kullandı.

İRAN'DAN TÜRKİYE TEKLİFİ

- İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in geçen hafta "üçlü inisiyatif" sözlerine açıklık getiren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, İran, Rusya ve Türkiye'nin yer alacağı üçlü yapının, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun çabalarını tamamlayacağını söyledi. Hatipzade, Dağlık Karabağ'da kalıcı barışın ancak kapsamlı müzakereler yardımıyla sağlanabileceğini ekledi. (SPUTNIK)

MOSKOVA'YA GİTTİLER, AYRI AYRI GÖRÜŞTÜLER

- Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmek için Moskova'ya gitmişti. Rusya Dışişileri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Lavrov iki isimle ayrı ayrı görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde Dağlık Karabağ'daki çatışmaların ele alındığı kaydedildi.

ERİVAN'DAN NATO VE AB HAMLESİ

- Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Dağlık Karabağ sorununu konuşmak için NATO ve Avrupa Birliği (AB) yetkilileri ile görüşecek. Ermenistan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Sarkisyan'ın AB ve NATO yetkilileri ile Dağlık Karabağ sorununu görüşmek Brüksel'e gittiği ifade edildi. Sarkisyan Brüksel ziyaretinde, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşecek. Açıklamada Ermenistan'ın NATO ve AB'den çatışmaları durdurmak ve ateşkes anlaşmasını "yeniden canlandırmak" için "mümkün olan her şeyi yapmalarını" beklediği ifade edildi.

Ermenistan'dan Türk SİHA'ları hamlesi! NATO'ya sürpriz başvuru

BİR İHA DAHA VURULDU

- Azerbaycan Savunma Bakanlığı, yerel saatle 12'de bir Ermeni İHA'sının Horadiz'de düşürüldüğünü açıkladı.

AA > Azerbaycan, Ermenistan'a ait dört S-300 füze sistemini imha etti

556'INCI ALAY VURULDU

- Azerbaycan Ordusu, Ermenistan'a ait 556. Alayın vurulduğunu ve bir taburun yok edildiğini açıkladı. Yaklaşık 400 sözleşmeli askerden oluşan tabur personelinin çoğunun etkisiz hale getirildiği, askeri birliğin yeniden yapılanmak üzere Ermenistan'ın Ararat kentine döndüğü ifade edildi. Açıklamada, alay komutanının, kalan personeli tekrar savaşmaya göndermeyi reddettiği için görevden alındığı, savaşa gitmeyi reddeden birçok askere de soruşturma açıldığının öğrenildiği kaydedildi.

ERMENİSTAN'IN AÇIKLAMASINA YALANLAMA

- Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ermenistan'ın bir Azerbaycan askeri jetinin vurulduğu iddiasıyla ilgili yaydığı bilgiler yanlıştır ve Ermeni propagandasının bir başka uydurmasıdır" denildi.

18. MOTORİZE TÜMENİ CEPHEDEN KAÇTI

- Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, gece boyunca Ağdere, Fuzuli, Cebrail ve Gubadlı yönlerinde operasyonların değişen yoğunlukta devam ettiği bildirildi. Ermenistan güçlerinin Azerbaycan ordusunun savunma hattına top ve havanlarla ateş açtığı ifade edilen açıklamada, Cebrail ve Gubadlı istikametinde Ermenistan ordusuna bağlı 18. motorize tümenin kayıp vererek geri çekildiği belirtildi. Azerbaycan ordusunun, Ermenistan ordusu 5. muhrip alayının mevzilerini ve buradaki çok sayıda silah ve mühimmatı ele geçirdiği, çok sayıda askerin etkisiz hale getirildiği aktarıldı. Ermenistan ordusu 6'ıncı ve 7'inci muhrip alaylarının personeli arasında da çok sayıda ölü ve yaralının olduğu bildirildi. Çatışmalarda üç topçu bataryası ile birkaç havan topunun ve personel taşıyan üç kamyonun Azerbaycan ordusunca imha edildiği vurgulandı. Azerbaycan ordusunun tüm cephe boyunca kontrolü elinde tutuğu kaydedildi. Bakanlığın bir diğer açıklamasında da Ermenistan ordusunun Terter kentini top atışına tuttuğu ifade edildi.

İHA DÜŞÜRÜLDÜ

- Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, akşam saatlerinde Gence üzerinde uçan Ermenistan ordusuna ait bir insansız hava aracının (İHA) Azerbaycan hava savunma unsurlarınca imha edildiği duyuruldu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 242
  • abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Barış Barış ne başı meraklısıymızsınız ermenistan barışı bozmasa bu aldığın toprakları alamayacaktın bile, ermenistan karabağa yeni yerleşim yerleri katmak için savaş açtı sen hala masa diyorsun o masayı senin tepene yıkarlar, zaten 30 senedir masa çürüdü, masada bir karış toprak alabildinmi, halen masa, barış diyorsun düşmanın kafasını ezecenki topraklarını alabilesin
    Cevapla
  • şahin 3 yıl önce Şikayet Et
    ulan bunu elin ermenisi anladıda hala içimizdekiler anlamadı bugün TÜRKİYE nin dışında hangi müslüman ülkenin sancağı altında tüm ümmet topyekün savaşa girer girmez ama TÜRKİYE böyle bir davet yaparsa tüm ümmet bu sancağın altında birleşir ve mücadele eder nokta
    Cevapla
  • Hyr 3 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki neymiş. masum insanlarımızın kanı karabağdaki tonlarca altına konmak içinmiş. bunlar hep eşkıya. dedeleri de öyleydi. bunları ancak kurşun pakler.
    Cevapla
  • soydaş 3 yıl önce Şikayet Et
    İran daha çnce de tarafını net sergilemiş olduğu için üçlü dediği oluşumda idlib benzeri bir şey yürütmek istiyor ve nihai hedef azerbaycanın topraklarını azad etmesini engellemek ve bu arada kendi işgalindeki azerbaycanı (azerbaycan cumhuriyetinin iki katı yüzölçümünde olduğu gibi, tam karabağın karşı tarafı -aras nehrinin güneyi- 8000 kilometre kare yüzölçümündeki karadağ bölgesi yer almaktadır) bir şekilde sindirmek istiyor. iran türkleri olarak türkiyenin iranın önerlerine yalın bir şekilde yanaşmamasını ümit ediyor ve bekliyoruz. hatta artık güney azerbaycan konusu o kadar önemli ki türkiyeden (bize bir şey yapmıyor-yapamıyorsa) ortak olmamasını istiyoruz.
    Cevapla
  • Haydar ARIKAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Korkunun ecele faydası olmayacak. Muhakkak ki Allah NURUNU tamamlayacaktır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!