Macron ve Kurz'un aşırı isteklerine AB'den fren: İki Türk aşı buldu şimdi olmaz

AB, Avusturya ve Fransa’nın terörle mücadeleyi göç ve radikalizmle İslam odağına yerleştirme çabalarına izin vermedi. İspanya, İtalya ve Hollanda gibi ülkeler bu taleplere karşı çıktı. Avrupa’ya entegrasyon örneği olarak gösterilen Türk çiftin koronaya karşı aşı geliştirmesi de aşırı taleplerin frenlenmesinde etkili oldu.

Macron ve Kurz'un aşırı isteklerine AB'den fren: İki Türk aşı buldu şimdi olmaz
Macron ve Kurz'un aşırı isteklerine AB'den fren: İki Türk aşı buldu şimdi olmaz
GİRİŞ 15.11.2020 13:26 GÜNCELLEME 15.11.2020 13:26
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Fransa ve Avusturya’daki terör saldırılarını ve bu bağlamda alınabilecek önlemleri masaya yatırmak üzere videokonferans aracılığıyla bir araya gelen Avrupa Birliği içişleri bakanları ortak bir bildiri yayımladı. Terör saldırılarının Avrupa’da yaşayan 25 milyon Müslüman’ı ve göçmenleri bir kez daha hedef tahtasına oturttuğu bir ortamda yapılan toplantıda özellikle Avusturya ve Fransa’nın aşırı talepleri karşılıksız kaldı.

 

 

AŞIRI TALEPLERE FREN

Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre; AB bakanları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un son dönemdeki söylemlerinin aksine, İslam’ı ve göçmenleri terörle ilişkilendiren bir yaklaşımdan özenle kaçındılar. Bakanların tavrının şekillenmesinde koronavirüs salgınıyla mücadelede büyük umut yaratan aşının iki Türk kökenli Alman bilim insanı Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından bulunmuş olması da etkili oldu.

 

 

Aşırı sağın ve puan kaybetmemek amacıyla merkezdeki bazı siyasetçilerin terörle göçmenler arasında doğrudan bağlantı kurma çabalarını yoğunlaştırdığı, İslam’ın da konsept dışı kullanılarak terörün kaynağı gibi gösterilmeye çalışıldığı bir dönemde yapılan toplantıdan çıkacak bildiri konusunda yoğun tartışma yaşandı. Aşının, iki göçmen ailenin alanlarında çok başarılı ve bulundukları ülkeye gayet iyi entegre olmuş çocukları tarafından bulunduğu haberi tartışmalara yön veren unsurlar arasında yer aldı.

TASLAK BELGE YUMUŞATILDI

Bir diplomatik kaynağın, “Türk kökenli Alman bir çiftin koronavirüse karşı aşı yarışında öne çıktığı bir sırada İslam’ı hedefe koymak AB bakanlarını çetrefilli konuları aşırı basitleştirme suçlamasıyla karşı karşıya bırakırdı” şeklindeki ifadeleri toplantıdaki genel yaklaşımı da özetler nitelikte. Fransa ve Avusturya’nın talepleri doğrultusunda hazırlanan ilk taslak belgeyle üzerinde uzlaşılan ortak açıklama arasında oldukça net bir söylem farkı var. Terörün göç konusuyla doğrudan ilişkilendirilmesi, radikalizmle mücadelede İslam’ın odağa yerleştirilmesi ve entegre olmayan göçmenlerin cezalandırılması bildiride yer bulmadı. Aşırı taleplerin frenlenmesinde AB Komisyonu’nun yanı sıra İspanya, İtalya ve Hollanda’nın başı çektiği bazı ülkeler etkili oldu.

ENTEGRASYONA ÖRNEK GÖSTERİLEN ÇİFT

Uğur Şahin (55) ve eşi Özlem Türeci’nin (53) koronavirüs aşısı, tam da Avrupa’da radikal unsurların düzenlediği terör saldırıları sonrasında göç ve İslam’ı yeniden tartıştığı bir dönemde geldi. Göç ve İslam’ı hedef alanlara karşı Avrupa’ya başarıyla entegre olmuş kişilerin de bulunduğunu savunanlar iki Türk bilim insanını örnek olarak göstermeye başladı.

Ancak işine tutkuyla bağlı olan ve çok çalıştığı aktarılan Uğur Şahin, başarılı entegrasyona örnek gösterilmesiyle ilgili The Guardian’a yaptığı açıklamada “Gerçekten böyle olmak isteyip istemediğimden emin değilim. Toplum olarak kendimize herkese topluma katkıda bulunması için nasıl şans verebileceğimizi sormalıyız. Göçmen kökenli olmam tesadüfi bir örnek” yanıtını vermişti. Şahin, dört yaşındayken Almanya’ya giden bir işçi ailesinin oğlu. Özlem Türeci ise İstanbul’dan Almanya’ya yerleşen bir doktor babanın Almanya’da doğan kızı.

AB’NİN DIŞ SINIRLARINDA GÜVENLİK ARTTIRILACAK

Önceki yıllarda İslam ile terör kelimelerini yan yana kullanmama prensibini benimseyen ancak son aylarda bu ilkeyi defalarca ihlal eden Avrupa Birliği, bildiride eski yöntemine döndü. Bildiride, “Terörizmle mücadelemiz bir dini ya da siyasi inanca değil fanatik ve şiddet içeren aşırılığa karşı” ifadelerine yer verildi. Bakanlar, AB’nin dış sınırlarının güvenliğinin arttırılması ve internette şiddete dayalı aşırılığı teşvik eden içeriklere daha sıkı kontrol uygulanması konusunda da anlaştılar.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 50
  • Atilla 3 yıl önce Şikayet Et
    Ikinizinde cani cehenneme yer yüzünün alcaklari sonunuz yakındır inşallah
    Cevapla
  • Azer 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlara kilicdaroglu katilmasin
    Cevapla
  • Atakan 3 yıl önce Şikayet Et
    ahlak yoksunu haçlı kafalılar...siz engizasyonlarda insanları yakarken islam diyarlarında sizin dindaşlarınız hertürlü dini vecibelerini yerine getiriyordu..işte islam bu kadar hoşgörülü bir dindir..
    Cevapla
  • Josef 3 yıl önce Şikayet Et
    Asil teröristler avrupadaki kurz ile macron denilen dinsiz seytanlardir
    Cevapla
  • Malatyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Eski çağa geri dönmüyelim teknoloji ne zaman ilim bilim islamın eline geçmişse suikastlar adamları ortadan kaldırıp avrupa ilimle bilimle bulmuş gibi gösterdiler geri kalmış kafalı bazı gençlik islamı cahil kötü olarak gördü bu yüzden millete anlatamadık istihbarat alanında çok güçlü olmalıyız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'ten bir büyük başarı daha
"Para kulelerinde oklar Ekrem İmamoğlu'nu gösteriyor!"