Pompeo'nun İstanbul ziyareti diplomatik bir skandal

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun pek çok yönden tartışmalı İstanbul ziyaretinin yankılarını sürüyor. Ortadoğu uzmanı Ali Semin, Pompeo'nun bu ziyaretini "diplomatik bir skandal" olarak niteledi.

GİRİŞ 17.11.2020 16:54 GÜNCELLEME 17.11.2020 16:55
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun İstanbul ziyaretinin yankılarını sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı 2.5 yılı aşkın sürede Türkiye’ye yalnızca bir kez resmi ziyarette bulunan Mike Pompeo'nun son ziyareti sırasında yetkili isimlerle görüşmemesi çok konuşuldu.

 

Ortadoğu Uzmanı Ali Semin'e göre Pompeo'nun ziyareti "diplomatik bir skandal." Dışişleri Bakanı Pompeo, İstanbul ziyaretinde Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’la görüştü ardından da Rüstem Paşa Camii'ni ziyaret etti.

DİPLOMATİK SKANDAL

 

Al Semin, Pompeo'nun hiçbir Türk yetkili ile görüşmemesini bir "skandal" olarak niteleledi: "Bu şahsi, kişisel bir ziyaret değil. Ama bir devletin dışişleri bakanısınız ve Ortadoğu turuna çıkıyorsunuz, Fransa'ya gidiyorsunuz. Daha sonra İstanbul'u ziyaret edip böyle bir ziyarette bulunuyorsunuz. Bunun Türkiye açısından da bir skandal olduğunu düşünüyorum"

ENKAZ BIRAKMAK İSTEDİLER

Semin'e göre bu ziyaret ile Joe Biden dönemine bir "enkaz" bırakılmak istendi: "Donald Trump 20 Ocak'ta görevini devredecek. Trump, hem dış politika hem askeri güvenlik, ulusal güvenlik politikalarında, ekonomi politikalarında bir enkaz bırakmak istiyor. Bu ziyaret Trump döneminde gerçekleşiyor olsa da ziyaretin etkileri Biden dönemine yansıyacak. Türkiye ile ABD arasında bu konuyu kriz haline getirerek Biden'a bırakmak istiyorlar. Trump, Biden konusunda Türkiye'yi krize meyilli gördü. Bundan da istifade etmek istediler."

AYASOFYA'YA KARŞI MESAJ

Rüstem Paşa Cami ziyaretinin, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesine karşı bir mesaj olduğu şeklindeki analizlere katıldığını söyleyen Semin, "Rüstem Paşa Cami ziyareti sembolik bir ziyaret. Ayasofya'ya karşı bir mesaj olduğu konusundaki analizlere katılıyorum. Şunu da unutmamak lazım bu konu Biden ve Türkiye ilişkilerinde de gündeme gelecek konulardan bir tanesi."

Semin ayrıca Pompeo'nun gerçekleştirdiği turda Türkiye'ye veda etmediğinin de altını çizdi: "Pompeo'nun çıktığı tur aslında veda turuydu. Ancak Türkiye ile vedalaşmadı."

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ
YORUMLAR 24
  • Eninde Sonunda 3 yıl önce Şikayet Et
    boşver biz işimize bakalım durmak yok yola devam...
    Cevapla
  • 01adana 3 yıl önce Şikayet Et
    eyi eyi sahibine selam söyle o anlar ha bide sağdan get araba maraba ezmesin
    Cevapla
  • ASlan 3 yıl önce Şikayet Et
    Iyi döviz birakmis mi bari conii
    Cevapla
  • Emin 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir turist geldi ve gitti bizim için kıymeti harbiyesi yok
    Cevapla
  • Cinili Cami 3 yıl önce Şikayet Et
    Turistler arasinda ulkemizde en cok taninip ziyaret edilen camimiz batida blue mosgue diye bilinen Sultan Ahmet Camii idi ishak pasa, Ayasofya, Kariye Cami...leriydi simdide abd li yetkililerin cok guzel cinilerinden dolayi ziyaretiyle artik Rustem Pasa Camide katildi. Osmanlinin muhtesem eseri Camilerimizin tanitimina onem verirsek Rustem Pasa Camimizi cinili cami diye tanitimi yapilirsa Osmanli ve selcuklu camilerimizide tanitimini Camileri ozellikleriyle yaparsak hem batililarin etkilenip musluman oldugu camilerimizin ve ulkemizin tanitimi yapariz hain kalles abd ve pompeonun Turkiyeye tek faydasi batililar arasinda Rustem Pasa Caminin cinili cami olarak taninmasi olacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?