Rusya ilk kez bir AB ülkesine bulduğu Kovid-19 aşısını gönderdi

Rusya'nın geliştirdiği "Sputnik V" isimli Kovid-19 aşı adayının örnekleri incelenmek üzere Macaristan'a gönderildi. Macaristan, "Sputnik V" aşısı alan ilk Avrupa ülkesi oldu.

Rusya ilk kez bir AB ülkesine bulduğu Kovid-19 aşısını gönderdi
Rusya ilk kez bir AB ülkesine bulduğu Kovid-19 aşısını gönderdi
GİRİŞ 20.11.2020 10:46 GÜNCELLEME 20.11.2020 10:46

Rusya'da Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen ve geçtiğimiz günlerde etkinlik oranının yüzde 92 olduğu açıklanan "Sputnik V" isimli Kovid-19 aşı adayı, bazı ülkeler tarafından test edilmeye başlandı.

Rusya'da gönüllülere uygulanmaya devam edilen aşı adayının 2021 başında halka uygulanması beklenirken, aşının onaylanması için Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) başvuruda bulunulmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bazı ülkelerin liderleriyle gerçekleştirdiği ikili görüşmelerinde "Sputnik V"yi önermeye devam ederken, son olarak Macaristan ile aşı konusunda anlaşmaya varıldı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto geçtiğimiz hafta kamuoyuna yaptığı açıklamada, Rusya ile aşının tedarikine ilişkin görüşmeler yaptıklarını kaydederek aşı adayının örneklerinin ülkesine gönderileceğini söylemişti. Szijjarto, Rusya'dan sadece aşı almayı değil, aynı zamanda aşının üretiminin Macaristan’da yapılmasını istediklerini de söylemişti

AŞILAR UÇAKLA MACARİSTAN'A İNDİRİLDİ

Rusya ile Macaristan arasında yapılan anlaşmanın duyurulmasından sonra Moskova'dan başkent Budapeşte'ye uçakla "Sputnik V" aşısı gönderildi. Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Moskova’da hazırlanan aşıların Rus ekipler tarafından konteyner ile Budapeşte’ye taşındığı ve Macaristan sağlık ekiplerine teslim edildiği ifade edildi. Aşının transfer sürecine dair yayınlanan görüntülerde, özel kilitlerle korunan aşıların taşınmasına hassasiyetle hareket edildiği ve özel kilitlerin teslim sürecinde açıldığı görüldü.

Böylece Macaristan, "Sputnik V" aşısı alan ilk Avrupa ülkesi oldu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'