Çin'in 'Kovid-19 bizden çıkmadı' açıklaması dünyayı karıştırdı! İtalya ve İspanya'yı suçladılar

Kovid-19'un ilk çıktığı ülke olarak bilinen Çin'de devlet medyası, virüsün ülkeye dondurulmuş gıdalar içerisinde gelmiş olabileceğini belirterek, salgının izlerinin daha önce İspanya ve İtalya'da görüldüğünü iddia etti. Çin'in haberine çok sayıda tepki gelirken, Londra College Üniversitesi profesörlerinden genetik bilimci Francois Balloux, Çinli yetkililerin iddiasına sosyal medyadan cevap verdi.

Çin'in 'Kovid-19 bizden çıkmadı' açıklaması dünyayı karıştırdı! İtalya ve İspanya'yı suçladılar
Çin'in 'Kovid-19 bizden çıkmadı' açıklaması dünyayı karıştırdı! İtalya ve İspanya'yı suçladılar
GİRİŞ 27.11.2020 13:45 GÜNCELLEME 28.11.2020 14:33
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Dünya'da yaygın kanı salgının ilk günlerinde Kovid-19'un Çin'in Wuhan kentinde bulunan vahşi hayvan pazarından çıkarak diğer dünya ülkelerine yayıldığı teorisiydi.

 

Çin'de iktidarda bulunan Komünist Partisi'nin yayın organlarından People's Daily gazetesinde çıkan bir haberde, "Kovid-19 salgını Çin'in merkezindeki Vuhan şehrinde başlamadı. Ülkeye dondurulmuş ithal gıda ürünleri yoluyla gelmiş olabilir" ifadeleri yer aldı.

Koronavirüs salgınının pimini çeken mutasyon! Durdurulamaz hale geldi

Haberde, Çin Bulaşıcı Hastalık Kontrol Merkezi eski Başkanı Zeng Guang'ın görüşlerine yer verilerek, "Virüs nerede ve ne zaman yayılmaya başladı? Virüsün izini sürmek tüm cevapları vermez. Öyle görülüyor ki Vuhan'da tespit edilmeden önce virüs dünyanın farklı bölgelerinde mevcuttu" denildi.

 

Zeng Guang ayrıca virüsün ilk Çin'de tespit edilmesinin asıl sebebinin, ülkenin SARS ile mücadele için kurduğu "salgın önleyici sistemin" başarısı olarak değerlendirdi.

"KOVİD-19 MART 2019'DA BARCELONA'DA KANALİZASYONDA GÖRÜLDÜ"

Çinli eski devlet yetkilisinin açıklamalarında en dikkat çeken ayrıntılardan biri de İtalya ve İspanya örneği oldu. Zeng, virüsün kaynağı olarak İtalya Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yayınlanan ve geçen yıl ekim ayında ülkeye götürülen kanser hastalarının örneklerinde Kovid-19 antikorlarının bulunduğunu söyleyen bir makaleye atıfta bulundu. Başka bir makaleden yapılan alıntıda ise Mart 2019'da alınan örneklerde Barselona'nın kanalizasyon sisteminde SARS-Cov-2'nin izlerinin bulunduğu iddia edildi.

GENETİK BİLİMCİDEN ÇİN'E TEPKİ

Londra College Üniversitesi profesörlerinden genetik bilimci Francois Balloux, Çinli yetkililerin iddiasına sosyal medyadan cevap vererek, "Gerekli incelemeler yapılmadan ve mevcut kanıt grubu dikkate alınmadan çürük delillerle güçlü kanıtlar ortaya atılıyor" diye konuştu.

ÇİN DAHA ÖNCE DE ABD'Yİ SUÇLAMIŞTI

Mart ayında Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü virüsün Amerikan ordusu tarafından Çin'e getirildiğini iddia etmiş, virüsün Wuhan şehrinde ortaya çıktığını söyleyen ABD ve Avustralya hükümetini eleştirmişti.

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR 51
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Virüs bulaşan Hayata kalmayı başaran her insan cin devletinden tazminat alma hakı var
    Cevapla
  • Atilla 3 yıl önce Şikayet Et
    Sucluyu bulun ve cezalandirin
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin haklı olabilir… Ben de bazı yorumcuların dedikleri gibi Aralık 2019’da İtalya’dan gelen birinin çok ağır hastalandığı onun bulaştırdığı iki kişiden birinin yine çok ağır geçirdiğini bana olayı aktaranın ise hafif atlattığını öğrenmiştim ki bu yaşananlar Covid19 süreçlerine çok uyuyor. Ayrıca 2019 kanalizasyon tahlillerinde Covid19 virüsünü tespit edildiği daha önce de (haberde İspanya diye geçiyor ben İtalyanların açıklaması diye hatırlıyorum) haber konusu olmuştu. Çin’in SARS tecrübesi nedeniyle virüsü en erken tespit etmesi gayet mantıklıdır. Ve bu yüzden ülkesinde salgını kontrol etmesi de kolay olmuştur. Bir ihtimal Çin tespit etmeseydi salgının boyutu çok daha büyük olabilirdi
    Cevapla
  • Bir-Bilen 3 yıl önce Şikayet Et
    Tazminat davasından kaçış ayakları bunlar.
    Cevapla
  • Halil 3 yıl önce Şikayet Et
    Hâlâ bu virüsün yarasalardan insanlara çinde bulaştığına inanan ahmaklar var. Bu virüs belki binlerce yıldir var ve bu hayvanları konak olarak kullanıyor. Çinliler de herhalde bu yıl yarasa yemeye başlamadı ama insanlar bu yalanı gayette güzel yuttu..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde