Çin ile dev anlaşmaya yeşil ışık

ABD Başkanı Trump’ın Çin ile ilgili baskısından kurtulan Avrupa Birliği, Pekin ile dev bir ticari anlaşmaya gidiyor. Birlik üyesi 27 ülkenin büyükelçisi AB-Çin Kapsamlı Yatırım Anlaşmasının ayrıntılarını müzakere ederek onay verdi. Tarafların hafta sonuna kadar imzayı atması bekleniyor.

Çin ile dev anlaşmaya yeşil ışık
Çin ile dev anlaşmaya yeşil ışık
GİRİŞ 30.12.2020 07:34 GÜNCELLEME 30.12.2020 07:36
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

2020’nin bitimine kısa bir süre kala, dev bir ekonomik anlaşmanın da imzalanmaya yakın olduğu açıklandı. Avrupa Birliği’ne (AB) üye devletlerin büyükelçileri, Brüksel ile Çin arasında yapılması planlanan Kapsamlı Yatırım Anlaşması’na pazartesi günü yeşil ışık vererek, dünyanın en büyük ekonomik blokları arasında bir anlaşmanın önünü açtı. Euractiv’in haberine göre bir diplomat, büyükelçilerin yaptığı toplantıda, AB dönem başkanı Almanya’nın, hiçbir üyenin anlaşma için “çekince ortaya koymadığını ve böylece siyasi bir onay için yolun açıldığını” belirtti. Diplomatlar, Çin’in tarım alanlarında zorla çalıştırma iddiasına ilişkin endişeleri ele aldığını bildirirken, müzakerelerde “son olumlu gelişmelere” dikkat çekti.

 

 

HAFTA SONUNA KADAR İMZA ATILABİLİR

Bu, Çin Dışişleri Bakanlığı’nın geçen hafta “müzakerelerin son aşamaya geldiğini” söylemesinin ardından geldi ve ikinci bir AB diplomatı, bu hafta artık resmi olarak bir anlaşmanın açıklanabileceğini söyledi. Bir büyükelçi AFP’ye verdiği demeçte, “Dikkatli olmalıyız, ancak Çin aynı fikirde olduğu sürece, Brüksel ve Pekin’den hafta sonuna kadar resmi bir duyuru olabilir” dedi.

 

 

BIDEN ENDİŞELERİNİ İLETMİŞTİ

Anlaşma her iki ekonomik dev için de büyük bir adım olacak ve ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden’ın Ocak ayında Beyaz Saray’a gelmesinden önce devler arasındaki ekonomik bağları güçlendirecek. Ocak ayında görevini devredecek ABD lideri Donald Trump, Çin ile bir ticaret savaşına girmişti, ancak Biden da AB’ye anlaşmaya ilişkin endişelerini dile getirmiş ve Brüksel’i Washington’la görüşmelerde bulunmaya çağırmıştı.

AMAÇ ÇİN PAZARINA DAHA FAZLA ERİŞİM

Avrupa Komisyonu, yıl başından önce “siyasi anlaşma” taslağının “yüzde 95 hazır” olduğunu ve sadece başkentlerin yeşil ışığına ihtiyacı olduğunu söylemişti. Çin’in işçi haklarına ilişkin tutumu söz konusu anlaşma önünde bir engel olarak kalmıştı, ancak Avrupa uzun zamandır şirketleri için devasa Çin pazarına daha fazla erişim arayışındaydı.

ALMANYA’NIN HEDEFİYDİ

Anlaşmanın bir parçası olarak AB, Pekin’i fikri mülkiyete saygıyı güçlendirmeye, teknoloji transferi yükümlülüklerini sona erdirmeye, kamu kuruluşlarına verilen sübvansiyonları azaltmaya ve iklim taahhütlerini iyileştirmeye zorluyor. Bloğun lokomotif ekonomik gücü, Almanya, Aralık ayının sonunda bitecek AB dönem başkanlığında, Çin’le anlaşmanın yapılmasını öncelikleri arasına almıştı.

YORUMLAR 6
  • ersin 3 yıl önce Şikayet Et
    sayın reis FAİZİ yükseltiyor doları düşürüyor ama fiyatlara her gün zam yapıyor demek ki dolarla yapılan zammın alakası yok
    Cevapla
  • Kayserili 3 yıl önce Şikayet Et
    Döviz düşüyor, hammadde fiyatları sürekli yükseliyor. Bu gidişle ihracat da yapamayacak hâle geleceğiz.
    Cevapla
  • Dermanbey Anadolu 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen Kayserili olsan böyle yorumlamazdin, büyük ihtimalle Yozgat göcmenisin :-)))
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen öyle boş konuşuyorsun canim ihracat hiç bir zaman durmaz ihracat demek para demek kayserilisin fakat anlamıyorsun suan ihracat artı ve artmayada devam etcek
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    işçi hakları, hiç bir zaman avrupanın umurunda olmadı. sömürdükleri afrikanın hali ortada
    Cevapla
  • 1453 3 yıl önce Şikayet Et
    İyi endişeler biden !..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de peş peşe yangınlar
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"