Navalny'nin 'saray' iddialarına Putin'den cevap! Rus lider resmen bombaladı

Rusya, Kremlin muhalifi Alexey Navalny'nin ülkeye iner inmez gözaltına alınmasının ardından YouTube üzerinden yayınlanan belgesel ve sonrasında sokaklara taşan protesto gösterileriyle çalkalanıyor. Navalny'nin Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında iddialarını içeren film 24 saatte 20 milyona yakın kişi tarafından izlendi. Putin belgeselde yer alan iddialar karşısında suskunluğunu bozdu ve çok sert açıklamalar yaptı.

GİRİŞ 25.01.2021 16:42 GÜNCELLEME 26.01.2021 09:41
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Rusya'da sular durulmuyor. Kremlin muhalifi Alexey Navalny’nin hafta başında gözaltına alınmasının ardından tepkiler sokağa taşıp şiddetli protesto gösterilerine dönüşürken, zehirlenerek ölmekten uzun bir tedavi süreci sonrasında kurtulan Putin'in baş düşmanının hazırladığı belgesel çok konuşulacağa benziyor.

Rusya'da Navalny taraftarlarının geçtiğimiz hafta sonu başlattı gösteriler şiddetlenmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Güvenlik güçleri göstericilere sert şekilde müdahale ederken Kremlin ABD'yi Rusya'nın iç işlerine karışmak ve sokak protestolarını kışkırtmakla suçlamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ABD'li diplomatlardan konuyla ilgili açıklama beklediklerini belirterek ABD'nin teknoloji şirketlerini sosyal medya çağrıları yaparak Rusya'yı karıştırmakla suçladı. 

Rus muhalif Putin’in sarayının detaylarını paylaştı! Monako’nun 39 katı büyüklükte...

PUTİN İLK KEZ KONUŞTU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkedeki üniversite öğrencileriyle video konferans yoluyla gerçekleştirdiği görüşmede, Rus muhalif Aleksey Navalny’nin, kendisinin Karadeniz kıyısında 1,4 milyar dolara saray yaptırdığına yönelik iddialarını yanıtladı.

Navalny tarafından sunulan iddiaların "abartıldığını" savunan Putin, "İddia edilen mülklerin hiçbiri ne bana ne de yakın akrabalarıma aittir ve hiçbir zaman da olmamıştır" diye konuştu.

Söz konusu saraya yönelik iddiaların "halkın beynini yıkamak" için kullanıldığını öne süren Putin, "Bu iddialar zaten 10 yıldan fazla bir süredir dolaşımda. Şimdi, uygun bir zamanda, her şeyi bir araya getirdiler ve tüm bu iddialarla vatandaşlarımızın beyinlerini yıkamaya karar verdiler, internette bir tür video serisi başlattılar. Böyle bir mülk için bazı tapular veya faturalar, çeşitli izler bulunması gerekir" dedi.

Belgeselde Putin'in şatosunda yer aldığı havuzda yüzdüğü görüntüleri de yer alıyordu. Putin, açıklamasında bu fotoğrafın sahte olduğunu, böyle bir yüzme görüntüsünün bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Kendisinin hiçbir zaman ticaretle de ilgilenmediğini anlatan Putin, "Ticareti yanlış bulduğum için değil, aksine insanlara iş imkanları sağlayan önemli bir alan olduğunu düşünüyorum. Sadece bana göre değil" şeklinde konuştu.

Putin, konuşmasında, 23 Ocak’ta Rusya çapında düzenlenen protesto gösterilerine de değinerek, "Herkesin görüşünü belirtmeye hakkı var, ancak bu hukuki çerçevede olmalı. Bu protestolar nedeniyle herkes zarar görüyor. Gençlerin protesto gösterilerine çağrılması da yanlış, bu terör gruplarının yaptığı bir şeydir" dedi

NAVALNY'DEN OLAY ÇIKARAN BELGESEL

İki saatten uzun olan belgeselde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 10 milyar liralık bir şato yaptırdığı ve içini çok lüks eşyalarla doldurduğu konu alınıyor.

Aleksey Navalny ayrıca belgeselde, şatonun içinde kumarhane ve tiyatro bulunduğunu söylüyor.

Belgesel yayınlandığı andan itibaren sadece Rusya'da değil dünyada gündem oldu ve tartışılmaya devam ediyor.

"AYRI BİR DEVLET"

Aleksey Navalny: "Aşılamaz çitleri, kendi limanı, kendi güvenliği, kilisesi, kendi izin sistemi, uçuşa yasak bölge ve hatta kendi sınır kontrol noktası var. Rusya içinde kesinlikle ayrı bir devlet."

Navalny, Putin'in söz konusu şatosunun Rusya'nın güneyinde, Karadeniz kıyısında bulunduğunu ve elinde Putin’e karşı olan fakat kimliğini açıklamak istemeyen bazı kişiler tarafından sızdırılmış görüntüler olduğunu iddia etti.

Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından Rus basını Navalny’nin paylaştığı görüntülerin yapının dekore edilmesinde görevli bir mimar tarafından sızdırıldığını iddia etti.

"ŞATODA YOK YOK"

Belgeselde "Putin'in şatosu" olduğu iddia edilen yapının iç mekanının şaşırtıcı 3 boyutlu görüntüleri paylaşılıyor. Tartışma yaratan "Şato’ya" ait olduğu öne sürülen görüntülerde, kumar makineleri, spa, sinema, yeraltı buz pateni pisti görülüyor.

Belgesel’de ayrıca Navalny, yapının yer aldığı arazinin Monako'nun 39 katı büyüklüğünde olduğunu ifade ediyor.

Görüntüler, Navalny'nin kişisel sayfasında yayınlanan ve tutuklanmadan önce kaydedilen iki saatlik bir Youtube videosuyla birlikte yayınlanan devasa bir soruşturma belgeselinin parçası.

Navalny, Rus medyasının yıllar önce Putin ile bağlantı kurduğu ve Monako’dan büyük olduğunu ifade ettiği arazinin "tarihteki en büyük rüşvetle" ödendiğini iddia ediyor.

'KRALLIK"

Şato’yu anlattığı videoda Navalny, "Burası Rusya'daki en gizli ve korunan tesis, bu bir kır evi veya konut değil, bütün bir şehir veya daha doğrusu bir krallık" ifadelerini kullanıyor. Ayrıca dev şatodan kıyıya açılan bir tünel olduğunu iddia ediyor.

Son 24 saatte 20 milyondan fazla tıklanan belgesel, Navalny’nin ağustos ayında Novichok sinir gazı ile zehirlenmesinin ardından tedavi gördüğü Almanya'dan döndükten sonra gözaltına alınmasıyla yayınlandı.

Navalny, Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) mülkü çevreleyen yaklaşık 7.000 hektarlık araziye sahip olduğunu ve şato kompleksinin Rus petrol devi Rosneft'in başkanı Igor Sechin, milyarder iş adamı Gennady Timchenko gibi Putin'in yakın müttefikleri tarafından finanse edildiğini iddia ediyor.

Karadeniz kıyısında bulunduğu söylenen mülkün varlığı ve Putin ile olan bağlantıları ilk kez 2010 yılında ihbarcı iş adamı Sergei Kolesnikov'un Medvedev'e yazdığı bir mektupla ortaya çıkmıştı.

"GERÇEK DIŞI"

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov geçtiğimiz salı günü devlet haber ajansı RIA Novosti'ye konuştu ve iddiaları 'gerçek dışı' olarak nitelendirdi.

Rusya’da muhalefet, Devlet Başkanı Putin'i 10 milyar liralık yolsuzluk yapmakla suçluyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • akoyusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Putin zalimdir ama sözünün eri adamdır.O muhalif ise bizdeki CeHaPe dir..
    Cevapla
  • TR - SAKARYA 3 yıl önce Şikayet Et
    Kapitalist BATI emperyalizmin kuklasi Aleksey Navalny dünya'yi aptal zannediyor
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    feraset sahibi insanlarimizin malumu olduğu uzere hile i şeriye ile bidonu abd nin başina getiren ekip şimdi rusyaya el atiyor...Sirada biz variz...yumuşak, kilçiksiz , bir kukla(kk)getirmek amaç...iç hareketlilik riski şu saatten sonra hep olacaktir... sosyal ağlar iyi kontrol edilip , şifreler çözülmeli...sosyal medyaya çooook dikkat....bir yalanin peşinden emekleri heba edecek soysuz devşirme çok,,, fert fert tüm millet uyanik davranmali bu soysuz beslemelere geçit vermemeliyiz...
    Cevapla
  • ismayil 3 yıl önce Şikayet Et
    reis TÜRK DEVLETİNIN İTIBARIDIR diye külliyeyi yaptırdı burası milletimin emrindedir deki.k.k.saray dedi tuvaletleri altından yapıldı dedi de dedi .sonra tıpış tıpış gitti inceledi gördü herşeyi lakin.k.k. aynı k.k..tabi bütün ülke başkanları külliyede karşılaniñca .bu sefer her ülke kendilerine misafir konutları yaptırdılar bu lüks konutta rusyayı temsilen yapilmiş ne var bunda...
    Cevapla
  • Trabzonlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Bugün kü teknoloji yle hertürlü yalan ses, görüntü üretmek mümkün. Bin düşün bir karar ver......
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak