Rusya ve ABD nükleer anlaşmasında uzlaşı sağlandı

Donald Trump yönetiminin Washington-Moskova ilişkilerini karmaşıklaştırmaktan başka bir şey yapmadığını belirten Zaharova, ilişkilerin birçok alanda düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya ve ABD nükleer anlaşmasında uzlaşı sağlandı
Rusya ve ABD nükleer anlaşmasında uzlaşı sağlandı
GİRİŞ 27.01.2021 10:26 GÜNCELLEME 27.01.2021 13:21

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya ve ABD'nin Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (Yeni START) uzatılması için uzman düzeyinde çalışmalara başladığını duyurdu. 

Zaharova bir televizyon programına verdiği demeçte, "Yalnızca şunu söyleyebilirim ki uzmanlar bu yönde aktif olarak çalışıyor. Pratik çalışma başladı" dedi. 

Rusya-ABD ilişkilerinin geleceği üzerine yorum yapan diplomat, birçok alanda düzeltilmesi gereken Washington- Moskova ilişkilerini Donald Trump yönetiminin sadece karmaşık hale getirdiğini yineledi. 

Pazartesi günü ayrıca Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Yeni START'ın uzatılması ve Rusya ve ABD'nin güvenlik alanında işbirliğini ele almak için bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov geçen hafta, ABD'nin Yeni START'ın tam beş yıllık uzatılması teklifini Kremlin'in memnuniyetle karşıladığını ancak her iki tarafın da birbirlerinin endişelerini dikkate almalarının önemli olduğunu söyledi. 

SÜRE UZATILDI

2010 yılında Washington ve Moskova, konuşlandırılan stratejik nükleer savaş başlıklarının ve fırlatma sistemlerinin sayısının her iki taraf için de sınırlandırılmasını öngören Yeni START'ı imzalamıştı. 

Rusya Hükümet Sözcüsü Dimitri Peskov Moskova'da yaptığı açıklamada "Anlaşmanın süresinin uzatılması her iki ülkenin de tüm dünyanın da çıkarına" dedi. Açıklama önesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Peskov her iki liderin anlaşmanın süresinin uzatılacağının diplomatik açıklamalarda teyit edilmiş olmasından dolayı memnuniyet ifade ettiğini belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ukraynalı bir kadın iki yaşındaki oğlunu 25 bin dolara satmaya çalışırken yakalandı
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı