BAE ve Suudi Arabistan'a soğuk duş: Yüz milyonlarca Avroluk anlaşma iptal!

İtalya, Yemen'deki savaşta yer almaları sebebiyle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'a silah ihracatını tamamen iptal etti. İptal edilen sözleşmelerden birinin, değeri 411 milyon avro olan 'MK' serisi havadan atılan 20 bin bombaya ilişkin sözleşme olduğun ifade edildi.

BAE ve Suudi Arabistan'a soğuk duş: Yüz milyonlarca Avroluk anlaşma iptal!
BAE ve Suudi Arabistan'a soğuk duş: Yüz milyonlarca Avroluk anlaşma iptal!
GİRİŞ 29.01.2021 23:05 GÜNCELLEME 29.01.2021 23:05
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, "Hükümetin, bugünden itibaren Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne füze ve uçaktan atılan bomba ihracatına yönelik devam eden lisansları iptal ettiğini duyuruyorum." ifadesini kullandı. 

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio

"AÇIK BİR BARIŞ MESAJI VE DOĞRU YÖNDE ATILMIŞ BİR ADIM"

İnsan haklarına saygının kendileri için bağlayıcı olduğunu belirten Di Maio, bunun, İtalya'dan gönderilen açık bir barış mesajı ve doğru yönde atılmış bir adım olduğunu kaydetti. 

İtalyan Barış ve Silahsızlanma Ağı, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Çocukları Koruyun (Save the Children) başta olmak üzere silahsızlanmayı teşvik eden pek çok sivil toplum kuruluşu, İtalya'daki şubeleri aracılığıyla hükümetin bu kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Matteo Renzi

- SÖZLEŞMELERDEN BİRİ ESKİ BAŞBAKAN RENZİ DÖNEMİNDEN

İtalyan basınındaki haberlerde de iptal edilen sözleşmelerden birinin, 2016'da eski Başbakan Matteo Renzi döneminde yapılan ve değeri 411 milyon avro olan "MK" serisi havadan atılan 20 bin bombaya ilişkin sözleşme olduğu ifade edildi.

İtalyan hükümetinin kararıyla, bu sözleşme kapsamındaki 12 bin 700'den fazla bombanın tedarikinin de iptal edildiği bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan söz konusu iptal edilen lisanlardan birinin Renzi döneminden olması ve bu iptalin, Renzi'nin hafta başında Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ev sahibi olduğu bir konferansa katılmasının denk gelmesi, İtalyan basınının dikkatini çekti.

Renzi'nin aynı zamanda ülkede dörtlü koalisyonu bozarak, hükümet krizi çıkartmış olması sebebiyle İtalyan basını, silah ihracatı iptalini de Matteo Renzi'nin Suudi Arabistan ziyareti üstünden gördü.

La Repubblica gazetesi, İtalyan hükümetinin BAE ve Suudi Arabistan'a silah satışını tamamen durduran kararını, "Renzi, Riyad'dan dönerken İtalya, Suudi Arabistan ve BAE’ye silah ihracatını durduruyor" ifadeleriyle okuyucularına aktardı.

İtalya'da Temsilciler Meclisi, Temmuz 2019'da iki Körfez ülkesine yönelik silah ihracatının durdurulması kararı almış, Aralık 2020'de de bunun uzatılması yönünde bir başka karar almıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 37
  • İsrafil ÇENGEL 3 yıl önce Şikayet Et
    hain kardeşler yüzlerinde meymenet yok müslüman bile değil bunlar kırallıkları yıkıldığı petrol bittiği zaman ne halt karıştıracaklar el aman derler bizde osmanlıyız yardım edin derler nkansız ve soysuzlar
    Cevapla
  • Enver 3 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkelerin bir müddet petrollerinin kuruması için dua ediyorum. niyet kötü olunca berekette olmuyor. haydan gelen huya gidiyor. bu kadar para ile hem bölge hem de bölge insanlarının örnek yaşamları olması lazım ama paralar hep batıya gidiyor.
    Cevapla
  • Abdurrahman 3 yıl önce Şikayet Et
    Merak etme 2023 de sondajı vurunca hepsi bitecek. O yüzden Türkiye düşmanlığı yapıyorlar.
    Cevapla
  • vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    ey gidi ey, baska ulkeye sahte fatura cikarip yine onlara satarlar
    Cevapla
  • tora 3 yıl önce Şikayet Et
    bae yi müslümanları katlettiği için kınamalıyız tamda şimdi..
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Kınadım ben şimdi
    Cevapla
  • tora 3 yıl önce Şikayet Et
    işte böyle dönemlerde sert bi darbede biz vurmalıyız bae ye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor