Oxford'dan aşı açıklaması! 'Koronavirüsün bulaştırılmasını büyük ölçüde engelledi'

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırma, Kovid-19'a karşı geliştirilen Oxford-AstraZeneca aşısının bireyleri hastalıktan korumasının yanı sıra koronavirüsün bulaştırılmasını "büyük ölçüde" engellediği sonucuna vardığı belirtildi.

Oxford'dan aşı açıklaması! 'Koronavirüsün bulaştırılmasını büyük ölçüde engelledi'
Oxford'dan aşı açıklaması! 'Koronavirüsün bulaştırılmasını büyük ölçüde engelledi'
GİRİŞ 03.02.2021 11:02 GÜNCELLEME 03.02.2021 11:04
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Oxford Üniversitesi'nin kamuoyuyla paylaşılmayan araştırmada çıkan sonuçlara göre, aşıların bireyleri yalnızca ağır hasta olmaktan koruması durumunda toplumsal bağışıklık için nüfusun büyük bölümünün aşılanması gerekiyor. Aşı ancak uygulandığı bireyleri koruyabiliyor. Ancak eğer aşı virüsün yayılmasını da engellerse, aşı olan her birey kendisinin yanı sıra diğerlerini de korumuş olacak ve bu durum salgının seyrinde ciddi bir etki yaratacak.

TESTLERİN POZİTİF ÇIKMA ORANI YARI YARIYA DÜŞTÜ

İngiliz medyasında çıkan habere göre, Oxford Üniversitesi'nin 17 bin kişiden alınan örneklerle yaptığı araştırma, katılımcılardan her hafta numuneler alarak "ne kadar virüs taşıdıklarını" izledi. İki dozun da yapıldığı kişilerde Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı yarı yarıya azaldı. Öte yandan, virüsü taşımayan bireylerin hastalığı bulaştırması da mümkün olmadığından, mevcut sonuçlar aşının bulaştırıcılığa karşı ciddi bir etkisi olduğu şeklinde yorumlanıyor.

İLK DOZUN 3 AYDAKİ ETKİSİ YÜZDE 76 DÜZEYİNDE

Araştırmada ortaya çıkan diğer bir sonuca göre, Oxford-AstraZeneca aşısı yalnızca ilk dozun yapılmasından sonraki üç ayda yüksek düzeyde koruyucu olmayı sürdürüyor. Oxford Üniversitesi'ndeki çalışma, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'dan 17 bin kişide ilk doz aşının ardından koruyuculuk düzeyinin 3 ay boyunca yüzde 76 düzeyinde kaldığını gösterdi. İkinci dozun ardından bu oran yüzde 82'ye yükseldiği ifade edildi. İngiltere'de 9,6 milyondan fazla kişiye aşının ilk dozu yapılırken, tüm dünyada 100 milyondan fazla dozun uygulandığı tahmin ediliyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 2
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    anca laf yapıyorlar, icraata geçin görelim başarınızı
    Cevapla
  • Maşallah 3 yıl önce Şikayet Et
    Süper
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”