Joe Biden: Suudi Arabistan'dan hesap soracağız

ABD Başkanı Joe Biden, Kaşıkçı cinayetinin bir 'skandal' olduğunu ve işlediği insan hakları suçları nedeniyle Suudi Arabistan yönetiminden hesap soracaklarını dile getirdi.

Joe Biden: Suudi Arabistan'dan hesap soracağız
Joe Biden: Suudi Arabistan'dan hesap soracağız
GİRİŞ 28.02.2021 00:26 GÜNCELLEME 28.02.2021 00:28
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ülkesinin yakın müttefiki Suudi Arabistan ile olan ilişkilerini yeniden düzenleyeceğini ifade etti.

ABD televizyon kanalı Univision'a röportaj veren Biden, Riyad'dan, "İnsan hakları ihallerinden dolayı hesap soracaklarını" ve yeni Amerikan hükümetinin Suudi Arabistan ile ilişkilerindeki "temel değişikliklere dair" pazartesi günü bir açıklama yapılacağını bildirdi.

Başkent Washington'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, ülkesi ile Suudi Krallık arasındaki ilişkilerin, "Amerikan çıkarları ve değerleri ile daha uyumlu hale gelmesi için yeniden kalibre edilmeye ihtiyaç duyduğunu" belirtti.

ABD-SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİ KESİNTİYE UĞRAMAYACAK

Blinken öte yandan, atılacak adımların ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini kesintiye uğratmaya yönelik olmayacağını vurguladı.

Başkan Joe Biden, selefi Donald Trump'ın kamuoyu ile paylaşmadığı Cemal Kaşıkçı cinayetine dair istihbarat raporunu cuma günü yayınlamış ve ABD yönetimi, adı söz konusu suça karışan 76 kişiye ülkeye girme yasağı getirmişti. Söz konusu raporda, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda işlenen cinayete onay verdiği belirtiliyor. Ancak Prens Selman ABD tarafından yaptırım listesine dahil edilmedi. Başkan Biden, televizyon röportajında Kaşıkçı cinayetini, "Olanlar tam bir skandal" ifadeleriyle değerlendirmişti.

Amerikan kamuoyunda ve medyasında MBS'ye yönelik herhangi bir adım atmadığı için tepki toplayan Biden yönetimi, aralarında cinayete karıştıkları belirtilen kişilerin de olduğu toplam 76 Suudi vatandaşına yaptırım getirmişti. 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkmamıştı. Kaşıkçı'nın daha sonra konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı.

SUUDİ ARABİSTAN RAPORA SET TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Suudi Arabistan yönetimi ise Kaşıkçı cinayeti ile ilgili Amerikan istihbarat raporuna sert tepki gösterdi. Riyad hükümeti tarafından yapılan açıklamada raporun, "olumsuz, yanlış ve kabul edilemez" olduğu belirtilerek, Prens Selman'ın bu cinayetle en ufak bir ilgisinin bulunmadığı savunuldu. ABD'nin Orta Doğu'daki en yakın müttefiklerinden biri olan Suudi Arabistan, insan hakları ihlalleri ve komşusu Yemen'deki savaşa müdahil olması nedeniyle uluslararası toplum tarafından uzun bir süredir tepki görüyor. 

YORUMLAR 40
  • Turan geliyor 3 yıl önce Şikayet Et
    Para hesabı mı
    Cevapla
  • Uyarı 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerika denen sırtlan arabistan 10 uçak 4 füze aldımı konu kapanır dertleri arabı yolmak gaza gelip arabistanla arayı bozmayın yalnız kalırız
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD değerler manzumesi zaten öldü? Trump’da “milyon dolarlık anlaşmamız olan Selmanı suçlamamı beklemeyin” demedi mi? Yeni yönetiminde amacı Selmanı biraz daha sıkıştırıp “yeni haraç” koparmak. Diğer taraftan Bu işin altında ABD iç hesaplaşması da yatıyor. TRUMP'ın damadı değil mi SELMAN'a “içinde KAŞIKÇI’nın isminin de olduğu” muhalifler isim listesi veren. Nitekim “Suudilerle-ABD yakınlaşmasına karşı görüşleri olan Kaşıkçının SELMAN’ın adamlarınca Türkiyede öldürülmesi bir yana Trump’tın damadının bu işdeki fonksiyonu yoluyla Trump’a da gözdağı bence..( DAEŞ'i OBAMA ve HILLARY kurdu diyen Trumpt'a gözdağı)
    Cevapla
  • A.A.A 3 yıl önce Şikayet Et
    Selman, sen bittin.! Amerikaya Suudi Arabistanın Devlet kasasını verdin.. Amerika daha israil için Toprak İsteyecek senden (!)
    Cevapla
  • Abdullah Er 3 yıl önce Şikayet Et
    krampa verdiğini bana da vereceksin benim bidonu dolduracaksın yoksa seni mahvederim diy
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Avrupa'da kim ne kadar kazandı? İşte rakamlar
İzmir'de deprem!