Japonya'dan tarihi itiraf: Türkiye'ye bu tavsiyede bulunduğum için utanç duyuyorum

Japonya'nın Fukuşima nükleer santralinde Mart 2011'de meydana gelen sızıntıdan ders çıkarması gerektiğini kaydeden eski başbakanlar, nükleer güçten vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Nükleer felaket sırasında başbakan olan Naoto Kan, geçmişte Türkiye'ye gelip Türk yetkililere nükleer enerjiyi tavsiye ettiği için pişman olduğunu söyledi.

Japonya'dan tarihi itiraf: Türkiye'ye bu tavsiyede bulunduğum için utanç duyuyorum
Japonya'dan tarihi itiraf: Türkiye'ye bu tavsiyede bulunduğum için utanç duyuyorum
GİRİŞ 02.03.2021 12:59 GÜNCELLEME 02.03.2021 12:59
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Japonya'da 11 Mart 2011'de Fukuşima'da meydana gelen nükleer felaketi sırasında başbakan olan Naoto Kan, geçmişte Türkiye'ye gelip Türk yetkililere nükleer enerjiyi tavsiye ettiği için pişman olduğunu söyledi. Japonya'da eski başbakanlar 2011'de Fukuşima'da yaşananlardan ders çıkararak, "nükleer güçten vazgeçilmesi" çağrısı yaptı.

Japonya'da 9,0 büyüklüğündeki deprem ve tsunami sonrasında meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin 10. yıl dönümü öncesinde eski başbakanlardan Koizumi Juniçiro ile Kan Naoto, Dış Muhabirler Kulübünde (FCCJ) düzenledikleri basın toplantısında, nükleer gücün tehlikelerine dikkati çekti.

"UTANÇ DUYUYORUM"

BBC'nin sorusunu yanıtlayan Kan, Japonya'nın Türkiye dahil diğer ülkelere sattığı nükleer santral projeleri hakkındaki soruya, "Başbakanlığım sırasında Fukuşima felaketinin henüz gerçekleşmediği bir dönemde Türkiye'ye gittim ve bu tür büyük satış toplantılarına katıldım. Türk yetkililere, eğer Türkiye nükleer enerjiyi getirmeyi düşünüyorsa bu teknolojiyi Japonya'dan almalarını rica ettim. Şu an bundan utanç duyuyorum. Bugün olsa bunu yapmam" şeklinde cevap verdi.

Kan Naoto

"NÜKLEER GÜÇTEN VAZGEÇİLMELİ" ÇAĞRISI

Japonya'nın Tohoku depremi ve Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen sızıntıdan ders çıkarması gerektiğini kaydeden eski başbakanlar, nükleer güçten vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Kan, Japonya Başbakanı Suga Yoşihide'nin "2050'ye kadar net 0 karbon hedefi" politikasını eleştirerek, bunun, 2011 sonrası işletilmesi askıya alınan ülke geneli nükleer reaktörlerin yeniden başlatılmasının "bahanesi" olacağını savundu.

Yenilenebilir enerjiye geçişin önünde en büyük engelin yapısal olduğunu kaydeden Kan, şirketler, hükümete bağlı ajanslar ile akademisyenlerin Japonya'yı "nükleer güç köyü yapma" hedeflerinin bu engelin temelinde yattığını söyledi.

Kan, "Yeni tesislerin pahalı olduğunu ve nükleer atığın düzgünce tahliye edilemeyeceğinin farkındalar. Ancak halihazırda yolun bu şekilde sürdürülmesini isteyen üçüncü taraflar var" dedi.

Koizumi Juniçiro

Koizumi, "Japonya, güneş enerjisi, hidrogüç ve rüzgar gücü gibi oldukça fazla doğal kaynağa sahip. Neden daha pahalı ve daha az güvenli bir şeyi kullanmalıyız ki ?" sorusunu yöneltti.

Koizumi iktidardaki Liberal Demokrat Partiden 2001-2006'da 3 dönem, Kan ise 2010-2011 arasında dönemin Demokrat Partiden başbakanlık yapmıştı.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 39
  • Vatansever db 3 yıl önce Şikayet Et
    Ye mez ler. Acaba japonyada kaç tane var? şimdi de oyunlarına japonu mu dahil ettiler?
    Cevapla
  • ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    dünyada nükleer bombalar varken mi
    Cevapla
  • TR - SAKARYA 3 yıl önce Şikayet Et
    *Toryum* yakıtlı yeni nesil nükleer enerji üreten reaktörler üzerine odaklanıp kafa yormalıyız
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    adam durustce birsey itiraf etmis ,demediginizi birakmamissiniz.genel olarak tum dunyanin vazgecmesi grektigini söylüyor (japonya da dahil ) .
    Cevapla
  • Drain 3 yıl önce Şikayet Et
    Vaz geçsinler o zaman.
    Cevapla
  • alp 3 yıl önce Şikayet Et
    hepiniz vazgeçin bizde vazgeçek. geçin bu masalları..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?
Dışişleri Bakanlığı'ndan son dakika 1915 mesajı!