Sarsıcı açıklama: Verileri gördükten sonra uyuyamadım!

Covid-19 vakaları ve ölümleri hakkındaki tahminleri dünya çapında yakından takip edilen Washington Üniversitesi hastalık uzmanı Chris Murray, pandeminin seyri hakkındaki varsayımlarını değiştiriyor.

Sarsıcı açıklama: Verileri gördükten sonra uyuyamadım!
Sarsıcı açıklama: Verileri gördükten sonra uyuyamadım!
GİRİŞ 05.03.2021 06:26 GÜNCELLEME 13.03.2021 14:17
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Murray, yakın zamana kadar, birkaç etkili aşının keşfinin, ülkelerin sürü bağışıklığına ulaşmalarına yardımcı olabileceği veya aşılama ve önceki enfeksiyon kombinasyonu yoluyla bulaşmayı neredeyse tamamen ortadan kaldırabileceği konusunda umutluydu.

Ancak geçen ay, Güney Afrika'daki bir aşı denemesinden elde edilen veriler, yalnızca hızla yayılan bir koronavirüs varyantının aşının etkisini azaltabileceğini değil, aynı zamanda daha önce enfekte olmuş kişilerde doğal bağışıklıktan da kurtulabileceğini gösterdi.

"VERİLERİ GÖRDÜKTEN SONRA UYUYAMADIM"

Seattle merkezli Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü müdürü Murray, verileri gördükten sonra "uyuyamadım" diyor

Reuters'ın salgını yakından takip eden veya etkisini azaltmak için çalışan 18 uzmanla yaptığı röportajlara göre bilim insanları arasında yeni bir fikir birliği ortaya çıkıyor.

Birçoğu, geçtiğimiz yılın sonlarında salgına karşı yaklaşık yüzde 95 etkinliğe sahip iki aşı buluşunun, kızamıkta olduğu gibi, virüsün büyük ölçüde kontrol altına alınabileceği umudunu nasıl alevlendirdiğini anlattı.

"VİRÜS YILLARCA ÖNEMLİ BİR HASTALIK VE ÖLÜM YÜKÜNE NEDEN OLABİLİR"

Ancak uzmanlar son haftalarda Güney Afrika ve Brezilya'dan gelen yeni varyantlara ilişkin verilerin, bu iyimser havayı dağıttığından da bahsediyor.

Onlar artık SARS-CoV-2'nin sadece endemik bir virüs olarak kalmayacağına, topluluklarda dolaşmaya devam edeceğine, aynı zamanda muhtemelen yıllarca önemli bir hastalık ve ölüm yüküne neden olacağına inanıyor.

Sonuç olarak bilim insanları, Covid-19 dalgalanmaları sırasında özellikle yüksek risk altındaki kişiler için rutin maske takma ve kalabalık yerlerden kaçınma gibi önlemler almaya devam etmeyi bekleyebileceklerini söyledi.

Murray de dahil olmak üzere bazı bilim insanları, görünümün iyileşebileceğini kabul ediyor.

Rekor hızda geliştirilen yeni aşılar, enfeksiyonun nedeni yeni varyantlar olsa bile, hastaneye yatışları ve ölümleri önlüyor gibi görünüyor. Birçok aşı geliştiricisi, varyantlara karşı yüksek düzeyde etkinliği koruyabilecek destek aşıları ve yeni aşılamalar üzerinde çalışıyor ve bağışıklık sisteminin virüsle savaşma yeteneği hakkında öğrenilecek çok şey olduğunu söylüyor.

GRİPTEN DAHA KÖTÜ

Murray, Güney Afrika varyantı veya benzer mutantlar hızla yayılmaya devam ederse, önümüzdeki kış hastaneye yatış veya ölümle sonuçlanan Covid-19 vakalarının sayısının gripten dört kat daha fazla olabileceğini söyledi.

Kaba tahmin, bir ülke nüfusunun yarısına yüzde 65 oranında etkili bir aşının verildiğini varsaymakta.

Öte yandan bilim insanları arasındaki düşünce farklılığı, salgının sona erme zamanıyla ilgili açıklamalarında daha temkinli olmalarını tetikledi.

İngiltere geçen hafta, en hızlı aşılama uygulamalarından birine sahip olmasına rağmen, kısıtlamalardan yavaş yavaş çıkmayı beklediğini açıklamıştı.

YORUMLAR 12
  • Fikri Bayram 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunu mutlaka izleyin ve paylaşın arkadaşlar... Silinmeden indirin. Toplantının yapıldığı yer: Chatham House ! "Sözde Domuz Gribi Salgınında Kitleler Nasıl Korkutuldu?" başlıklı videoyu youtube'dan izleyin.
    Cevapla
  • Fikri Bayram 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah'tan CC korkun yeter artık. Bırakın felaket tellallığını. Ahiret var ahiret! "Sözde Domuz Gribi Salgınında Kitleler Nasıl Korkutuldu?" başlıklı videoyu youtube'dan izleyebilirsiniz.
    Cevapla
  • Yüksel 3 yıl önce Şikayet Et
    Karnı tok sırtı pek olanlar yasklar gelsin diyor sözde profesörler gündemden düşmemek için korku pompaliyo .en büyük hastalık sebeplerinden biri toplumun motivasyonunu düşürüp hastalık hastası yapmak zaten toplum buna hazır cunki herkez hep bana hepban kimse kimsenin halinden anlamaz oldu devletimiz herturlu olanağı gözden geçirerek haraket ediyor güvenimiz sonsuz ve4dikleri her karara sonsuz baş tacı.
    Cevapla
  • Şakir 3 yıl önce Şikayet Et
    Aksi bir ihtimal varmıki?!
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Kötü bi şey mi olacakmış ben annamadım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço
Yeniden Refah'ta toplu istifa! Eski İl Başkanı ve 21 yönetici AK Parti'ye katıldı