Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında kırmızı hat anlaşması

Türkiye ile Yunanistan, Doğu Akdeniz'deki krizi çözmek için 2016 yılında sonlandırılan istikşafi görüşmeleri tekrar başlatmıştı. 61. turu İstanbul'da 62. turu ise geçtiğimiz hafta Atina'da yapılan görüşmeler sonunda anlaşmaya varıldı. Atina ve Ankara, iki ülke ordusunun harekat daireleri arasında "kırmızı telefon" olarak bilinen direkt iletişim hattı kurma konusunda el sıkıştı. Bu hat 24 saat açık tutulacak.

Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında kırmızı hat anlaşması
Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında kırmızı hat anlaşması
GİRİŞ 22.03.2021 09:13 GÜNCELLEME 22.03.2021 15:09
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye ile Yunanistan, NATO'nun, Doğu Akdeniz'deki "Oruç Reis" krizinden sonra oluşturduğu Ayrıştırma Usulleri Mekanizması çerçevesinde önemli bir mutabakata vardı. Yunan To Vima gazetesine göre iki ülke silahlı kuvvetlerinin harekât daireleri arasında "kırmızı telefon" olarak bilinen direkt iletişim hattı kurulmasında anlaşmaya varıldı. Mutabakatın 2 hafta önce NATO'da sağlandığını belirten To Vima, söz konusu doğrudan iletişim hattının 24 saat açık tutulacağını aktardı.

Böylelikle olası kriz durumunda çözüme daha rahat kavuşulmasının ve sağlıklı iletişimin önü açılmış olunurken, sahada iki ülke askerinin karşı karşıya gelmesinin önüne geçilmiş olundu.

YUNAN BAKAN NATO'YA DİREKT İLETİŞİMİ BİLDİRDİ

Atina Haber Ajansı (ANA) ise, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın geçen cuma günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefon görüşmesinde, harekat dairelerine direkt iletişim hattı konusunu da görüştüklerini belirtti. ANA haberinde, "Görüşmede iki ülkenin vardıkları mutabakat gündeme geldi. Stoltenberg harekat daireleri arasındaki direkt iletişim hattı sayesinde muhtemel gerginliklerin giderilmesinin mümkün olacağına ilişkin inancını dile getirdi" dedi.

YUNANİSTAN BAŞBAKANINDAN TÜRKİYE-AB AÇIKLAMASI

Öte yandan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs konusunun artık Türkiye-AB ilişkilerinden geçtiğini, bunun da ülkesinin dış politikasının bir başarısı olduğunu ifade etti. Miçotakis, To Vima'ya verdiği demeçte "Coğrafya, Türkiye ile birlikte ve olabildiğince en iyi komşuluk ilişkileri içinde yaşamamıza karar verdi. Türk-Yunan ilişkilerinin Türkiye-AB ilişkilerinden geçtiği bir çerçeve oluşturduk" dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ / YORGO KİRBAKİ
YORUMLAR 9
  • mert 3 yıl önce Şikayet Et
    bu yaptigimiz olaylari keske ekonomio krizinde 2007-2012 arasi yapsaydik cok sahene olurdu AB nin ac ezik rezillerine karsi AB vardi hepsi yunanlilara karsiydi aralari cok bozukdu hatta adalarin hepsini Türkiye satip borcalrini satsin diyen AB üyeleri oldu amma kaybeden yine bu pis yaratriklar olacak Bizim Allahimiz var imanimiz var evelliallah bunlari hüsrana ugratacgiz
    Cevapla
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Tayyip olduğu müddetçe hiçbir şey yapamazlar.
    Cevapla
  • ufuk 3 yıl önce Şikayet Et
    ab ye sığınarak üklemizin hakkını mı gaspedeceksiniz...
    Cevapla
  • sahinbey 3 yıl önce Şikayet Et
    yunana guvenmeyin natoyada..!!!
    Cevapla
  • Azeri 3 yıl önce Şikayet Et
    Yeni bir oyun başlangıcı....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu