Eski gazeteci ifade verdi: Haberleri Netanyahu ve ailesi lehine değiştirdik

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun yolsuzluktan yargılandığı davada, ülkenin en çok okunan internet sitesi Walla'nın eski yöneticisi konuştu.

Eski gazeteci ifade verdi: Haberleri Netanyahu ve ailesi lehine değiştirdik
Eski gazeteci ifade verdi: Haberleri Netanyahu ve ailesi lehine değiştirdik
GİRİŞ 06.04.2021 21:36 GÜNCELLEME 06.04.2021 21:52

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun yolsuzluktan yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında tanıklar dinlendi. En çarpıcı ifade, Netanyahu'nun kendisi ve ailesi hakkındaki olumlu haberler karşılığında yüz milyonlarca dolarlık 'iltimas' geçtiği iddia edilen Bezeq Israel Telecom'a ait Walla isimli popüler haber sitesinin eski yayın yönetmeni Ilan Yeşua'dan geldi. Kudüs Bölge Mahkemesi'ndeki duruşmada tanık olarak ifade veren Yeşua, hem Netanyahu ve ailesi lehine, hem de muhalefet liderleri aleyhine haberlere nasıl müdahale edildiğini anlattı.

'FOTOĞRAFLARI DA ONLAR SEÇİYORDU'

İsrail'in en çok okunan haber sitelerinden biri olan Walla News'un eski yayın yönetmeni, 2012'den bu yana Netanyahu hakkındaki haberlerin 'elden geçtiğini', hangi fotoğrafların kullanılacağının özel olarak seçildiğini, haberleri Netanyahu lehine 'bükmesinin' istendiğini ve muhalefete zarar verecek haberler yayınlatıldığını söyledi.

'ARAMIZDA ONA 'KİM JONG-UN' DİYORDUK'

Yeşua, sitenin üst düzey editörlerinden Avi Alkalai ile aralarında, Netanyahu'dan Kuzey Kore diktatörü Kim Jong-un'a atıfla 'Kim' diye söz ettiklerini söyledi. Eski yayın yönetmeni, birçok gazetecinin de haberlere müdahale edilmesini protesto ederek işten ayrıldıklarını anlattı. Yeşua, Netanyahu'nun aracıları tarafından 'taciz edildiğini', kendisinin ve birçok editörün baskı nedeniyle otosansüre başladıklarını da belirtti.

'MUHALİFLER VE AİLELERİ HAKKINDA OLUMSUZ HABER İSTENDİ'

Haaretz gazetesinin aktardığına göre Yeşua, taleplerin hem Bezeq'in hem Walla'nın sahibi olan Shaul Elovitch aracılığıyla Netanyahu ve ailesinden geldiğini söyledi. Benyamin Netanyahu ve eşi Sara Netanyahu hakkında olumlu haberlere öncelik vermelerinin istendiğini anlatan Yeşua, "Talepler çoğunlukla, başbakan ve ailesi hakkındaki olumsuz haberlerin yok edilmesi ve onların faydasına olan makalelerin yayımlanması yönündeydi. Aynı zamanda, başbakana karşı olan, [Netanyahu'nun rakiplerinden olan aşırı sağcı siyasetçi] Naftali Bennett gibi bazı kişiler hakkında haberler yayımlanması talep edildi. Bennett'le özellikle ilgileniyorlardı; onun, eşinin ve babasının aleyhinde çok fazla şey yayımlamamız istendi" dedi. 

'WHATSAPP'TAN BELİRLİ METİNLER GELİYORDU'

Kendi döneminde Walla'nın ülkede en çok okunan haber sitesi olduğunu anlatan Yeşua, başbakanın eski danışmanlarından olan ve sonradan davada tanıklık yapmayı kabul eden Nir Hefetz'in kendilerine Whatsapp üzerinden bazı taleplerde bulunduğunu anlattı. Yeşua, genellikle belirli bir metni yayınlanmasının istendiğini ve Hefetz'in taleplerini yerine getirmek konusunda da kurum içinden talimat aldığını söyledi.

'ETİK AÇIDAN SAVUNULAMAZ'

Yeşua, siyasetçilerin her basın kuruluşundan bazı taleplerde bulunduğunu belirtse de, söz konusu durumda taleplerin sayısının ve içeriğinin olağandışı olduğu yorumu yaptı. "Bunun normalden daha yoğun olduğu tartışmasızdı" diyen Yeşua, "Normalde bir siyasetçi düzeltme isteyebilir ama bir makalenin yeniden yazılmış halini göndermezler" dedi. Yeşua, okuyucu yorumlarını yayınlamalarının engellendiğini de belirtti. Yeşua, bu süreç hakkında "Etik açıdan savunulamaz olduğunu kabul ediyorum" itirafında da bulundu.

'TARAFLAR ARASINDA BİR TÜR TAKAS İLİŞKİSİ VARDI'

Görev başındayken ilk yolsuzluktan yargılanan ilk İsrail başbakanı olarak tarihe geçen Netanyahu söz konusu davada Bezeq Israel Telecom firmasına yüz milyonlarca dolarlık kâr getirecek bazı yasal düzenlemeler karşılığında Walla News üzerinden olumlu haberler yaptırmakla suçlanıyor. Duruşma sırasında savcılık makamı, söz konusu ilişkinin bir tür ticarete döküldüğünü savundu. Başsavcı Liat Ben-Ari, "Netanyahu ile diğer davalılar arasındaki ilişki bir tür para birimine dönüşmüştü, takas edilecek bir şey gibi..." dedi.

Son seçimlerde müttefikleriyle birlikte hükümet kuracak çoğunluğu yakalayamayan ve siyasi kariyeri giderek tartışma konusu olan Netanyahu ise hakkındaki yolsuzluk suçlamalarını reddediyor. İsrail Başbakanı hakkında üç ayrı yolsuzluk davası bulunuyor.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk SİHA'lar başrolde: Türkiye, Afrika ülkelerinin devlet gücünü artırıyor!
Şimşek: Yabancı ilgisi somut kaynak girişine dönmüş durumda