Teksas Valisi eyalette 'aşı pasaportunun' zorunlu kılınmasını yasakladı

Teksas'ta kamu kuruluşlarının Kovid-19 'aşı pasaportu' olarak anılan belgeyi zorunlu tutulması yasaklandı.

Teksas Valisi eyalette 'aşı pasaportunun' zorunlu kılınmasını yasakladı
Teksas Valisi eyalette 'aşı pasaportunun' zorunlu kılınmasını yasakladı
GİRİŞ 07.04.2021 18:09 GÜNCELLEME 07.04.2021 18:09

ABD'nin Teksas Eyaleti Valisi Greg Abbott Salı günü, eyaletteki kamu kuruluşlarının Kovid-19 "aşı pasaportu" olarak anılan belgeyi zorunlu tutmasını yasaklayan bir kararname yayınladı.

Kararnameye göre, eyaletteki kamu kurumları veya siyasi alt birimlerin "aşı pasaportu" zorunluluğu getirmesi veya başka bir şekilde hizmet alımlarını bireyin Kovid-19 aşılama durumuna bağlaması yasaklanıyor.

Söz konusu kararname ayrıca kamudan kaynak alan kuruluşların, tüketicilerden herhangi bir hizmeti alabilmek veya herhangi bir yere gidebilmek için aşı durumlarına dair belge sunmalarını talep etmesini yasaklıyor.

Abbott, "Her gün, daha fazla insan güvenli ve etkili Kovid-19 aşısını oldukça, Teksaslılar normal hayata dönüyor. Ancak, başından beri söylediğim gibi, bu aşılar her zaman gönüllüdür, asla zorunlu değildir" dedi.

Teksas Valisi şöyle devam etti:    "Devlet, herhangi bir Teksaslıdan sadece günlük yaşamını sürdürmek için aşı kanıtı göstermesini ve özel sağlık bilgilerini açığa vurmasını istememelidir. Bu nedenle, Teksas'ta devlet tarafından aşı pasaportlarının zorunlu tutulmasını yasaklayan bir kararname yayınladım."

Diğer yandan dünya genelinde çeşitli ülkelerde bireylerin aşı durumlarını hızlıca kanıtlamaları amacıyla genellikle

aşı pasaportu olarak adlandırılan aşılama belgeleri geliştiriliyor.

The Texas Tribune'de yayınlanan bir habere göre aşı pasaportu, Cumhuriyetçilerin bireysel özgürlükler ve mahremiyeti ihlal ettiği gerekçesiyle bu hamleye büyük ölçüde karşı çıkmasıyla sert bir tartışma konusu haline geldi. Aralarında çok sayıda özel şirketin de olduğu aşı pasaportu destekçileri ise bunun güvenle faaliyete dönmenin ve işyerlerinde güvenliği sağlamanın bir yolu olduğuna işaret ediyorlar.

New York, aşılanma durumu veya negatif test sonucu kanıtını hızlı biçimde göstermeye yarayan Excelsior Pass isimli sistemiyle bu tedbiri açıklayan ilk eyalet olmuştu.

 

KAYNAK: XINHUA HABER AJANSI
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar