Arap ülkelerinin çoğu ramazanın salı günü başladığını açıkladı

Katar, Irak, Lübnan, Kuveyt, Tunus ve Mısır, ramazanın salı günü başlayacağını duyururken, S. Arabistan ve Yemen bugün nihai kararın açıklanacağını belirtti.

Arap ülkelerinin çoğu ramazanın salı günü başladığını açıkladı
Arap ülkelerinin çoğu ramazanın salı günü başladığını açıkladı
GİRİŞ 11.04.2021 21:39 GÜNCELLEME 12.04.2021 01:19
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan haber ajansında (SPA) yer alan açıklamaya göre, Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi bu akşam ramazan hilalinin görülmediğini ve nihai kararın yarın (Pazartesi) kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

Öte yandan Suudi Arabistan, Harameyn Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri uyarınca, Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevi camilerinde ramazan ayı boyunca teravih namazlarının 10 rekat kılınmasına karar verildiği ifade edildi.

- KATAR

Katar Vakıflar Bakanlığı, bu akşam hilalin görülmediğini, bu nedenle ramazanın salı günü başlayacağını açıkladı.

-TUNUS

Tunus Müftüsü Osman Battıh de ülkede ramazanın salı günü başlayacağını duyurdu.

- KUVEYT

Kuveyt Şeri İzleme Heyeti tarafından yapılan açıklamada ise hilalin bu akşam görülmemesi nedeniyle pazartesi gününün şaban ayının son günü olduğu aktarıldı.

- IRAK

Irak Sünni Vakfından yapılan yazılı açıklamada, "Pazar akşamı ramazan hilali görülmemiştir. Şaban ayının pazartesi sona ermesi nedeniyle salı ramazan ayının ilk günü olacaktır." ifadelerine yer verildi.

- LÜBNAN

Lübnan'da Sünnilerin dini mercii olarak bilinen Fetva Kurulundan yapılan açıklamada, şaban ayının son gününün yarın olduğu ve ramazan ayının salı günü başlayacağı bildirildi.

- MISIR

Mısır Fetva Kurumundan yapılan açıklamada, salı günü ramazanın ilk günü olarak ilan edildi.

- YEMEN

Yemen Vakıflar Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, ramazan hilalinin bu akşam görülmediği ve yarın yeniden gözlem yapılacağı kaydedildi.

Ramazan İmsakiye 2021- Diyanet 81 İl 30 günlük iftar saatleri ve sahur vakti

- FARKLILIK NEREDEN KAYNAKLANIYOR?

İslam hukukunda, esas alınan ay takvimi, başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aylardan oluşuyor. Ramazan ayı da ay takvimine göre her yıl değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle, ramazan ayının başladığını tespit etmek gerekiyor. İslam fıkhında yeni ayın tespiti için iki görüş bulunuyor. Aybaşlarının belirlenmesinde çıplak gözle görülme yöntemini tercih edenler ile bilimsel ölçüm ve hesaplamaları esas alan fıkıh otoriteleri, zaman zaman tarihlendirme konusunda farklılaşıyor.

İslam ülkelerinin bazıları hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil kendi ülkelerinde görülebilirliğini esas alması nedeniyle de ramazanın başlangıcında farklılıklar yaşanabiliyor.

Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı da ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, öteden beri İslam alimlerinin büyük çoğunluğunca benimsenmiş hilalin yerel görülmesini değil dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas alıyor.

81 ile yazı gönderildi! İşte Ramazanda alınan kararlar

HİLAL HADİSİ

Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), ‘Ramazan hilalini gördüğünüz vakit oruca başlayın, Şevval hilalini gördüğünüz vakit de iftar edip bayram edin. Eğer size hava bulutlu olup kapalı kalırsa Ramazan hilalini otuza takdir edin’ buyurdu.”

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • ASILBEY@06ÇUBUK 2 yıl önce Şikayet Et
    100 sen sonra ayın,güneşin hangi gün,hangi saat,hangi dakikada tutulacağını hesaplayan astronomi bilgisi varken,Ramazan ayı geldiğinde oruca başlama şartı olan ayın görünmesi ile ilgili müslüman ülkeler neden birlik olup anlaşma yapmaz,neden tereddüt yaşar,neden ayrışır bunu anlamak mümkün değil. Bence müslüman ülkeleri birbirine düşürmek için kasıtlı yaptırıyorlar.
    Cevapla
  • Blmn 2 yıl önce Şikayet Et
    Peygamber Efendimiz açık ve net bir şekilde açıklamış.Bunun üzerine birşey demenin gereği yok.Bizim sorumluluğumuz ona uymak.
    Cevapla
  • Hele gardaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle katılıyorum kardeşim.
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Kadir gecesi o zmaan tam 27. Geceye denk geliyor Allah'ı izni ile alalhualem
    Cevapla
  • Düzceli 2 yıl önce Şikayet Et
    Kadir gecesi ile ilgili hadis -i Şerif'i bilmiyorsun galiba... 23-25-27-29 da olabilir. Allah bilir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakırlı yaşlı teyzeyle samimi sohbeti