ABD, Afganistan'dan askerlerini tamamen çekme kararı aldı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan sonra ABD Başkanı Joe Biden da Afganistan'daki Amerikan askerlerinin 11 Eylül'de ülkeden tamamen çekileceğini açıkladı.

GİRİŞ 14.04.2021 13:43 GÜNCELLEME 15.04.2021 08:29
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ABD Savunma Bakanı (Pentagon) Llyod Austin konuyu Brüksel'de NATO müttefikleriyle görüştü.

Blinklen ilk açıklamasında, "Afganistan'daki güçleri eve geri getirme vakti geldi. Müttefiklerimizle, NATO Genel Sekreteri'yle baştan beri tesis ettiğimiz ilke üzerinden yakın çalışmak için buradayım; yani birlikte girdik, birlikte uyum sağladık, birlikte çıkıyoruz" dedi.

BIDEN: 11 EYLÜL'DE TAMAMEN ÇIKMIŞ OLACAĞIZ

ABD Başkanı Joe Biden da, Afganistan'daki askerleri geri çekileceğini açıkladı.

Biden, çekilmenin 1 Mayıs'ta başlayacağını 11 Eylül'de ise sona ereceğini söyledi.

Afganistan'da 2500 ABD askeri bulunuyor. NATO kapsamında ise 9500 asker var. 600 kadar da Türk askeri mevcut.

İngiliz haber ajansı Reuters'e konuşan üst düzey bir NATO diplomatı ise, Biden'ın 11 Eylül'de ABD güçlerini tümüyle çekme planına hiçbir müttefik ülkenin karşı çıkmasının beklenmediğini söyledi.

Birlikte kameraların karşısına geçtiği NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise,  Moskova-Kiev gerginliğine değinerek, "Rusya, provokasyonlarına ve askeri yığınağına son vermeli ve Ukrayna sınırındaki gerginliği azaltmalı" dedi.

TALİBAN: ABD ÇEKİLİRSE GÖRÜŞMELERE KATILIRIZ

ABD eski başkanı Donald Trump döneminde masaya oturan, bazı konularda anlaşan Afgan hükümeti ve Taliban, barış görüşmelerini yürütmeye devam ediyor.

Rusya'daki son görüşmede Taliban, görüşmelerin devamı için Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilme şartını yinelemişti.

Bir sonraki toplantı, 24 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosu Sözcüsü Muhammed Naim Vardak, yabancı güçler ülkeden çekilmeden Afganistan konulu hiçbir konferansa katılmayacaklarını belirtmişti.

Taliban'dan açıklama: Türkiye'deki toplantıya katılmayacağız

2 BİN KAYIP, TRİLYONLARCA DOLARLIK HARCAMA

ABD, 2001'den bu yana süren tarihinin en uzun süreli savaşında 2 bin askerini kaybetti ve trilyonlarca dolar harcadı.

Geçen yıl Şubat ayında imzalanan anlaşma, Taliban'ın sözlerini tutması halinde tüm askerlerin 14 ay içinde çekilmesini öngörüyordu. Taliban'ın taahhütleri arasında, El Kaide ve diğer militan grupların kontrolleri altındaki bölgede faaliyet göstermesine izin vermemek ve ulusal barış görüşmelerine devam etmek bulunuyordu.

Taliban ise, Afgan hükümetiyle görüşmelere başlamak için, esir takası yapılmasını ve binlerce mensubunun serbest bırakılmasını istiyordu.

Eylül 2020'de Doha'da başlayan yüz yüze görüşmelerde henüz önemli bir ilerleme sağlanamadı.

Taliban, anlaşma uyarınca uluslararası güçlere saldırılarını durdursa da, Afgan hükümetiyle savaşmaya devam etti.

Taliban geçen ay, 1 Mayıs'a dek çekilmezlerse yeniden yabancı güçlere saldıracakları tehdidinde bulunmuştu.

Nihai bir anlaşmaya varılmadan yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi halinde, Taliban'ın tüm ülkede iktidar olabileceğinden korkuluyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 90
  • MiSaFiR 3 yıl önce Şikayet Et
    Afganistan'dan çekilme konusunda; ABD EMİN Mİ, SON KARARI MI ???
    Cevapla
  • bidon 3 yıl önce Şikayet Et
    Çift cevap hakkımı kullanmak istiyorum...
    Cevapla
  • Nuri 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne oldu biden yemedi hani karadenize gemi gönderiyordun yarın niye geri adım attın karşında korkak araplar haraç aldığın araplar yok deyilmi rusya olunca iş bitti vın Suriyede teröristleri rusyaya teslim ettinya bu türkiye halen senin peşinden koşuyor
    Cevapla
  • eczacı 3 yıl önce Şikayet Et
    siyasi tarafa dikkat.
    Cevapla
  • Müslüman Kürd 3 yıl önce Şikayet Et
    Çıktıkları gibi oradaki sayımızı artıralım. Taliban denilen şey terör estiriyor. Afganstan devletine yardım amaçlı 100.000 kişilik Türk askeri Afganistana girsin. Taliban yok edilmeli. Afganistan da en az 5 milyon Türk var gerekirse onlar askere alınsın. Horasan mezarı şerif kabil kandahar herat önemli Müslüman Türk İslam Alimlerinin şehirleridir. Afganistan gavurdan alınmalı ve barış gelmelidir. Allahu tealanın Afganistanda altın ve gümüşten daha değerli hazineleri vardır
    Cevapla
  • Go Home Yankee!! 3 yıl önce Şikayet Et
    Afganistandan çekilmeniz yetmez. Eninde sonunda tüm islam ülkelerinden çekilmeye mecbursunuz. Ne kadar erken çekilirseniz sizin için o kadar iyi olur. Siz müslümanlar değil, size uşaklık eden yöneticileri tanıyorsunuz. Yeter artık ettiğiniz zulüm!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor
Türkiye'den AB'ye rest: Hiçbir zaman kabul görmeyecek