Danimarka Suriyeli mültecilerin oturma izinlerini kaldırıyor

Danimarka hükümeti 189 suriyeli mültecinin oturma izinlerini iptal etti. Mülteciler 'evinize dönebilirsiniz artık güvenli' denildi.

Danimarka Suriyeli mültecilerin oturma izinlerini kaldırıyor
Danimarka Suriyeli mültecilerin oturma izinlerini kaldırıyor
GİRİŞ 15.04.2021 12:10 GÜNCELLEME 15.04.2021 12:10
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Danimarka hükümeti, yaklaşık 189 Suriyelinin geçici oturma statüsünün yenilenmesini reddetti. Bu kararla ülke, Suriyeli mültecilerin oturma izinlerini iptal eden ilk Avrupa ülkesi oldu.

Hükümet, Suriye’deki savaşın ardından ülkenin güvenli bazı bölgelerine dönülebileceğini belirtti.

HÜKÜMETİN KARARINA KONSEYDEN TEPKİ

Ülkenin Göçmen Bakanı Mattias Tesfaye, “Hükümetin politikası işliyor ve geri adım atmayacağım. Suriyeli mültecilere ikamet izinlerinin geçici olduğunu ve korunma ihtiyacı ortadan kalktığında bu iznin iptal edilebileceğini açıkladık“ dedi.

Danimarka Mülteci Konseyi ise , Şam bölgesini veya Suriye'deki herhangi bir bölgeyi mültecilerin geri dönmesi için güvenli sayılmasını kabul etmiyor.

Konsey genel sekreteri Charlotte Slente, “Bazı bölgelerde çatışmaların olmaması, insanların güvenli bir şekilde geri dönebileceği anlamına gelmiyor. Ne BM ne de diğer ülkeler Şam'ı güvenli olarak görmüyor” dedi.

DÖNDÜKLERİNDE TUTUKLANABİLİRLER

Esed rejimi altındaki Suriye’de yıkılan yerlerin yeniden inşası yapılmıyor, su, elektrik gibi hizmetler sınırlı sayıda veriliyor.

Suriye lirasının çöküşü ile de gıda fiyatları yüzde 230 artmış durumda.

Mülteciler ise Suriye dışında olmalarının bile geri döndüklerinde tutuklanmalarına yeteceğini, şehirlerin artık kimyasallarla bombalanmamasının onu güvenli kılmadığını belirtti.

Kopenhag, Şam ile diplomatik ilişkilere sahip olmadığı için insanları doğrudan Suriye'ye sınır dışı edemiyor.

DANİMARKALI POLİS VİRALİ

Mültecilerin Danimarka'ya göç ettiği sırada çekilen bir polis fotoğrafı viral haline gelmişti. Özellike Danimarka'nın mültecilere karşı "sözde misafirperverliğini" gösteren bu kare, oldukça ilgi çekici bir tanıtım yöntemi olarak kullanılmıştı.

Başvuruları reddedilenlerin bir kısmı, bir gözaltı merkezine yerleştirilirken , merkezin modern bir hapishaneden farksız olduğu belirtiliyor.

Danimarka, 500 bin'i göçmen ve 35 bin'i Suriyeli olmak üzere 5,8 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Suriyenin danimarka olnasını beklerseniz 200 sene daha beklemenşz gerek, ama siz suriyeden ayrıldığınızdada suriye danimarka değildi zaten...
    Cevapla
  • Selma 3 yıl önce Şikayet Et
    Kısaca geri dönün yani.
    Cevapla
  • Dermanbey Anadolu 3 yıl önce Şikayet Et
    Kiliktaroglu mesaji aldi :))
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler