Myanmar'daki darbe 200 binden fazla tekstil çalışanını işsiz bıraktı

Myanmar'daki askeri darbe ülke ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Şimdiye kadar tekstil sektöründe 200 binden fazla kişi işini kaybetti.

Myanmar'daki darbe 200 binden fazla tekstil çalışanını işsiz bıraktı
Myanmar'daki darbe 200 binden fazla tekstil çalışanını işsiz bıraktı
GİRİŞ 20.04.2021 10:27 GÜNCELLEME 20.04.2021 10:27

Myanmar’da bir haber sitesine açıklama yapan işçi hakları savunucusu Ye Naing Win, 1 Şubat darbesinden bu yana, tanınmış tekstil firmalarının çoğunun ülkedeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Win, koronavirüs salgınının etkisiyle zaten kötüye giden sektörün, darbe nedeniyle daha da küçüldüğünü söyledi. Ülke çapında 700 bin kişiye istihdam sağlayan tekstil sektöründe en az 200 bin kişinin işsiz kaldığını dile getirdi.

FABRİKALARDA FAALİYETLER DURDU

Darbenin ardından yaşanan istikrarsızlık ortamının yatırımcıları da tedirgin ettiğine değinen Win, Myanmar'daki tekstil fabrikalarının yarısının artık faaliyette olmadığını söyledi.

JAPON GAZETECİYE "YALAN HABER" SUÇLAMASI

Öte yandan dün, Yangon'da gözaltına alınan Japon gazeteci Kitazumi Yuki'ye, yargılandığı askeri mahkemede "yalan haber yayarak ceza hukukunu ihlal etme" suçlaması yapıldı.

Myanmar ordusunun yayın organlarından MRTV'deki haberde, hakkındaki suçlamaların onaylanması durumunda Nikkei gazetesi çalışanı Yuki'nin 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacağı duyuruldu.

45 yaşındaki gazeteci Yuki'nin, Yangon'daki Insein Cezaevinde tutulduğu kaydedildi.

MYANMAR'DAKİ ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

738 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Darbe karşıtı protestoların başlamasından bu yana güvenlik güçlerinin protestolara silahlı müdahalesi sonucu 738 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki