Körfez'de sıcak gelişme: Karşı karşıya geldiler!

ABD ve İran savaş gemilerinin, Basra Körfezi'nde bir yıldan uzun aradan sonra tekrar karşı karşıya geldiği bildirildi.

Körfez'de sıcak gelişme: Karşı karşıya geldiler!
Körfez'de sıcak gelişme: Karşı karşıya geldiler!
GİRİŞ 27.04.2021 19:37 GÜNCELLEME 27.04.2021 19:38
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

ABD donanmasının Basra Körfezi ve çevresinde konuşlu 5. Filosunun Sözcüsü Komodor Rebecca Rebarich, yaptığı açıklamada, Bahreyn açıklarında devriye görevi yapan 'Monomoy' ve 'Wrangell' sahil güvenlik gemilerinin, İran Devrim Muhafızları'na ait bir destek gemisi ve üç hücumbot tarafından tehlikeli şekilde engellendiğini belirtti.

Filonun yayımladığı görüntülerde Devrim Muhafızlarına ait 'Harth 55' adlı geminin 2 Nisan'da bölgede seyreden ABD sahil güvenlik gemisi Monomoy'un önünü aniden kestiği, geminin olası bir çarpışmayı önlemek için motorunu kapatmak zorunda kaldığı görüldü.

ÇARPIŞŞMA RİSKİ DOĞUYOR

Bu tür yakın geçişlerin denizde çarpışma riski doğurduğuna dikkati çeken Sözcü Rebarich, "ABD mürettebatı köprüden köprüye telsizle çok sayıda uyarı yaptı, gemi düdüğünü 5 kez kısa aralıklarla öttürdü. Harth 55 köprüden köprüye telsiz uyarılarına yanıt verse de güvensiz manevralarını sürdürdü. Uyarılardan yaklaşık 3 saat sonra ABD gemilerinin savunma manevralarına başlamasının ardından İran araçları uzaklaşarak mesafeyi açtı" ifadesini kullandı.

Sözcü Rebarich, olayın Basra Körfezi'nde 15 Nisan 2020'den bu yana İranlılar ile yaşanan ilk "güvensiz ve profesyonellik dışı karşılaşma"olduğunun altını çizdi.

İran'ın 2018'de bu türden manevralara son verdiğini, 2019'un neredeyse tamamında bu türden hiçbir hadisenin yaşanmadığını ifade eden Rebarich, 2017'de 14, 2016'da 35 ve 2015'te 23 hadise yaşandığını anımsattı.

Rebarich, "ABD Deniz Kuvvetleri teyakkuzda olmayı ve profesyonel tarzda hareket etmeyi sürdürecektir ancak komutanlarımız nefsi müdafaa durumunda karşılık verme hakkına sahiptir" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    dusmanmı ıkısı acaba
    Cevapla
  • Öyle 2 yıl önce Şikayet Et
    Profosyonel abd donanmasıyla zamanın berhinde savaş gemileri ile ortak tatbikat yaparken sıralı bir şekilde önünde veya arkasında giden türk donanma gemisini füzeyle vurmuş ve birçok kişi hayatını kaybetmişti o yüzden kendileri profosyoneldende ötedirler Allah belasını versin olaydan sonra aff olarak bizi uyduruk gemi ile kandırmışlardı
    Cevapla
  • 01adana 2 yıl önce Şikayet Et
    hadi dutuşunda bir görek kimmiş daha merdane
    Cevapla
  • ortaklar 2 yıl önce Şikayet Et
    kimse abd ve iranın düşman olduğuna inanmıyor değil mi.inanan varsa gitsin saflığın kitabını yazsın.ortadoğuya beraber çekidüzen veriyorlar.koca sünni yönetimli ırak şiileşti.sünni taliban devrildi.yerine irana yakın yönetimler geldi.keşke türkiyemizin de böyle her alanda önünü açan düşmanı olsa.
    Cevapla
  • 2323 2 yıl önce Şikayet Et
    Biri birinden sahtekar. En büyük sahtekar İran. Şu ana kadar ne İsrail'e nede ABD ye bir fiske dahi atamamıştır. Amma yıllardır Sünni müslümanların kanını dökmektedir. Bu dünyaya yeniden bir Osmanlı gerek. İran'ada yeniden bir Yavuz Sultan Selim gerek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
IMF'den Türkiye açıklaması