NASA, Dünya’ya bir gök taşı çarpması ihtimaline hazırlanıyor

NASA ve ESA'da görev alan bilim insanları gezegenimize çarpması muhtemel bir asteroidin simülasyonunu yaptı. Çıkan sonuçta Türkiye riskli bölgede yer aldı

NASA, Dünya’ya bir gök taşı çarpması ihtimaline hazırlanıyor
NASA, Dünya’ya bir gök taşı çarpması ihtimaline hazırlanıyor
GİRİŞ 04.05.2021 08:28 GÜNCELLEME 04.05.2021 08:28
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

İlk olarak 2019'un son günlerinde görülen ve hala gezegenimizin bir numaralı ortak gündeme olmaya devam eden koronavirüsü (Kovid-19) konuştuğumuz şu günlerde bilim dünyasından son derece ürkütücü bir açıklama geldi. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı'nda (ESA) görev alan bilim insanları yaklaşmakta olan bir asteroit için simülasyon yaptı.
 

Mars helikopteri 4.uçuşunu 117 saniyede tamamladı


Asteroidin Dünya’ya çarpması durumunda olası senaryoları ele alan bilim insanları olası acil durum planlarını masaya yatırdı ve bu cismin durdurulması için neler yapılabileceği üzerine planlar geliştirdi. Çalışmada görev alan ekip, varsayımsal asteroit etki senaryosuna '2021 PDC' adını verdi. Bu senaryoya göre, gezegenimize 56 milyon kilometre uzaklıkta bulunan asteroit, 6 ay içinde Dünya'ya çarpacak.

TÜRKİYE DE RİSKLİ BÖLGEDE

Söz konusu senaryoda 19 Nisan'da keşfedilen asteroitin 20 Ekim'de gezegenimize çarpma ihtimali yüzde 5 olarak belirlendi. Hesaplamalar asteroitin vuracağı bölgenin doğu Avrupa veya kuzey Afrika olacağını gözler önüne serdi. Başka bir deyişle söz konusu simülasyondan çıkan sonuçta Türkiye riskli bölgenin içinde yer aldı.

Bilim insanları böyle bir durumda asteroitin büyük bir nükleer patlama etkisi yaratacağını ve korkunç sonuçlara neden olacağı konusunda fikir birliği yaptı.Elimizdeki teknoloji ile böyle bir duruma karşı etkisiz kaldığımızın altını çizen ekip tek çözümün çarpışma bölgesinin erkenden tahliye edilmedi olduğunu bildirdi.

Bu da on milyonlarca kişinin evlerini hatta ülkelerini terk etmeleri anlamına, başka bir deyişle gezegenimizin en büyük mülteci krizi anlamına geliyor.

NASA YENİ PLANINI AÇIKLAMIŞTI 

Gezegenimiz olası bir asteroit çarpmasına kadar ne kadar hazırlıklı? Hollywood filmlerinin en popüler konularından biri olan bu senaryo için Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) harekete geçmişti. NASA tam da bu konuda, göktaşı tehlikelerine nasıl karşı koyacağımızı açıklayan planlarını duyurdu. NASA'nın yeni yol haritası pek çok devlet kuruluşunun ortak çalışmasını ön görüyor.

İlk alınacak önlem göktaşlarının takibe alınmasına yönelik teknolojilerin geliştirilmesi. 1990'lardan beri bu tip gök cisimlerini takip eden NASA, hem yeryüzünde, hem de yörüngede güçlü teleskopların kurulması öngörülüyor. İkinci adım çarpışmaların etkilerini tahmin edip modele dökecek programların geliştirilmesi olacak. Bu kapsamda tüm kurumlara veri gönderecek bu programlar, eş zamanlı bilgi akışı sağlayacak.

Üçüncü adımda çarpışmanın yaşanmaması için göktaşlarını durdurmak olacak. Bu amaçla göktaşlarıyla çarpışıp yok edecek veya rotalarını değiştirecek.Dördüncü adım ulusların birbirleriyle etkileşim içerisine girmesini ve göktaşına karşı tüm gezegenin birlikte çalışması hedeflenecek. Beşinci ve son hedefte ise bu adımların hiçbiri başarılamazsa veya bu adımları uygulamaya zaman kalmamışsa insanların tahliye edilmesine veya korunmasına yönelik.

YORUMLAR 33
  • ne yapcan olm ismimi 2 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH bizi korusun bu felaketlerden
    Cevapla
  • Sudenaz 2 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH bizi korusun amin
    Cevapla
  • Uzay bilim 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah tüm dünyayı korusun herşeyden Amin
    Cevapla
  • Enes 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar Yalan Doğru olsada yüce rabbim bizi Korur ilk olarak masa kendini ön sıraya almak ičin bir göktaşı yalanını ortaya koymuş ön sıraya girmek için gök taşını patlatacağız yalanını atmış bide çarpma ihtimalı %5.3
    Cevapla
  • ben bilmem 2 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim korusun afatlardan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar