'Koronavirüse en büyük darbeyi ABD'deki bu Türk vuracak'

ABD'deki Türk girişimci İnanç Ortaç, koronavirüsün erken tespit edilmesini sağlayacak ateş ölçer gibi bir cihaz üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

'Koronavirüse en büyük darbeyi ABD'deki bu Türk vuracak'
'Koronavirüse en büyük darbeyi ABD'deki bu Türk vuracak'
GİRİŞ 06.05.2021 09:21 GÜNCELLEME 06.05.2021 09:45
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD'de DNA dizilimi ve genetik alanında teknoloji geliştiren Sarmal Firması'nın CSO'su İnanç Ortaç, koronavirüsün erken tespit edilmesini sağlayacak ateş ölçer gibi bir cihaz üzerinde çalıştıklarını anlattı. Ortaç, klinik deneylerine başlamaya hazırlandıkları cihazın, pandemiyi kontrol altına almada yardımcı olmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Biyoteknoloji sektörüne yön veren 40 yaş altı en etkili isimlerden biri olarak gösterilen İnanç Ortaç, koronavirüs testini her an her yere taşımayı hedefledikleri çalışmayı şöyle anlattı:

"Pandeminin başında test yöntemleri geri kaldı. Pandeminin önüne geçebilmemiz için semptomlarından bağımsız neredeyse herkesi her gün çok yüksek bir güvenilirlikle test edip test sonuçlarına anında ulaşmamız lazım. Bizim yöntemimiz elektronik ve biyolojinin buluşma noktasında. Sarmal'ın hedefi eve kapanmak yerine gittiğimiz her yerde her an ateşimizi ölçer gibi test olabilmek. Ama bu test şu an var olan bütün testlerden daha hassas, hızlı ve düşük maliyetli. Yöntemimizle hem hassaslığı hem de özgüllüğü görülmemiş seviyelere çekip yine de geniş kitlelere ulaşacak düşük maliyetli testi başarmayı hedefliyoruz. Bütün bunları başarabilen test, aynı zamanda birkaç dakika içinde sonuç verebiliyor. Bu sayede işinize giderken kapıda test olup semptomlardan bağımsız olarak virüse ekspoze olup olmadığınız tespit edilebilecek."

Aynı zamanda başka pandemilerin gerçekleşmemesi için gerekli olan anahtar teknolojileri geliştirmek için de çalıştıklarını dile getiren Ortaç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Altı ay gibi sürede teknolojiyi erken prototip noktasına getirdik. Artık ticari prototipi tasarlamaya başladık. Şu an üretim için dünyanın en önde gelen cihaz üretici firmalarıyla iletişim içindeyiz. Kısa zamanda klinik denemelere başlamak için onay alma aşamasına geleceğiz. 2021 bitmeden üretime geçmeyi planlıyoruz. Bu sayede hedefimiz kısa zaman içinde şu an var olan pandemiye bir nokta koymak ve bir daha böyle bir pandeminin yaşanmasını engellemek. Böyle büyük ölçekteki bir pandemiye cevap vermeyi hedefleyen bir teknolojinin maliyetinin düşük seviyede olması çok önemli. Özellikle bizim hedef kullanım alanımız semptomlardan bağımsız olarak herkesi her noktada test edebilmek olduğu için ekonomik olması elzem. Gittiğiniz birçok yerde test olabilirsiniz. Örnek olarak tüm hastane çalışanlarının her gün test olması veya işinize veya bir konsere bile gittiğinizde, daha kapıda hassas bir şekilde test olmak verilebilir. Hava alanları gibi riskin daha yüksek olduğu yerler de bir başlangıç noktası olacak. Cihazlar düşük maliyetli tek kullanımlık kitler kullanacak. Sonuçta her bir ölçüm için maliyet basit bir kan testinden farklı olmayacak. Cihaz maliyeti küçük bir işletmenin bile kolaylıkla sahip olabileceği bir seviyede olacak."

KAYNAK: MİLLİYET GAZETESİ / MELTEM GÜNAY
YORUMLAR 2
  • BEKİR 2 yıl önce Şikayet Et
    NEREDE? (ABD DE) =ABD MALI ÜRETİLECEK. BİONTECH DE ALMAN. NESİNE SEVİNİYORSUNUZ Kİ. BİR DE HABERİ TÜRK DİYE SUNUYORSUNUZ. BÖYLE HABERLER BENİ KAHREDİYOR. ŞUNA BENZİYOR; BİR KIZ SEVMİŞSİN DE EL ALMIŞ DA APTALCA SEVGİLİM EVLENDİ DİYE SEVİNMEYE BENZİYOR. ŞUNU KENDİNE HİÇ SORAN OLMUYOR MU "BİZ İNSANIMIZA NEDEN SAHİP ÇIKAMIYORUZ, YABANCILARA KAPTIRIYORUZ? "
    Cevapla
  • marslı abuzittin 2 yıl önce Şikayet Et
    sen çocuğa ilkokulda eğitim vermeye başladığında önce ingilizce veriyorsun. ortaokulda din ve tarih. eğitim sisteminin önceliği yabancı bi kere. haftada bir istiklal marşı okumakla vatan sevgisi yesertmeye çalışan zihniyetin sonuçları bu çocukların yurtdışında yeşermesi. daha be cevherler var ama hep dışarı sevdasına kayıp gidiyor. diğerleri zaten telefon oynuyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sena Nur Çelik Kanat Filistin'deki çatışmayı önlemek için çağrıda bulundu
Sİyonist İsrail destekçisi Alman Cumhurbaşkanı'na  "Leva Palestina" şarkısı dinlettiler