Almanya başörtüsüyle uğraşıyor!

Almanya'da memurların giysi ve dış görünümüne ilişkin yasal düzenleme Eyalet Temsilcileri Meclisi’nden geçti. Düzenleme başörtüsü yasağının da önü açılabilir.

Almanya başörtüsüyle uğraşıyor!
Almanya başörtüsüyle uğraşıyor!
GİRİŞ 09.05.2021 08:34 GÜNCELLEME 09.05.2021 08:34
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Avrupa ülkelerinde İslam karşıtı yasal düzenlemeler birbirini izliyor. Almanya’da memurların dış görünümünü düzenleyen ve özellikle Müslüman dernekler tarafından eleştiren yasa, Federal Eyalet Temsilciler Meclisinden geçti. Geçtiğimiz günlerde Fransa Senatosunda da, 18 yaşından küçük kızların kamuya açık alanlarda ve annelerinin okul gezilerinde başörtüsü takmalarını yasaklayan maddeler onaylanmıştı. Almanya’daki düzenlemede memurların dövme, piercing, sakal veya diğer vücut takılarına ne ölçüde izin verildiğine ilişkin düzenlemeler içeren yasada, dini ve ideolojik çağrışım içeren işaretlerin “memurun görevini tarafsız yerine getirmesinde nesnel olarak güven zedelemesine yol açması durumunda yasaklanabileceği ve kısıtlanabileceği” ifadesine dikkati çeken uzmanlar ve siyasetçiler, düzenlemeyle memurlara geniş çaplı başörtüsü yasağı getirilebileceğini belirtiyor.

YASAK TEPKİ TOPLADI

Meclisten geçen başörtüsü düzenlemesi tepkilere neden oldu. Berlin Uyum Sorumlusu Katarina Niewiedzial, yasanın geniş çaplı başörtüsü yasağı için bir temel oluşturduğunu belirterek, “Dini bir kıyafetin tek başına nesnel olarak bir görevin tarafsız yerine getirilmesini tehlikeye atmaya uygun olacağı söylemini sorguluyorum. Memurlar başörtülü veya örtüsüz olarak anayasaya yemin ediyorlar.” sözlerine yer verdi. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Alina Vick ise söz konusu yasayla ilgili devletinin ideolojik ve dini olarak tarafsız olması gerektiğini savundu.

İSTİŞARE ETMEDİLER

İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, söz konusu yasadaki ifadenin başörtüsünü de kapsayabileceğini belirterek, “Hükümet bunu hiç istişare yapmadan ortaya çıkardı. Normalde bir kanun tasarısı olduğu zaman derneklere ve muhatap olan insanlara gönderir ve fikirleri alınır. Ama burada öyle bir şey olmadı.” dedi. Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyinden yapılan yazılı açıklamada ise, kendilerine yasa tasarısına katılmalarına yönelik hiçbir talebin gelmemesi eleştirildi.

Türkiye’den inanç özgürlüğü vurgusu

Skandal yasal düzenlemeye ilişkin Türkiye’den de açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, yasayla ilgili “Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın ve Müslüman toplumun inanç özgürlüklerine zarar vermeden uygulanması ve hiçbir biçimde başörtüsü yasağına yol açmaması son derece önemlidir. Söz konusu kanuni düzenlemenin, Almanya’da sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmadan, kamuoyunda tartışılmadan ve aceleyle hazırlanmış olması haklı tepkilere yol açmıştır” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 16
  • hoca 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanya insanlara ve tercihlerine saygılı idi. Herkes rahat ve memnundu. Hangi ülkenin azılı kafirleri örnek ve ön ayak oldu da bu hale geldi? Bunu bir sorun haline getirenlerin evi yıkılsın, ocağı sönsün.
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Sebebi İslam karşıtı medyaları ve bunu destekleyen bazı kurumları. Alman medyası sürekli 7/24 İslam aleyhinde kasıtlı yalan haberler yayıyor. Ayrıca camilere ve müslümanlara yapılan onca saldırılara karşı bir şeyler yapılmadığından hani bir şey yapsakta başımıza bir şey gelmez diyen aşırı sağcılar birden hortluyor
    Cevapla
  • Gurbetci 2 yıl önce Şikayet Et
    Ama kilisede olan kadinlara basörtü serbestligi var müslümanlara olmasin diyorlar.
    Cevapla
  • Hitit 2 yıl önce Şikayet Et
    Konu başörtü olunca balıklama dalıyorsunuz CEMİYETCİ Yazarlar.
    Cevapla
  • turan 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanya bunu islami teröristleri engellemek için yapıyor çünkü Almanya çağdaş ve bilimci ülke tc gibi değil
    Cevapla
  • Çaldıran.....1514 2 yıl önce Şikayet Et
    Malazgirt adlı kişinin yorumu sana ne diyor
    Cevapla
  • Abdullah Ademoğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Vah zavallı, gerçekten öyle düşünüyorsan çok begendigin o ülkeye defolup gidebilirsin
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Çevrende hiç baş örtülü yok galiba ki onları anlardın
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Etrafında başörtülü yok galiba. Olsa onları anlardın
    Cevapla
  • alben 2 yıl önce Şikayet Et
    ZATEN KENDILERI HITLER TORUNLARI Terorist ,teror devleti
    Cevapla
  • Tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa konu müslüman halk olunca şerefizlikte nirvana yapıyor bizdede bunları temsil eden din görevlileri iftar programlarıyla güle oynaya ağırlanıyor aynı yada misliyle karşılık verilmedikçe kınıyoruz falan içi boş laftan ibaret..!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi