Haber7 yazarı Taha Dağlı, "Dünya Masası" adlı programda önemli açıklamalarda bulundu

İsrail 14 Mayıs 1948'de Filistin toprakları üzerinde işgal devletini kurdu. Filistinliler o kara günün yarınına “nekbe” yani felaket adını verdi.

NEDEN FELAKET GÜNÜ?

Filistinliler Nekbe gününde yine sokaklarda. Peki nedir bu Nekbe? Filistinliler, Nekbe'de neyi anıyor? Ellerindeki anahtarların anlamı ne?
İsrail'in bağımsızlık ilanının ardından 48 Arap-İsrail savaşı patlak verdi. Bu süre içinde yüzlerce Filistinli katledildi, bugün Yafa, Hayfa ve diğer İsrail kentleri o tarihlerde Filistin toprağıydı. Yüzbinlerce Filistinli evlerinden edildi, bu toprakları terk etmek zorunda kaldı.

Evlerinden kovulan Filistinliler bugün Suriye, Lübnan ve Ürdün'deki mülteci kamplarında yaşam mücadelesi veriyor.

İşte Filistinliler İsrail Devletinin kuruluşunu temsilen 14 Mayıs'ın bir gün sonrasını yani 15 Mayıs'ı felaket günü ilan etti. Çünkü o 24 saat içerisinde Filistin'in haritası değiştirildi, yüzbinlerce Filistinli evsiz, topraksız, vatansız, kimliksiz bırakıldı.

1998'den bugüne İsrail kentlerinde, Kudüs'te, Batı Şeria'da, Gazze Şeridinde, Lübnan'da, Suriye'de ve Ürdün'deki mülteci kamplarındaki yaklaşık 12 milyon Filistinli, 14 Mayıs 1948 sürecinde yaşanan trajediyi Felaket Günü etkinlikleriyle anıyor.

ANAHTARIN ANLAMI
Filistinliler, o gösterilerde genellikle ellerinde anahtar veya anahtar çizili pankartlar taşıyor. Bunun anlamı “1948'de evimizi terk ettik ama anahtarlar hala bizde, yarın evlerimize geri döneceğiz ve bu anahtarlarla kapımızı açacağız”.

Yorumlar 12 Yorum Var
  • Karga 14.05.2021 22:32
    O gün geldiğinde geç kalmış olmayalım da...
  • ibo 14.05.2021 21:43
    Filistine, PARA icin, kapilari gizlice acan ve Pis YAHUDISTANI kuran SEREFSIZLER "INGILIZLERDIR" !! Allah o "Ingiliz Mikrobuniu" su Dunyadan tez gunde temizlesin !!
  • Hasan 14.05.2021 20:44
    Filistinlinin evinin değeri 50 bin lira ,alçak İsrail devletinin tahakkuk ettirdiği vergi 100 binlira. Adam evini satmıyor ,atnen bizim bankaların yaptığı gibi ,orada da devlet vergisini almak için icradan satıyor. Asklerle ,polisle de zorla dışarı atıyor. Videoda da dombili Yakup demiyor mu Filistinli aileye " ben almasam başka biri alacak evinizi " yani evleri yok fiyatına yahudiye satan İsrail edvleti. Tamamen uydurduğu fahiş vergiye karşılk. Olayın aslı budur.
  • yaşar dağ 14.05.2021 19:36
    israile bir karış toprak bile satılmadı zorla filistinlilerin ellerinden alındı nasıl dersniz imdi.dinleyin . birinci aşama faizli tefe cilikle başladı ilk şart filistinlilleri tefecilerden faizli para almakla başladı vs.devam etti bu olayın arkasından tefeci israillilerin faizle verdiği parayı zorla filistinlilerden tahsil etmeye başladılar buda para olmadığı için topraklarını zorla satmaya devam ettiler ve günümüze kadar bu olaylar böyle devam etti imdi. zalim israilin düzenbaz oyunlarından bir tanesi budur.
  • Hamdi 14.05.2021 16:46
    Selahattin koçak birde adın Selahaddin ne zıvalıyorsun kim toprak satmış israilin yalanlarını söylemeye utanmıyormusun tarihi araştır bilip bilmeden buralara yazıyorsunuz bunun vebali var unutma.
Daha fazla yorum görüntüle