Haşdi Şabi’nin Yeşil Bölge kuşatması sona erdi

Irak’ın başkenti Bağdat'ta Haşdi Şabi güçleri, Haşdi Şabi Güçleri Anbar Komutanı Kasım Muslih'in serbest bırakılmasının ardından hükümet konakları ile yabancı misyonların bulunduğu Yeşil Bölge'den geri çekildi.

GİRİŞ 27.05.2021 00:25 GÜNCELLEME 27.05.2021 00:39

Irak'ta, Haşdi Şabi Güçleri Anbar Komutanı Kasım Muslih'in bu sabah gözaltına alınması ardından Haşdi Şabi güçleri, Irak’ın başkenti Bağdat'ta yer alan hükümet konakları ile yabancı misyonların bulunduğu Yeşil Bölge'ye baskın düzenlemişti.

Kasım Muslih

Bölge'de geniş güvenlik önlemleri alınırken, aralarında Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin evinin de bulunduğu bazı binaların, Haşdi Şabi'ye bağlı milis güçleri tarafından etrafının sarıldığı da belirtilmişti. Haşdi Şabi komutanları tarafından yapılan açıklamada ise, gözaltına alınan Kasım Muslih’in serbest bırakılmasını istemiş, el-Kazımi sorunun çözülmesi adına Şii tarafları acil bir toplantı yapmaya çağırmıştı. Son olayların ardından Yeşil Bölge'de yaşanan kuşatma gerginliği, Anbar Komutanı Muslih'in serbest bırakılmasının ardından sona erdi.

Haşdi Şabi güçlerine yakınlığıyla bilinen Fetih Koalisyonu Milletvekili Falih el-Hazeli sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, gözaltına alınan Muslih'in serbest bırakıldığını belirtti. Haşdi Şabi güçleri, Muslih'in serbest bırakılmasının ardından Yeşil Bölge'den geri çekildi. Muslih'in serbest bırakılması ardından Bağdat sokaklarında sevinç gösterisi yapan Haşdi Şabi yanlıları ise, Başbakan el-Kazımi aleyhine sloganlar attı.

"SİLAHLI GRUPLARIN YEŞİL BÖLGE’Yİ BASMASI, ANAYASAYA AÇIK VE TEHLİKELİ BİR İHLAL"

Haşdi Şabi güçlerine ait silahlı grupların Yeşil Bölge’yi basması olayına ilişkin el-Kazımi yaptığı açıklamada, "Silahlı grupların Yeşil Bölge’yi basması, anayasaya açık ve tehlikeli bir ihlal" ifadelerini kullandı. Yaşanan olayla ilgili soruşturma başlatılacağını vurgulayan el-Kazımi, Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı ve Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in talimatı doğrultusunda, 4. Madde terör yasası uyarınca sanıkların birisinin özel bir birim tarafından gözaltına alındığını duyurdu. Suçlamaları araştırmak adına Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı ve Irak İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının yanı sıra Haşdi Şabi Emniyeti’nden oluşan bir heyetin soruşturma yürüttüğünü aktaran el-Kazımi, silahlı grupların Yeşil Bölge baskınını eleştirdi.

Öte yandan 2017 yılından bu yana Haşdi Şabi güçleri Anbar Komutanlığı görevini yapan Kasım Muslih, bu sabah Irak İstihbarat Birimi tarafından Bağdat’taki el-Dora bölgesinde gözaltına alınmıştı. Ayrıca Muslih’in, ülkedeki aktivistleri öldürmekle suçlandığı iddia ediliyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özgür Özel'den 'erken seçim' çıkışı! ‘Akdi bozmak demektir’
Kurtuluş Savaşında hizmetleri tespit edilen 4 gaziye İstiklal Madalyası verilecek