Rusya'dan kritik Türkiye açıklaması!

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Dağlık Karabağ statüsü meselesinin AGİT'in katılımıyla sonuçlanacağını belirterek, Türkiye'nin çıkarlarını dikkate aldıklarını söyledi.

Rusya'dan kritik Türkiye açıklaması!
Rusya'dan kritik Türkiye açıklaması!
GİRİŞ 09.06.2021 15:37 GÜNCELLEME 10.06.2021 00:58
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dağlık Karabağ statüsü meselesinin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubunun katılımıyla sonuçlandırılacağını belirterek, "Üçlü grubun çalışmalarında hem Türkiye hem de İran'ın çıkarları dikkate alınıyor. Aksi takdirde, blokajları kaldırma işlemlerinin büyük etkisi olmayacak." dedi.

AA'nın haberine göre Lavrov, katıldığı Primakov Okumaları Uluslararası Forumu'nda güncel konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Karabağ meselesine değinen Lavrov, Azerbaycan-Ermenistan-Rusya eş başkanlarının bölgenin istikrara kavuşturulması yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Tarafların, komşu ülkelerin Karabağ ile ilgili çıkarlarını dikkate aldığını vurgulayan Lavrov, söz konusu bölge üzerinden kritik öneme sahip stratejik ulaşım hatlarının geçtiğini söyledi.

"TÜRKİYE'NİN ÇIKARLARINI DİKKATE ALIYORUZ"

Lavrov, "Üçlü grubun çalışmalarında hem Türkiye hem de İran'ın çıkarları dikkate alınıyor. Aksi takdirde, blokajları kaldırma işlemlerinin büyük etkisi olmayacak." dedi.

Dağlık Karabağ statüsü ile ilgili sorunun henüz çözülmediğine dikkati çeken Lavrov, şunları kaydetti:

"Bu, AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının katılımıyla sonuçlandırılacaktır. Eş başkanlar, bu aşamada statü sorununu gündeme getirmemeli, güvenle ilgili önlemlerin güçlendirilmesi, insani sorunların çözümü, Ermeniler ile Azerbaycanlıların yan yana gelmeleri, birlikte güven içinde, ekonomik olarak istikrarlı bir biçimde yaşamalarını sağlamalıdır. Birkaç yıl sonra statü ile ilgili sorunlar daha kolay çözülecektir."

Karabağ meselesinin tarafları ile bölge ülkelerinde duygusal açıklamalar yapıldığını söyleyen Lavrov, "Bu duruma dahil olan herkese bölgenin sakinleşmesi ve normal hayatın sağlanması yönünde girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Rus-Türk Ateşkesi İzleme Merkezi'nin Dağlık Karabağ'daki faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkati çeken Lavrov, bunun çok faydalı ve istikrar sağlayıcı bir unsur olduğunu vurguladı.

PUTİN-BİDEN ZİRVESİNDEN BEKLENTİ YOK

Rusya-ABD ilişkileri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden'ın 16 Haziran'da gerçekleştireceği zirveden çok önemli bir beklentilerinin olmadığını ifade etti.

ABD tarafının zirveye hazırlık yaparken geçmiş yıllardaki hataların üzerinde çalışması umudunu dile getiren Lavrov, "Rusya-ABD ilişkilerinin iyileşmesi, eşitlilik, karşılıklı saygı, birbirimizin iç işlerine müdahale etmeme prensipleri doğrultusunda mümkün olabilir." şeklinde konuştu.

Görüşmelerde siber güvenlik konusunu ABD ile ele almayı beklediklerini aktaran Lavrov, ABD ile stratejik istikrar konusunda ortak çıkarların bulunduğunu ve bu hususta temaslarının sürdüğünü ifade etti.

YORUMLAR 14
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Minks grubu şu ana kadar neyi çözmüş ki
    Cevapla
  • 1071 2 yıl önce Şikayet Et
    Herif ermeni tabii onları kollayacak bizi istemiyor !..
    Cevapla
  • Hamidiye Süvarisi 2 yıl önce Şikayet Et
    Arada şeytani bir planla iranıda katıyor rusya.
    Cevapla
  • sorma kardeşim 2 yıl önce Şikayet Et
    ah be can azerbaycan sana ihanet eden rus helikopterini sözüm ona yanlışlıkla vuranlar senin önünü kesmek için onu vurdular sende geldin onların oyununa inan ki hiç bir şey olmayacaktı sen operasyonlarına devam etmiş olsaydın rus oyunu bir helikopter feda eder ermeniyi kurtarmak için suriyedede fetöcülerre uçağı düşürttüler türkiyenin operasyonlarını durdurmak için bunlar gerekirse kol koparmak için parmak feda ederler gerçi sizde bizde haklıyız kalleş siyaseti bilmediğimiz için her devleti kendimiz gibi sanıyoruz bu kan emici sömürücülerin siyaseti politikası hep böyledir
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu is sulanıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye Gazze'ye en çok yardım yapan ülke unvanını bırakmadı
Güney Kore ile görülmemiş anlaşma! Altay Tankı detayı çok konuşulacak