ABD'den kritik karar! İşgal yasası kaldırılıyor

ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, 2002’de ABD’nin Irak’ı işgal etmesine izin veren "Irak'ta Askeri Güç Kullanımı için Yetki” (AUMF) adlı yetkilendirmeyi iptal eden yasa tasarısı kabul edildi.

ABD'den kritik karar! İşgal yasası kaldırılıyor
ABD'den kritik karar! İşgal yasası kaldırılıyor
GİRİŞ 19.06.2021 09:40 GÜNCELLEME 19.06.2021 10:30
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD Temsilciler Meclisinde bugün yapılan oylamada, 2002’de ABD’nin Irak’ı işgal etmesine izin veren "Irak'ta Askeri Güç Kullanımı için Yetki” (AUMF) adlı yetkilendirmeyi iptal eden yasa tasarısı 268'e karşı 161 oyla kabul edildi.

Oylamada 49 Cumhuriyetçi de “kabul” oyu verdi. Yasa tasarısını meclise taşıyan Kongre üyesi Barbara Lee sosyal medya hesabı üzerinen yaptığı paylaşımda, “Bunun için yaklaşık 20 yıl savaştıktan sonra, sonsuza dek sürecek savaşları bitirmeye nihayet bir adım daha yaklaştık” dedi.

TRUMP DA KULLANMIŞTI

AUMF, "Irak'ın devam eden tehdidine karşı" ABD'nin ulusal güvenliğini savunmak için askeri harekata izin verirken, yetkilendirme birçok ABD başkanı tarafından terör tehditlerine karşı askeri harekatı haklı çıkarmak için defalarca kullanıldı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, AUMF'yi Ocak 2020'de Irak’ın başkenti Bağdat'ta İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü İHA saldırısını başlatmak için yasal bir gerekçe olarak göstermişti.

TASARI SENATOYA SUNULACAK

Yasa tasarısının yasalaşması için ilerleyen günlerde ABD Senatosunda oylamaya sunulması beklenirken, Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer dün yaptığı açıklamada, yasa tasarısına destek vereceğini dile getirmişti.

BEYAZ SARAY DA DESTEK VERDİ

Beyaz Saray tarafından bu haftanın başlarında yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden yönetiminin AUMF’nin iptalini desteklediği belirtilerek, "Başkan, askeri güç kullanımına ilişkin eski yetkilerin, Amerikalıları terör tehditlerinden korumaya devam edebilmemizi sağlamak için uygun, dar ve özel bir çerçeveyle değiştirilmesini sağlamak için Kongre ile birlikte çalışmaya kararlıdır" denilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • vahim 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi İtrail içindi... Suriyeyi de boşalttınız... Ama Allahın mübarek topraklarını koruyacak kulları elbet bulunacaktır.
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Suriye için böyle bir yasaYOK.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!