Kovid-19'un beyinde gri madde kaybına yol açtığı açıklandı

İngiltere merkezli genetik ve sağlık veri bankası Biobank'tan alınan verilere dayanarak yapılan yeni bir çalışma, Kovid-19 geçiren kişilerde zamanla beyinde bulunan gri madde kaybının yaşanabileceğini öne sürdü.

Kovid-19'un beyinde gri madde kaybına yol açtığı açıklandı
Kovid-19'un beyinde gri madde kaybına yol açtığı açıklandı
GİRİŞ 21.06.2021 13:24 GÜNCELLEME 21.06.2021 16:46
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Araştırmacılar, Kovid-19 geçiren 394 kişiyi ve 388 sağlıklı gönüllüyü takip etti. Kovid-19 atlatıp iyileşen katılımcılar arasında virüsün, beyindeki gri madde kaybıyla birlikte serebral madde üzerinde önemli etkileri olduğu görüldü. Araştırmacılar, bulgularının gri madde kaybıyla veya beyindeki koku ve tat gibi duyuların algılanmasıyla ilgili alanlar ile ilgili olduğunu belirtti.

GRİ MADDE NE İŞE YARAR?

Beynimizdeki gri madde, merkezi sinir sistemimizin bir parçası ve beynimizin tüm işlevlerini kontrol eder. İnsanların; hareketlerini, hafızalarını ve duygularını kontrol etmelerini sağlar, bu yüzden beynin gri maddesindeki bir anormallik iletişim becerilerini ve beyin hücrelerini etkileyebilir.

BUNAMA RİSKİ YÜKSELİYOR

Çalışma ayrıca beynin hafıza ile ilgili bölgelerindeki gri madde kaybının uzun vadede bunama geliştirme riskini artırabileceğini öne sürüyor.

Araştırma, geçen yıl Lancet Psychiatry dergisi tarafından yayınlanan, ciddi COVID-19 enfeksiyonlarının beyne zarar verebileceğini ve inme veya bunama benzeri semptomlar gibi uzun vadeli komplikasyonlara yol açabileceğini öne süren bir çalışmayı takip ediyor. Yazarlar, Kovid-19'un beyin sağlığı üzerindeki etkilerini yeterince değerlendirmek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.

DAHA FAZLA BİLGİYE VE ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR

Biobank araştırması, hastalığın en hafif biçiminde bile beyinsel etkileri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu vurguluyorlar. Çalışmanın yazarları, Kovid-19'dan kurtulanların uzun vadede duyusal ve hafızaya yönelik sorunları olup olmayacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

YORUMLAR 28
  • mus ab 2 yıl önce Şikayet Et
    şu anda bulunduğumuz noktada bilinenler net değil yıllar sonra kimbilir daha ne zararları tespit edilecek bu musibetin.Araştırmalar çoğaldıkça bıraktığı hasarlar tespit edilebilecek.
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok Şükür! ... 1 Temmuzdan itibaren Tüm Yasaklar kalkıyor Yanlız Maskeler devam edecek..... Ülkemize hayırlı olsun.
    Cevapla
  • Türkiye, 2 yıl önce Şikayet Et
    Demekki Covid Türkiye'ye Atatürk'ün vefatı sonrası gelmiş, sonrasında iletişim ile ilgili büyük problemler söz konusu
    Cevapla
  • Vatan sever 2 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir yoruma ihtiyaç duyduğuna göre belliki hastalık sende baya bir hasar bırakmış... Geçmiş olsun gri maddeden sende zerre kalmamış :))
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Yine bir Tanıdığım Koronavirüse yakalandı Virüs Yalan diyordu? Korkutuyorlardı diyordu? ... Yoğun bakıma girmedi ama 3 Hafta Virüs ile boğuştu Şu an iyi ama Nasılsın diye Sorduğumda bana verdiği Cevap ; Aynen Aktarıyorum ; Ben Böyle bir Rahatsızlık görmedim! hastaneye düşmediğim halde Öldüm Öldüm dirildim!...Koronavirüs Yalan,Korkutuyorlar diyenlerin Allah belasını versin dedi. :))
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Bahadır kardeş? Onlarda aslında yazılan gerçekler karşısında acizlikden, çaresizlikden gülüyor!.. Heleki inşaAllah 2 Ay sonra Salgın kontrol altına alınınca o zaman bakalım neye gğlecekler?. :))
    Cevapla
  • Bahadır 2 yıl önce Şikayet Et
    Ha bu arada evet Corona vesilesi ile dün iş arkadaşım 44 yaşında vefat etti, virüs yok demiyor kimse. Sadece sorguluyor doğal olarak bazı karanlık kalan noktaları. Bu neden bu kadar zor senin için? Sorgulamam senin için benim muhalif olduğum gerçeği olmuş! Kim olduğumdan bîhabersin ve hakkımda söylediklerine bak. Domates, Patatesmiş :)) Bu tavrınız sayesinde patatesçilere de domatesçilere de gün doğuyor ve şu tavrınız sayesinde size gülüyorlar işte.
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşı karşıtı troller şimdide tutturmuşlar Otopsi diye! Bir kere Ölenlere Otopsi yapılıyor ve otopsi sonuçlarına göre Ölenler genelde Akciğer İltihabından ölüyor ikinci ölümlerde Kalpden.. bunun Sebebide Virüs Damarlardaki kan akışını kesiyor ve Organlara kan akışını önlüyor ve hangi organ zayıf ise Virüs o organa yerleşiyor O Organı bitiyor Hastanın bünyesi zayıf ise Ölüm oluşuyor... Bilmiyorsanız öğrenin?.
    Cevapla
  • Bahadır 2 yıl önce Şikayet Et
    Kötü bir şey mi dedim? Ne oldu sazan gibi atladın hemen? Kim olduğumu da bilmeden domates falan döktürmüşsün :) C.Türk isminin açılımı olarak yakıştırdım bak ne güzel! Her korona haberinin altındasın yakıştı bence. CovidTürk kardeşim senin gibi her eleştiri gördüğünde domates diye bağıranlar yüzünden cesaret alıyor bu muhalif kafa. Allah c.c. Ömür verir ise 5 sene sonra aynı isimlerle korona başlıklı bir haber altında buluşalım inşaAllah. :)
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Fetih? Yoğun Bakımlarda yatan insanların Çektikleri Acılar kulaklarınızı Çınlatmıyormu hiç?...Merak ettimde?.
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Fetih niçkli?.. Aşı zararlı yorumlarınız artık baydı.. İnsanlar zaten inanmıyor size inat Çatır çatır Aşı oluyorlar :)).. Artık ayak değiştirin?.. Patates, Soğan, Domates gibi başka Seçeneklerle gelin artık.. :))
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Corona benim beynimdeki gri madde yi ele geçirdi 1 yıldır koku alamıyorum bizim KBB doktorları hala sprey yazmaya devam etsin
    Cevapla
  • özcan 2 yıl önce Şikayet Et
    çinko takviyesi al kardeşim, toparlarsın biiznillah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri