Türkiye ile ABD arasında kritik Afganistan görüşmesi: Bakan Akar açıkladı!

Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı'nın güvenliği konusunu ele almak için ABD'den gelen heyetle Türk heyetin görüşmesi başladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye ile ABD arasında kritik Afganistan görüşmesi: Bakan Akar açıkladı!
Türkiye ile ABD arasında kritik Afganistan görüşmesi: Bakan Akar açıkladı!
GİRİŞ 24.06.2021 11:04 GÜNCELLEME 24.06.2021 11:30
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ankara-Washington hattında Afganistan mesaisi hız kazandı.

TÜRKİYE GÖREVİ 6 YILDIR SÜRDÜRÜYOR

Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı'nın güvenliğini ele almak için Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen heyetle toplantı yapılıyor.

Türkiye, NATO kapsamında Hamid Karzai Havalimanı'nın işletilmesi görevini 6 yıldır sürdürüyor.

ABD'nin Afganistan'dan çekilme süreci devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ile 14 Haziran'da Brüksel'de yaptığı görüşmede Kabil havalimanının güvenliği konusu da gündeme geldi.

MÜTTEFİKLER: GÜVENLİK TÜRKİYE TARAFINDAN SAĞLANSIN

Müttefiklerin talebi havalimanının güvenliğinin Türkiye tarafından sağlanması yönünde.

Bu kapsamda Ankara'ya gelen ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan heyetle toplantı yapılıyor.

Türk ve ABD'li heyetler, havalimanının işler tutulmasına yönelik atılabilecek adımları değerlendiriyor.

BAKAN AKAR KONUŞTU

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin Afganistan'daki Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin Türkiye'ye verilmesi noktasında görüşmelerin sürdürüldüğünü ifade ederken, anlaşılması durumunda Türkiye'nin bu sorumluluğu üstleneceğini belirtti.

YUNANİSTAN'A UYARI

Bakan Akar ayrıca Yunanistan konusunda da açıklamalarda bulundu. Yunanistan'ın silahlanma yarışına girmesinin kendileri için yanlış olduğunu ifade ederken, bu durumdan zararlı çıkacakların Atina tarafı olduğunu ifade etti. Kimsenin toprağında gözümüz yoktur diyen Bakan Akar, Mavi Vatan ve Kıbrıs noktasındaki haklarını da koruyacaklarını belirtti.

Akar, Mısır ve bölge ülkeleri ile Doğu Akdeniz noktasında görüşmelerin devam ettiğini de  ayrıca ifade etti.

BAKAN AKAR'IN AÇIKLAMALARI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hassas Güdüm Kiti-82 (HGK) Teslimat Töreni'nde ABD ile yapılacak Afganistan görüşmelerine ilişkin önemli ifadeler kullandı. Bakan Akar, "Teknik heyet geldi. Şu an için alınmış bir karar yok. Mevcut personel dışında bölgeye giden personelimiz bulunmuyor." dedi.

Bakan Akar, komşu ülkelerle bölgenin kaynaklarının hakça paylaşılarak kullanılması gerektiğini vurguladı, Yunanistan'ın provokatif adımlarını eleştirdi. Akar, "Kimsenin toprağında gözümüz yok. Ancak Kıbrıs dahil haklarımızı korumakta da azimliyiz, kararlıyız, muktediriz" ifadelerini kullandı.

Türkiye her zaman Afganistanlı kardeşlerimizin barış, güven ve istikrarda yaşaması için çaba sarf etmiştir.

BM kararları çerçevesinde 2002'de göreve başlandığı andan itibaren Uluslararası güvenlik Yardım Kuvveti'ne, 2015'ten itibaren de NATO'nun kararlı destek misyonuna katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Burada TSK mensuplarının ve diğer mensup arkadaşlarımızın başarıları da uluslararası kamuoyu tarafından saygı ile izlenmektedir.

Hali hazırda Kabil eğitim yardım danışmanlık komutanlığını Türkiye, TSK olarak biz yürütmekteyiz. Bugüne kadar elde edilen kazanımların korunması ve bu kapsamda 6 yıldır sürdürülmekte olan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı işletilmesi sorumluluğunun gerekli şartlar sağlanırsa tarafımızdan devam ettirilmesi söz konusudur. Bu konuda görüşmeler devam ediyor.
Bu hususu diğer ülkelerle birlikte nasıl yapabileceğimiz konusunda çalışma yapıyoruz. ABD teknik heyeti de bugün şu anda bakanlığımıza geldi, görüşmeler yapıyoruz, devam ediliyor.

Şu an için alınmış herhangi bir karar yok. Mevcut personelimiz dışında bölgeye giden personelimiz bulunmamaktadır.

"KIBRIS DAHİL HAKLARIMIZI KORUMAKTA AZİMLİYİZ, KARARLIYIZ, MUKTEDİRİZ"

Atina mutabakatına göre 15 Haziran-15 Temmuz günleri ve milli günlerde tatbikat yapılmamasına yönelik… Ancak buna uyulmadığını görüyoruz.

Yunan halkının kaynakları boşa harcanmamalıdır. Bizim kimsenin hakkında, hukukunda gözümüz yoktur. Ancak Kıbrıs dahil haklarımızı korumakta da azimliyiz, kararlıyız, muktediriz.

"BİZİM MÜCADELEMİZ TERÖRLEDİR"

Tüm komşularımızın sınırlarına, toprak bütünlüğüne saygılıyız. Bizim mücadelemiz terörledir. Halkımızı terör belasından kurtarmak için kararlıyız.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Qwerty 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd en büyük teröristtir aman dikkat
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Sizin olmayabilir benim var
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti