Son dakika: Dışişleri'nden AB Zirvesi'nden çıkan Türkiye kararlarına tepki!

Dışişleri Bakanlığı AB Liderler Zirvesi'nden çıkan Türkiye kararlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. bakanlıktan yapılan açıklamada kararlara tepki gösterildi.

Son dakika: Dışişleri'nden AB Zirvesi'nden çıkan Türkiye kararlarına tepki!
Son dakika: Dışişleri'nden AB Zirvesi'nden çıkan Türkiye kararlarına tepki!
GİRİŞ 25.06.2021 13:10 GÜNCELLEME 25.06.2021 13:10
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Son dakika bilgilerine göre, Dışişleri Bakanlığı'ndan AB Liderler Zirvesi'nden çıkan Türkiye kararlarına ilişkin yapılan açıklamada, "24 Haziran 2021 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde “Türkiye” başlığı altında kabul edilen kararlar, beklenilen ve gereken adımları içermekten uzaktır." ifadeleri kullanıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde:

24 Haziran 2021 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde “Türkiye” başlığı altında kabul edilen kararlar, beklenilen ve gereken adımları içermekten uzaktır.

Türkiye, gerginliğin düşürülmesi, diyalog ve işbirliğinin başlatılması bakımından üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmiştir. AB’nin, gerginliğin düştüğünü teslim edip, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi dahil olumlu gündemi hayata geçirmeye yönelik somut kararlar almayı ertelemesi, bir oyalama taktiği, irade eksikliği ve bir iki üye ülkenin AB üyeliklerini kötüye kullanması olarak görülmektedir. Metinde adaylık statümüze atıfta bulunulmasından kaçınılması da bu görüşümüzü teyit eder niteliktedir.

AB, hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanlarında diyalog önermek yerine, katılım müzakerelerinin önünü açarak, 23. ve 24. fasıllarda ülkemizde daha hızlı gelişme kaydedilmesinin zeminini oluşturabilecektir.

Önerilen yeni mali yardım paketi, Türkiye’ye değil, Suriyeli sığınmacılara yönelik olup, esasen AB’nin kendi huzur ve güvenliğinin teminatı için atılacak bir adımdır. Göç işbirliğinin sadece mali boyuta indirgenmesi, büyük bir yanılgıdır. Bu alanda yakın işbirliği hedeflenmesi herkes için yararlı olacaktır.

Zirve kararlarının Kıbrıs’a ilişkin bölümleri ise her zamanki gibi Rum/Yunan ikilisinin görüşlerinin tekrarıdır. Bu tutumuyla AB bir kez daha Kıbrıs Türklerini yok saymış ve eşit haklarını görmezden gelmiştir. AB’nin bu tutumu devam ettiği sürece, Kıbrıs meselesine yapıcı bir katkıda bulunması mümkün değildir. Bu vesileyle AB’yi bir kez daha Ada’daki gerçekleri artık görmeye, Kıbrıs Türklerini ve müktesep eşit haklarını tanımaya ve 2004’te verdiği sözleri yerine getirmeye davet ediyoruz.

Yakalanan olumlu ivmenin sürdürülebilmesi ve Türkiye-AB ilişkilerinin katılım perspektifiyle “olumlu gündem” üzerinden ilerletilmesi için gereken, 18 Mart Mutabakatı’nın tüm yönleriyle ve bütüncül bir anlayışla gözden geçirilerek günün ihtiyaçlarına ve ortak çıkarlara cevap verecek şekilde işler hale getirilmesidir.

AYRINTILAR GELİYOR...

KAYNAK: AA
YORUMLAR 27
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim Avrupa birliğine girmeye ne ihtiyacımız var kine neden bir an önce Turan birliği kurtulmuyor bize esasen gerekli olan Turan birliği biran önce kurulmalı ve işte ozaman Avrupa Türklerin önünde diz çöker
    Cevapla
  • Attila 2 yıl önce Şikayet Et
    Turan mı? Türk mü kaldı ülkede?
    Cevapla
  • Nevzat 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizi istemiyorlar başka yöne gidelim
    Cevapla
  • Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Açın sınırları gitsinler kardeşim yeter ülke doldu taştı resmen. AB resmen bizi bir duvar olarak görüp kullanıyor. Bu ülkede sadece Suriyeliler yok bu anlaşma diğer göçmenleri de kapsadığında 9 milyon göçmen çıkıyor ortaya. Bu devletin bir göç planı, stratejisi yok mu kardeşim ? Herkes elini kolunu sallaya sallaya nasıl bu ülkeyi gelip yerleşiyor ? Ülke yasadışı göçmenlerle doldu taştı. Almanya’da bu yok adamlar yasadışı göçmenleri Berlin’den uçaklara bindirip geri gönderiyor ülkelerine. Tarihe bakarsak bunu neden yaptıklarını da görürüz. Kavimler göçünün nelere yol açtığını en iyi bilen Avrupalılar.
    Cevapla
  • Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bende bundan söz ediyorum işte. Bize faydadan çok zararı oluyor. AB’de keyfine bakıyor
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Aslında mesele para da değil. Bu kadar suriyelinin ülkemizde para verilerek dahi tutulması, ülkenin demografik yapısını değiştirir. Sayıları gittikçe artıyor ileride ciddi sorunlar yaşayacağız. Avrupa birliği özellikle bunu yapıyor.
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Siz suriyelileri beslemeye devam edin.Ekonomi enflasyon işsizlik önemli değil zaten
    Cevapla
  • Ertan 2 yıl önce Şikayet Et
    Düşmandan dost olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin