İdlib'de yaşayan halk, Rusya'nın yardımları engelleyebileceğinden endişeleniyor

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarından kaçarak İdlib'deki kamplara sığınan siviller, Rusya'nın Babülhava sınır kapısını yardım geçişlerine kapatmasından korkuyor.

GİRİŞ 30.06.2021 23:37 GÜNCELLEME 01.07.2021 01:45

Rusya'nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı doğrultusunda iç savaşın sürdüğü ülkeye sadece Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısındaki Babülhava'dan giren yardımları engelleme girişimleri sonrasında milyonlarca sivil, açlık tehlikesinden endişeleniyor.

İdlib’in güneyindeki Tıh köyündeki Esed rejimi saldırıları sonucu zorla yerinden edilerek Tıh kampına yerleşen Muhammed Ramazan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki normal insanlar gibi güven içinde yaşamak istediklerini söyledi.

Ramazan, "Sivillerin can damarı olan sınır kapısının kapatılması sivillerin aç kalması demek. İnsanlar çadırda güvende yaşıyor. Gelen yardımlarla karnımızı doyuruyoruz." dedi.

Tek ümitlerinin sınır kapısından gelen yardımlar olduğunu belirten Ramazan, "Göç etmeden önce evlerimizde huzur ve güven içinde yaşıyorduk. Esed rejimi ve Rusya bizi silahla, uçakla, top mermileriyle öldüremedi, insani yardım kapılarını kapatarak öldürmek istiyor." ifadelerini kullandı.

Tıh kampına yerleşenlerden Cemal el Deyri, İran, Rusya ve Esed rejiminin halkı katlettiklerini, göç ettirerek çadırda yaşamak zorunda bıraktıklarını söyledi.

Rusya'nın sivillerin can damarı olan Cilvegözü sınır kapısını kapatmak istediğini vurgulayan Deyri, "Halkı savaş uçaklarıyla öldüremediler. Sınır kapısını kapatarak 4,5 milyon sivili boğmak istiyorlar." diye konuştu.

Sınır kapısının kapatılmaması için Birleşmiş Milletlere (BM) çağrıda bulunan Deyri, kapının kapatılması halinde ilaç ve gıda desteğinin kesileceğini, çadırda yaşayan sivillerin başka bir imkanının olmadığını vurguladı.

Hama kırsalından göç ederek kampa sığınanlardan Muhhane İsmail, "Rusya sivilleri uçakla öldürdüğü yetmiyormuş gibi şimdi de açlıkla öldürmek istiyor." şeklinde konuştu.

İsmail, "Sivil halk önce Allah'a sonra sınırdan gelecek bir koli yardımına güveniyor. Kapılar kapandığında insanlar nasıl yaşayacak ve nasıl tedavi olacak." ifadelerini kullandı.

Kampa sığınanlardan Heysem Gajar da sınır kapısının kapanması halinde çadırda yaşayan sivillerin açlıkla karşı karşıya kalacağını ve ölüme mahkum edileceğini söyledi.

Çadırda yaşayan sivillerin iş imkanının olmadığını belirten Gajar, "Dağlık alanda yaşıyoruz, çalışacak arazimiz yok. Biz buraya keyfi gelmedik." dedi.

BM’ye çadırlarda yaşayan sivillere yönelik şefkat çağrısında bulunan Gajar, şunları kaydetti:

"Rusya, sivilleri açlıkla öldürmeyi ve zorla yerinden etmeyi alışkanlık haline getirdi. Dünya sivilleri yalnız bırakmamalı. Esed rejiminin kontrol ettiği bölgelere gitmektense yaz ve kış aylarındaki zorlu yaşam şartlarında mücadele etmeyi tercih ederiz."

BM'nin Suriye'ye insani yardımları

BM, Suriye'ye uluslararası yardımların yapılmasına imkan tanıyan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014'ten bu yana milyonlarca kişiye ulaşıyor.

Özellikle zorla yerinden edilerek Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'e sığınan halk, bu insani yardımlara bel bağlıyor.

2020'ye kadar gıda, ilaç, tıbbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararası insani yardımlar, 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sınır kapısından gönderilirken; Rusya'nın vetosu ve itirazları üzerine sınır kapılarının sayısı önce 2'ye indirildi. Daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü karşısındaki Babülhava'nın 1 yıl daha açık tutulmasına onay verdi.

Babülhava Sınır Kapısı'ndan her ay 1000'den fazla insani yardım tırı Suriye'ye geçiyor ancak bu sınır kapısını açık tutan mekanizmanın süresi temmuzda doluyor.

BMGK'nin, sınır kapısının açık kalması ve yardımların devam edebilmesi için söz konusu mekanizmayı yenilemesi gerekiyor.

BM, uluslararası yardım kuruluşları, Türkiye, ABD ve Batılı ülkeler, yardımların gönderileceği sınır kapılarının sayılarının artırılmasını istiyor. Ancak Rusya ve Suriye ile ilgili kararlarda BMGK'de Rusya'nın yanında yer alan Çin, Cilvegözü Sınır Kapısı'nın açık tutulmasına sıcak bakmıyor.

Rusya, daha önce de olduğu gibi sınır ötesi yardım mekanizmasının süresinin dolmasına kısa süre kala insani yardımların Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapılması argümanını savunmaya başladı.

Her ay 1000'den fazla uluslararası insani yardım konvoyunun Suriye'ye gönderildiği tek sınır kapısı Cilvegözü, Rusya'nın itiraz etmesi durumunda yardım geçişlerine kapatılacak.

ABD ve BMGK'deki Batılı ülkeler, Öncüpınar Sınır Kapısı karşısındaki Babüsselame ile Aralık 2019'da kapatılan Irak ve Suriye arasındaki El-Yarubiyye Sınır Kapısı'nın da yeniden açılmasını istiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!