Japonya, Rus Başbakan Mişustin'in Kuril ziyareti sonrası protesto notası verdi

Japonya, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'in Kuril Adaları'nı ziyareti sonrası, Rusya'ya protesto notası verdi.

Japonya, Rus Başbakan Mişustin'in Kuril ziyareti sonrası protesto notası verdi
Japonya, Rus Başbakan Mişustin'in Kuril ziyareti sonrası protesto notası verdi
GİRİŞ 27.07.2021 11:43 GÜNCELLEME 27.07.2021 11:43

Mişustin'in Hokkaido’nun kuzeyindeki Kuril Takım Adaları'ndan Etorofu Adası'nı ziyaretine yönelik, Rusya'nın Tokyo Büyükelçisi Mihail Galuzin, Japonya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Rus Büyükelçi Galuzin'e tepkilerini ileten Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mori Takeo, Mişustin'in Etorofu Adası'nı ziyaretine ilişkin, Rusya'ya protesto notası verildiğini belirtti.

JAPONYA'DAN RUSYA'YA PROTESTO

Bunun ardından Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Igor Morgulov, Japonya'nın Moskova Büyükelçisi Kozuki Toyohisa'yı bakanlığa çağırarak, ülkesinin protestosunu bildirdi.

Kyodo ajansının haberine göre ziyareti sonrası basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Galuzin, "2. Dünya Savaşı'nın sonucu olarak adaların yasal olarak devralındığına yönelik temel duruşun ışığında protesto kabul edilemez." dedi.

Öte yandan yazılı açıklama yapan Japonya Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu, ziyaretin "Japon halkının duygularını incittiğini ve Japon-Rus ilişkilerine katkı vermediğini" belirtti.

Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu da ziyaretin, "Kuzey Adaları konusunda Japonya'nın süregelen duruşuyla çeliştiğini ve oldukça talihsiz" olduğunu söylemişti.

KURİL SORUNU

İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği, Japonya'nın Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi'ni birbirinden ayıran yaklaşık 1300 kilometre boyunca uzanan Kuril Adaları'nı 1945'te ilhak etmişti.

İlhakın ardından Japonya tarafından da “Kuzey Bölgeleri” olarak adlandırılan toprak parçası konusundaki uyuşmazlık nedeniyle Rusya ile Japonya arasında barış antlaşması imzalanması için yapılan görüşmelerde taraflar sonuca ulaşamıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!